Ben je een visueel, kinesthetisch of auditief persoon?

Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben mensen vijf zintuigen om de wereld waardoor ze omringd worden waar te nemen: ruiken, proeven, voelen, zien en horen.
Ben je een visueel, kinesthetisch of auditief persoon?

Laatste update: 05 november, 2018

Over het algemeen gebruikt iedereen één of twee zintuigen meer dan de anderen om met onze omgeving te interagen en er informatie van te ontvangen. En jij? Ben jij een visueel, kinesthetisch of auditief persoon?

Hoe neem jij de wereld waar, visueel, kinesthetisch, of auditief?

Deze theorie is geformuleerd door Neurolinguïstisch Programmeren (NLP). Een belangrijke stelling in dit model is dat de wereld waarin je leeft door iedere persoon anders waargenomen wordt. Iedereen begrijpt de wereld door middel van het zintuig dat we het meeste gebruiken, wat afhangt van onze persoonlijkheid.

Het is een interessant perspectief dat het waard is om te onthouden, zodat je jezelf iets beter kan begrijpen. Het is mogelijk dat je meer dan één van de vijf zintuigen gebruikt.

Het is ook interessant dat dit perspectief te maken heeft met de dominantie van je hersenen. Dat zou betekenen dat er personen zijn die de linkerkant van hun hersenen meer gebruiken en meer logica gebruiken en een grotere obsessie voor orde hebben.

Als je juist de rechterkant van je hersenen meer gebruikt, dan ben je creatiever, flexibeler en innovatiever. De neurolinguïstische psychologie richt zich op deze gebieden, om te ontdekken hoe personen de wereld om hen heen waarnemen.

Wil je weten wat je natuurlijke neiging is? Laat we eens kijkje nemen en ontdekken of je een visueel, kinesthetisch of auditief persoon bent.

1. Visuele personen

vlinder

Ben je iemand die volledige stilte nodig heeft wanneer je aan het lezen of studeren bent? Het is erg normaal voor personen met een visuele dominantie om stilte nodig te hebben om te concentreren.

Het is ook mogelijk dat je de radio aanhebt wanneer je aan het rijden bent om te ontspannen, maar dat je deze uitzet wanneer je naar een specifiek adres zoekt of meer alert moet zijn, zodat je kalmer en meer gefocust bent.

Dit zijn personen die veel energie hebben en alles heel goed waarnemen. Ze stellen de details van dingen op prijs en missen bijna nooit iets.

Wanneer ze dingen moeten onthouden, is het makkelijker voor ze om afbeeldingen te onthouden en daarom hebben ze notities nodig voor een klein beetje ondersteuning. Ze genieten van parken en bossen om te ontspannen en ook van rust.

2. Auditieve personen

Uit je je gedachten vaak hardop? Andere personen zijn misschien verrast door deze vreemde gewoonte, maar er zijn veel mensen die dit doen. Je formuleert dingen, praat tegen jezelf en zodoende kan je je hart luchten.

Het is ook normaal dat je graag naar andere mensen luistert als je een auditief persoon bent. Dit is hoe je dingen beter onthoudt, zoals bijvoorbeeld naar andere personen luisteren en bijna niks op hoeven schrijven.

Er zijn ook personen met erg expressieve persoonlijkheden en die een hoop communicatieve vaardigheden hebben. Ze weten erg goed hoe ze zichzelf moeten uiten en ze luisteren graag naar andere personen.

Niks ontglipt aan hun aandacht. Ze kunnen een gesprek volgen terwijl ze tegelijkertijd naar muziek luisteren. Ze kunnen een hoop dingen tegelijk doen, in tegenstelling tot visuele personen die het soms moeilijk vinden om te concentreren wanneer ze omringt worden door veel stimuli.

3. Kinesthetische personen

vlinders

Wat zijn je hobby’s? Houd je van handwerken? Ben je een goede kok? Maak je graag dingen met je handen? Werk je buiten? Heb je een tuin en hou je ervan om dingen te laten groeien? Bent je iemand die een sport beoefent? Als dit zo is, dan ben je zeer waarschijnlijk een kinesthetisch persoon.

Neurolinguïstisch programmeren stelt dat kinesthetische personen een speciale voorkeur voor emoties hebben en vooral alles dat te maken heeft met fysieke en manuele dingen, ondanks dat ze vreedzaam zijn.

Ze zijn de personen die dingen eerst willen ervaren, in plaats van dat iemand hen vertelt hoe ze iets moeten doen. Hun expressiviteit vertaalt zich in het plezier om te knuffelen, verzorgen en zelfs eten.

Ze zijn intieme personen die over het algemeen niet veel interesse hebben om op de details die hen omringen te letten, in tegenstelling tot visuele personen. Ze zijn spontaner en minder introspectief of observerend.

Conclusie

We kunnen afsluiten door te vertellen dat het mogelijk is dat je een percentage van elk type hebt. Dat is normaal, maar er zal er zeker weten één zijn waar je jezelf meer in ziet. Visuele personen zijn bijvoorbeeld een klein beetje meer ontspannen dan auditieve of kinesthetische personen. Kinesthetische personen zijn echter iets rustelozer en minder beschouwend.

Uiteraard hebben we allemaal een beetje van elke persoonlijkheid, maar het interessante van het perspectief van Neurolinguïstisch Programmeren is dat het een interessant standpunt biedt over hoe je de realiteit begrijpt. En we kunnen ook opmerken dat het sterk verbonden is met je persoonlijkheid.

Je bent kalmer, onrustiger, meer beschouwend of niet, je uit jezelf graag of bent juist meer observerend en introspectief. De manier waarop je leeft is sterk verbonden met je zintuig… met het plezier van zien, voelen, ervaren en communiceren…

Dus vertel eens, hoe neem jij de wereld waar? Ben je visueel, auditief of kinesthetisch?

Opmerking: dit artikel dient voornamelijk ter entertainment en is geen vervanging voor het advies van een deskundige therapeut. Voor meer informatie over NLP verwijzen we je door naar dit artikel van professor en psycholinguïst Pim Levelt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.