Hoe kun je de gootsteen schoonmaken om geuren te voorkomen: van de kraan tot de sifon

Om de gootsteen schoon te maken en onaangename geuren te voorkomen, is het niet nodig om veel geld uit te geven. Het is voldoende om enkele eenvoudige zelfgemaakte producten te gebruiken.
Hoe kun je de gootsteen schoonmaken om geuren te voorkomen: van de kraan tot de sifon

Laatste update: 20 maart, 2023

Vandaag willen we je laten zien hoe je de gootsteen effectief kunt schoonmaken, van de kraan tot de sifon. Dit zijn twee fundamentele onderdelen die altijd schoon moeten zijn om nare geurtjes te voorkomen.

Door het verstrijken van de tijd hopen deze accessoires kalk, roest en voedselresten op. Dit bederft hun uiterlijk, beperkt hun goede werking en maakt je keuken vies. Daarom is het een goed idee dat je weet hoe je de gootsteen in het algemeen schoonmaakt, waarvoor je de tips kunt volgen die we hier hebben.

De beste tips voor de gootsteen schoonmaken

Begin met de kranen

Om je gootsteen succesvol schoon te maken moet je beginnen met de kranen. Deze accessoires worden heel vaak gebruikt, dus is het normaal dat ze vuil beginnen te worden en zich vullen met kalk, afkomstig van het behandelde water.

Anderzijds zorgt de constante vochtigheid ervoor dat ze gaan roesten, waardoor ze hun glans verliezen en hun werking aantasten. Daarom moeten ze een speciale behandeling krijgen. Let op, want we gaan je vertellen hoe je je kranen kunt schoonmaken op basis van hun toestand.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent in het lezen van dit artikel:
5 schoonmaaktips voor je kranen

Gootsteenkranen schoonmaken en desinfecteren

De gootsteen schoonmaken
Baking soda is een van de meest effectieve natuurlijke producten als het gaat om het schoonmaken van gootsteenkranen.

Om gootsteenkranen schoon te maken en te desinfecteren moet je neutrale zeep en een zachte doek gebruiken. Dit zijn de producten waarmee je het externe deel zult schoonmaken.

Wat de desinfectie van de interne delen van de kranen betreft, moet je het filter en het rooster verwijderen om ze onder te dompelen in een mengsel van één deel azijn op drie delen water. Na een paar minuten de onderdelen verwijderen en terugplaatsen. Afspoelen met water is niet nodig. Naast desinfecteren en schoonmaken helpt het je ook bij het verwijderen van kalkaanslag.

Roest elimineren

Roest verschijnt op gootsteenkranen door vocht en het verstrijken van de tijd. Dit effect verslechtert hun werking aanzienlijk en tast de esthetiek van de keuken aan.

Hoewel deze elementen een levensduur hebben, moeten ze daarna worden vervangen. Voordat je dat doet, moet je er echter voor zorgen dat het de juiste tijd is. Als dat niet zo is, kun je met een paar eenvoudige trucs een einde maken aan dit probleem:

  • Schaf speciale chemische antioxidanten aan om roest op deze onderdelen te bestrijden.
  • Leg een laagje zout op het oppervlak van de kraan die roestig is en voeg er citroensap aan toe. Laat het enkele uren zitten en gebruik een zachte borstel om te schrobben. Spoel ten slotte af met water.
  • Maak een pasta met twee eetlepels zuiveringszout en het sap van een halve citroen. Wrijf hiermee de geoxideerde delen in met een zachte borstel.
  • Breng schoonmaakazijn aan, die desinfecteert en roest en kalkaanslag verwijdert. Deze truc kan echter je kranen beschadigen als ze goudkleurig zijn, dus vermijd het in dat geval.

Kalkaanslag uit kranen verwijderen

Kalkaanslag verschijnt als een vlek die de glans van kranen dof maakt en in extreme gevallen als een dikke laag met een gele of zwartachtige kleur. Het is normaal dat deze calciumwaterstofcarbonaat zich ophoopt op dit onderdeel, maar je hoeft het daar niet te laten zitten.

