Ontdek dit heerlijke recept voor gepaneerde aubergine

Aubergines bevatten vele antioxidanten en voedingsstoffen. Gepaneerde aubergine is een lekker en gemakkelijk te maken recept. Leer in dit artikel hoe je het kan bereiden!
Ontdek dit heerlijke recept voor gepaneerde aubergine
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je kan aubergines op vele manier klaarmaken. Als je een fan bent, dan moet je echt dit recept voor gepaneerde aubergine maken. Je zal jouw vrienden en je familie omverblazen met dit gerecht!

Meer over aubergines

Aubergine is een vrucht die men in vele keukens kan gebruiken. In vele culturen heeft men echt een grote waardering voor deze groente. Het beste van alles is dat je het kan:

Aubergines bevatten meervoudige flavonoïden. Deze bestanddelen helpen het huidpigment verbeteren. Bovendien hebben aubergines ook antioxidante eigenschappen.

Dat is de reden dat voedingsdeskundigen het aanbevelen om degeneratieve cardiovasculaire aandoeningen te voorkomen. Het zou zelfs kunnen helpen om kanker te behandelen.

Je kan dus veilig inzetten op deze groenten en het op elke manier klaarmaken die jij verkiest. Het is immers goed voor je gezondheid. Je kan ook verschillende culinaire trucjes gebruiken die de smaak zullen versterken.

Bovendien kan je jouw favoriete kruiden gebruiken en hoe je ook maar wilt van deze groente genieten.

Paneren

Wat is paneren eigenlijk? Deze kooktechniek bestaat eruit dat je groenten, vlees, kip of vis met broodkruimels bedekt of omwikkelt vóór je ze in olie, boter of vet bakt.

Je hoeft echter niet noodzakelijk de broodkruimels gebruiken om te paneren. We weten dat de meeste paneerrecepten meestal met dit ingrediënt gemaakt worden. Je kan echter ook tarwebloem of maïsmeel gebruiken.

We garanderen dat je aubergines met deze techniek echt smaakvol zullen zijn. Dit betekent dus dat je niets te verliezen hebt! Vandaag krijg je de kans om dit recept voor gepaneerde aubergine te leren kennen.

Hoe maak je gepaneerde aubergine?

Hoe maak je gepaneerde aubergine

Dit recept voor gepaneerde aubergine is uitstekend voor vegetariërs.

Je moet echter goed onthouden dat aubergines moeilijk te eten zijn als je ze niet op de goede manier bereidt. Dit is de reden waarom we een trucje zullen delen. Het zal je helpen om ze zacht te maken zodat je er veel meer van genieten kan.

Als je op zoekt bent naar een zuiver vegetarisch of veganistisch recept, dan is dit het volmaakte recept voor jou. Je kan dit recept voor gepaneerde aubergine met iedere garnering eten die je wil.

Voorbeelden zijn rijst, quinoa of pasta. Beslis je om de aubergine met pasta te eten, dan moet je de groente in stukken in plaats van in schijfjes snijden. Kies zelf welke saus je toevoegt.

Ingrediënten van het recept voor gepaneerde aubergine

 • 2 grote aubergines
 • 1 kop broodkruimels (150 g)
 • 2 eetlepels zout (30 g)
 • 1 eetlepel peper (15 g)
 • 1/2 eetlepel peterseliepoeder (8 g)
 • 2 eetlepels balsamico-azijn (30 ml)
 • 1/4 kop olijfolie (40 ml)
 • 1 1/2 kop water (300 ml)

Bereiding

Vele mensen vinden aubergines niet lekker omdat ze een specifieke smaak hebben. Alles hangt echter af van hoe je het klaarmaakt en welke ingrediënten je gebruikt om het te kruiden.

In dit recept voor gepaneerde aubergine vertellen we jou hoe je dit geweldige gerecht kan maken:

Gepaneerde aubergine maken
 1. Om te beginnen snij je de aubergine in schijfjes van ongeveer 2 centimeter dik.
 2. In een grote kom giet je het water. Je voegt ook één eetlepel zout toe. Leg de schijfjes aubergine in het water en laat ze een beetje zacht worden. Dit zorgt er ook voor dat de aubergines niet te veel olie opnemen. Het betekent dat het eindresultaat sappiger zal zijn.
 3. In een aparte kom maak je daarna een mengsel met de balsamico-azijn, de rest van het zout, de peper en de peterselie.
 4. Zodra de schijfjes aubergine wat zachter zijn geworden, leg je ze in het mengsel dat je net gemaakt hebt. Laat ze daarin gedurende 15 minuten marineren.
 5. Doe daarna de broodkruimels in een diep bord. Bedek dan de schijfjes aubergine goed met de broodkruimels.
 6. Tenslotte bak je de aubergine met een beetje olijfolie. Maak je geen zorgen over de olie.
  De schijfjes aubergine zullen niet zoveel olie opnemen. Vóór de bereiding heb je ze immers in water ondergedompeld.
 7. Geniet van je heerlijke gepaneerde aubergines met de garnering van jouw keuze.

Nuttige informatie vind je ook in dit artikel:
5 indrukwekkende fruitsmoothies om gewicht te verliezen

Nog enkele tips

 • Wil je dat de schijfjes aubergine een krokant korstje hebben? Dan moet je de schijfjes gewoon minstens 30 minuten invriezen vóór je ze kruidt en bakt.
 • Als je geen olijfolie wilt gebruiken, kan je ook gebruik maken van kokosolie. Dit zal de schijfjes aubergine een zoetere smaak geven.
 • Je bent ook niet verplicht om balsamico-azijn te gebruiken. Deze azijn geeft een lekkere zurige smaak aan voeding. Je kan echter in plaats daarvan ook worcestershiresaus of sojasaus gebruiken.
 • Voor mensen die niet van gebakken voedingsmiddelen houden, kan je ook gegratineerde aubergines bereiden. Je bereidt ze dan in de oven in plaats van te bakken in een koekenpan. Dit zal het recept voor gepaneerde aubergine veel gezonder maken. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • NESTLÉ ECUADOR. (2010). Recetario.
 • Rotino, G. L., Sala, T., & Toppino, L. (2014). Eggplant. In Alien Gene Transfer in Crop Plants, Volume 2: Achievements and Impacts. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-9572-7
 • Ullio, L. (2003). Eggplant growing. NSW Agriculture.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.