Ontdek of brood je dik maakt of niet

Veel mensen vragen zich af of je van brood dik wordt of niet. Nou, in dit artikel hebben we besloten om deze vraag te beantwoorden en wat meer over het mechanisme van verzadiging uit te leggen.
Ontdek of brood je dik maakt of niet
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een vraag die vaak opduikt is of je van brood dik wordt of niet. Het is het vermelden waard dat er geen vetmakende of slankmakende producten bestaan.

Het belangrijkste is om een calorisch evenwicht te behouden. De invloed van elk product op de insulinesecretie en het gevoel van verzadiging kan echter leiden tot overeten wat kan leiden tot aankomen.

Wordt je dik van brood?

Voedingsdeskundige zegt nee tegen brood

Brood is een voedingsmiddel dat in een uitgebalanceerd dieetplan kan worden opgenomen. Het bestaat voornamelijk uit koolhydraten en niet alle varianten zijn verzadigend. Het energiegehalte is ongeveer 300-400 kcal per 100 g.

Het eten van brood op zich veroorzaakt het geen gewichtstoename. Het heeft echter meestal een hoge glycemische index, vooral variëteiten gemaakt met geraffineerde tarwe.

Dit resulteert bij mensen die daar gevoelig voor zijn in een insulinepiek met daaropvolgende reactieve hypoglykemie. Het gevolg van het consumeren van alleen brood geeft een tijdelijke verzadiging met een daaropvolgende verhoogde eetlust.

We hebben het daarom bij bepaalde broodsoorten over voedsel dat niet verzadigt. Als zodanig kan het een overmatige inname van voedsel stimuleren.

Je moet het niet als bijgerecht eten

Brood is een product dat mensen vaak verkeerd eten. Het idee om maaltijden met brood te begeleiden kan een ongecontroleerde toename van de energie-inname opleveren.

Je kunt meel waar brood van gemaakt wordt met mate eten, maar altijd als hoofdbestanddeel van een gerecht. Je kunt bijvoorbeeld best eens gebak en pizza eten. Het is echter altijd een slecht idee om brood als bijgerecht of begeleiding toe te voegen.

Aan de andere kant weken veel mensen brood in dipsauzen. Dit verhoogt de calorische waarde aanzienlijk. Bovendien kan de smakelijkheid ervan ertoe leiden dat mensen meer eten dan nodig is, waardoor de eetlustbarrière wordt overwonnen.

Op dezelfde manier is het een product waar de meeste mensen geen rekening mee houden wanneer ze hun dieet beoordelen. Veel mensen consumeren het bij de hoofdmaaltijden, maar weten niet dat het een calorisch element is en doen het bijna uit gewoonte.

Niet alle soorten brood zijn gelijk

Er zijn verschillende soorten brood, afhankelijk van hun ingrediënten en productieproces. Tarwebrood is dus niet hetzelfde als roggebrood, witbrood of zelfgebakken brood.

Als het gaat om het eten van brood, dan is het altijd een goed idee om voor volkoren varianten te kiezen. Hoe minder verfijnd, hoe beter. Bovendien hebben broodsoorten die met traditionele methoden zijn gemaakt en verschillende soorten granen bevatten een aanzienlijk hogere voedingskwaliteit.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe maak je zelf rogge-speltbrood?

De verzadigende kracht van voedsel

Bruin volkorenbrood

Bij het plannen van een dieet is het, naast het rekening houden met de calorische waarde van voedsel, belangrijk om de verzadigende kracht (Engels artikel) te beoordelen.

In het geval van brood kun je het beste voor soorten gemaakt met volkoren meel kiezen, omdat ze veel vezels bevatten en het gevoel van volheid bevorderen.

Vermijd daarnaast ultrabewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker. Eiwitten en vetten verzadigen meer en stimuleren leptine en neuropeptide (Engelse link). Op die manier wordt na inname van enkelvoudige suikers de daaropvolgende reactieve hypoglykemie vermeden, wat tot een verhoogde eetlust leidt.

Voedingsmiddelen rijk aan vezels zorgen voor een goed gevulde maag en darmen, waardoor de receptoren worden gestimuleerd die verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van het gevoel van volheid. Dit is een van de redenen waarom je prioriteit moet geven aan de consumptie van onbewerkte voedingsmiddelen.

Het biedt dus niet alleen voordelen op het gebied van macro- en micronutriënten, maar kan ook de glucosecurve en het eetlust mechanisme efficiënt regelen. Als het gaat om het kiezen van voedsel dat rijk is aan koolhydraten, moet je prioriteit geven aan volkoren koolhydraten.

Deze bevatten namelijk veel vezels en hebben een lage glycemische index, wat de insulineproductie veel minder stimuleert dan geraffineerde suiker. Dit zal je helpen om minder te eten.

Conclusie of je van brood dik wordt

Er bestaat geen voedingsmiddel dat van zichzelf dikmakend is en brood is daarop geen uitzondering. Mensen hebben echter de neiging om ten onrechte brood te consumeren, omdat ze het vaak als bijgerecht bij de maaltijd gebruiken.

Als je het in je dieet opneemt, dan moet je ervoor zorgen dat dit het belangrijkste element van je maaltijd is. Je kunt het beter ook niet als tussendoortje consumeren om een latere toename van de eetlust te voorkomen.

Over het algemeen is het een goed idee om koolhydraatrijke voedingsmiddelen met een hoge glycemische index en ultrabewerkte voedingsmiddelen te vermijden.

De consumptie van voldoende vezels is essentieel voor het verzadigingsmechanisme en mogelijk ook om de ontwikkeling van complexe ziekten te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the Korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
  • Sternson SM., Eiselt AK., Three pillars for the neural control of appetite. Annu Rev Physiol, 2017. 79: 401-423.
  • McConn BR., Gilbert ER., Cline MA., Appetite associated responses to central neuropeptide Y injection in quail. Neuropeptides, 2018. 69: 9-18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.