Zoals we al zeiden, is het verantwoordelijk voor het verminderen van de levensduur en het bevorderen van storingen. Om je gootsteen schoon te krijgen kun je op verschillende manieren te werk gaan:

  • Koop en gebruik een chemische antikalk, die onmiddellijk resultaat heeft, maar het water vervuilt.
  • Snij doormidden en wrijf met een halve citroen rechtstreeks over de kalkvlek, zo vaak als nodig, om hem te verwijderen. Om het resultaat te verbeteren kun je het citroensap schrobben met een schuursponsje. Gebruik die echter niet als je kranen goudkleurig zijn.
  • Meng azijn met warm water en wrijf met een doek, want het moet heel droog zijn, zodat het niet oxideert. Gebruik een zachte borstel om de voegen, die ook door kalkaanslag zijn aangetast, te schrobben.
  • Maak een pasta van zuiveringszout met warm water. Breng het aan, laat het inwerken en spoel het af met veel water.
  • Wrijf de kalkvlekken in met tandpasta. Laat het inwerken en spoel af met water. Je zult zien hoe de kalk verdwijnt.
  • Breng bloem aan op de vlekken en wrijf ze in met een doek. Het lijkt misschien vreemd, maar het werkt heel goed!

Zo moet je roestvrijstalen kranen van de gootsteen schoonmaken

Vanwege hun weerstand geven de meeste mensen de voorkeur aan gootstenen met roestvrijstalen kranen. Deze vereisen een speciale behandeling bij het desinfecteren. Hoewel ze heel goed zijn, zijn ze geen onbekenden voor de schade die wordt veroorzaakt door kalk en watervlekken, dus moeten ze voortdurend worden schoongemaakt.

Je moet dit accessoire schoonmaken met afwasmiddel of witte azijn. De laatste moet altijd worden verdund in warm water, want het is schurend en kan in zijn pure staat meer kwaad dan goed doen.

Zeg vaarwel tegen slechte gootsteengeur: de sifon moet worden schoongemaakt

Het schoonmaken van de gootsteen
Er zijn verschillende methoden voor het schoonmaken van de sifon van de gootsteen  en slechte geuren te elimineren. Je kunt kiezen uit natuurlijke samenstellingen tot commerciële chemicaliën.

Slechte gootsteengeur gaat niet weg door alleen het oppervlak en de kranen schoon te maken. Het is noodzakelijk om de sifon in de routine op te nemen.

In deze leiding moeten resten van voedsel en chemische producten worden weggegooid. Als ze ontbinden, beginnen ze slecht te ruiken.

Als je dit probleem hebt en het blijft bestaan, zelfs als je de keuken integer hebt schoongemaakt, pas dan enkele van de trucs toe die we hieronder met je delen.

Meng zuiveringszout, azijn en heet water

Als het gaat om effectieve en goedkope resultaten, spant deze truc voor het schoonmaken van de sifon van de gootsteen  de kroon. Het elimineert niet alleen de geur, maar desinfecteert ook de binnenkant van de afvoer.

Giet gewoon een kopje zuiveringszout rechtstreeks in de sifon met twee kopjes azijn. Je moet het mengsel laten inwerken en dan het hete water (heel voorzichtig) in het gat gieten.

Hoe heter het is, hoe effectiever het zal zijn.

Nu, als je geen azijn hebt, kun je het vervangen door het sap van een citroen. De reactie die plaatsvindt staat bekend als redox (Spaanse link) en heeft net zo’n goed effect als hierboven genoemd.

Wees agressiever en gebruik bleekwater

Als natuurlijke producten niet je ding zijn of de hevel te veel moeite kost, gebruik dan een mengsel van een half kopje bleekwater en een half kopje koud water. Giet het in de gootsteen en laat het 20 minuten zitten. Draai aan het eind van deze tijd de kraan open en laat het water lopen, waardoor het achtergebleven vuil wordt verwijderd.

Om de sterke geur van bleekwater te verminderen, kun je nu de reiniging afmaken door citroen- of sinaasappelsap toe te voegen, na het koken van fruit naar keuze. Deze vloeistof moet heet gegoten worden om de goede geur langer te laten aanhouden.

Naast het schoonmaken van de gootsteen moet je de sifon dagelijks verzorgen

De laatste van de tips die we je zullen geven met betrekking tot het schoonmaken van de sifon van de gootsteen heeft te maken met het voorkomen van nare geurtjes. Probeer om dit te bereiken geen voedsel door de afvoer te gooien.

In het bijzonder moet je voorzichtig zijn met vetten, die vaak door de afvoer wordt gespoeld, maar ernstige schade veroorzaakt. Het stolt bij contact met koud water en vormt een laag die voedselresten vasthoudt en vanzelf ontbindt. Bovendien tast het waterbronnen en aquatische soorten aan, zodra het afval in het milieu terechtkomt.

Het beste is om de oude olie in een plastic of glazen bak te verzamelen en in de recyclebak te doen. Tegenwoordig zijn er ook bedrijven die zich toeleggen op de inzameling en verwerking ervan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.