Ontdek al het goede dat het leven voor jou in petto heeft

Ons leven zit vol met positieve en negatieve gebeurtenissen. Je moet echter proberen om te focussen op het positieve en het negatieve achter je te laten.
Ontdek al het goede dat het leven voor jou in petto heeft

Laatste update: 20 februari, 2019

Met welke houding heb jij vandaag je huis verlaten? Soms hebben we het gevoel dat al het goede uit het leven van ons verdwenen is, dat ons bestaan niets meer is dan een een complexe verstrengeling van tegenslagen, waarin niets lijkt te werken. 

We kunnen misschien niet bepalen wat er wel en niet gebeurt met ons, maar we kunnen alles wel zo positief mogelijk proberen te zien: met moed en zelfvertrouwen.

Onthoud dit. Elke dag kies je welke kleding je aantrekt, hoe je je haar draagt en wat je eet als ontbijt. Maar waarom kiezen we ook niet ervoor om alles positiever te zien? Om een schild van moed en optimisme te dragen en het beste van onszelf te geven?

Je kunt dit voorstel zien als louter spiritueel gecombineerd met positieve psychologie, maar het is echt de moeite waard om er dieper op in te gaan. We hebben het hier eigenlijk over het ‘programmeren van onze hersenen‘, of anders leren denken om onze emoties in staat te stellen een verandering te realiseren in ons leven. We leggen je uit hoe dit in zijn werk gaat.

Ik neem mezelf voor om het beste van mezelf te geven in het ontdekken van al het goede dat er is in de wereld

Paardenbloem

Het is zeker waar dat sommige mensen beter omgaan met bepaalde situaties. Dit kan onder meer zijn omdat zij strategieën hebben ontdekt om zich te focussen op psychologie, maar de belangrijkste reden blijft dat sommige mensen een natuurlijk aanleg hebben tot veerkracht. Hierdoor kunnen zij op een meer positieve manier omgaan met moeilijke situaties.

Niemand is natuurlijk immuun voor donkere dagen waarop we ons omringd voelen door negativiteit, maar er bestaan manieren om onze houding te veranderen ten opzichte van donkere dagen. We stellen ons emotioneel en psychologisch meer open voor goede dingen. We stellen voor om eens na te denken over de volgende aspecten.

In de eerste plaats: houd rekening met je eigen mogelijkheden

Je hebt vast en zeker ooit de volgende situatie meegemaakt: op dezelfde gebeurtenis reageren twee personen totaal anders. Hoe kan dit nu?

  • Persoonlijkheid, ervaring, onze emoties en onze manier van denken maken het gemakkelijker of juist moeilijker om bepaalde dingen te verwerken. Elke persoon reageert op zijn manier, afhankelijk van zijn of haar dimensies.
  • Het gebeuren van iets rondom ons is één zaak, hoe we er mee omgaan een andere.
  • We moeten allemaal rekening houden met onze eigen mogelijkheden, sterktes en waarden.
  • We zijn allemaal sterker dan we denken. Het komt er op neer dat ons brein, geloof het of niet, geprogrammeerd is om te overleven.
  • Dit betekent dan ook dat ieder van ons over een bepaalde veerkracht beschikt. We kunnen leren van tegenslagen voor als we er opnieuw mee geconfronteerd worden. Het probleem is dat we onszelf soms niet genoeg waarde toekennen.
  • Met een goede dosis eigenwaarde en veel zelfvertrouwen kunnen we onze vaardigheden laten zien en kunnen we ook zelf al het goede zien dat we in ons hebben.

Neurolinguïstisch programmeren: hoe ons brein organiseren

Hersenen

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van neurolinguïstisch programmeren. Deze persoonlijke ontwikkeling en psychotherapeutische strategie is gericht op iets heel concreets: het gaan van punt A (de huidige situatie) naar punt B (de gewenste situatie).

In dit geval richten we onze pijlen op het veranderen van onze gedachten. We willen al het goede ontdekken dat zich rondom ons leven bevindt en er optimaal van genieten. We willen meer intuïtief omgaan met de kansen die ons aangereikt worden.

Met andere woorden willen we dus op zoek gaan wat ons persoonlijk en emotioneel kan verrijken. Om dit doel te bereiken, kunnen we verschillende strategieën gebruiken:

Leer je gevoelens te meten

Als je het gevoel krijgt dat je angst en negativiteit voelt, probeer dit dan om te zetten in iets positiefs. Stap af van de negatieve focus. Dit zal eerst moeilijk zijn, maar na verloop van tijd steeds makkelijker worden.

Het anker is een andere interessante techniek

Het probeert om onze aandacht te vestigen op een prikkel die ons verankert. Elke keer als we voelen dat een negatief gevoel naar boven komt, moeten onze gedachten naar een ‘reddingsboei’ gaan.

Bijvoorbeeld: ik denk dat ik mijn dag vandaag niet ga doorkomen. Als mijn geheugen zich dan kan richten op de kalme zee, wil ik terug naar mijn vakantietijd en wordt ik gemotiveerder om weer te werken.

Vrouw tussen Bloemen

Een kleine reflectie-oefening. Vraag jezelf waar het ding dat je overstuur maakt vandaan komt. Vraag jezelf eveneens af wat pijn doet en wat het erger kan maken.

  • Het is mogelijk dat er zich rondom jou mensen bevinden die meer problemen dan rust meebrengen.
  • Het kan ook zijn dat jij moet veranderen. Er kunnen bijvoorbeeld negatieve herinneringen uit ons leven zijn die we kunnen elimineren om ons beter te voelen.
  • Maar er kunnen ook aspecten aan jezelf zijn waaraan je moet werken: onzekerheden, te veel nadruk leggen op iets, anticiperen op negatieve dingen… Denk hier zeker eens over na.

We kunnen dus besluiten dat het niet altijd gemakkelijk is alles goed op te nemen. Geloven dat het geluk ons elke dag toelacht, vraagt een beetje moeite. Hoe dan ook, geloof het of niet, het enige wat je moet doen is je houding veranderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oldham, J. (1987). Neuro Linguistic Programming. Australian Family Physician.
  • Folke, C., Carpenter, S. R., Walker, B., Scheffer, M., Chapin, T., & Rockström, J. (2010). Resilience thinking: Integrating resilience, adaptability and transformability. Ecology and Society. https://doi.org/10.5751/ES-03610-150420

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.