De ongeloofelijke gezondheidsvoordelen van broccoli
Er zijn liefhebbers van de groente en mensen die het haten. Broccoli is een groene groente in de vorm van een “boom” en behoort tot de familie van de kruisbloemigen, net als kool. Het groeit weelderig en vooral de donkergroene kleur trekt de aandacht.
In dit artikel vertellen we meer over de voedzame groente broccoli, die een positieve invloed heeft op de gezondheid.
Wat heeft broccoli ons te bieden?
Broccoli is een plantensoort die groeit in koude klimaten en die bloeit in de hete zomers. Het wordt meestal gestoomd klaargemaakt (hoewel steeds meer en meer mensen het ook rauw eten). De smaakt is gelijkaardig aan de smaak van bloemkool. De voornaamste exporteurs van broccoli zijn China, India, de Verenigde Staten, Spanje en Italië.
Broccoli is niet alleen erg lekker, maar bevat daarnaast ook verschillende voedingsstoffen. De belangrijkste voedingsstoffen zijn vitamine C, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Daarnaast bevat de groente ook vezels, seleen en luteïne. De groente onderscheidt zich ook doordat hij rijk is aan foliumzuur, ijzer en vitamine A.
Broccoli: het medicinale voedingsmiddel
We wisten al dat vele fruit- en groentensoorten gebruikt kunnen worden als natuurlijk gezondheidsmiddel door hun structuur en voedingsstoffen. Broccoli onderscheidt zich van al deze andere groenten door de hoge hoeveelheden aan voedingsstoffen die het bevat. Dankzij de fytochemicaliën kunnen we bevestigen dat broccoli helpt bij:
Preventie van kanker
De zogeheten glucosinolaten dienen om kankercellen af te weren. Sinigrine is een andere stof in broccoli die helpt om kankercellen af te breken. Sinigrine “stimuleert” de natuurlijke dood van kankercellen in de maag en andere ingewanden.
Glucosinolatenhelpen ook om de kans op andere kankersoorten te verkleinen, zoals:
- Keelkanker
- Rokersgerelateerde longkanker
- Borstkanker bij vrouwen
- Prostaatkanker bij mannen
- Leverkanker.
Verbetering van de gezondheid van het hart
Het foliumzuur in broccoli is van vitaal belang omdat het ervoor zorgt dat het ijzer op de juiste manier door ons lichaam wordt opgenomen. Daarnaast voorkomt het ook misvorming van foetussen en voorkomt het hartaanvallen.
Doordat het de hoeveelheid aan homocysteïne verlaagt, helpt het foliumzuur in broccoli een hartinfarct, aritmie en atherosclerose te voorkomen. Het is ook aan te raden voor mensen met hoge bloeddruk.
Het verhelpen van bloedarmoede
Broccoli is een van de groenten die ons van het meeste ijzer voorziet en daarom is het de perfecte groente voor mensen die lijden aan bloedarmoede.
Zo voorkomt het de ziekte natuurlijk ook, waardoor het is aangeraden dat mensen die aanleg tot bloedarmoede hebben veel broccoli eten. Mensen die tot risicogroepen hiervoor behoren, zijn onder meer:
- Zwangere vrouwen
- Vrouwen met overvloedige menstruatie
- Mensen die geregeld last hebben van een bloedneus
- Moeders die de borst geven
Ook interessant:
Onfeilbare remedies voor bloedarmoede die je zelf kan maken
Het verbeteren van de spijsvertering
De hoeveelheid vitamine B in broccoli zorgt voor de aanmaak van enzymen. Een voorbeeld van een van de relevante enzymen is pepsine, welke ons helpt om voedsel te verteren.
Als je last hebt van gas in de maag of je darmflora, raden we je aan om deze voedende groente minstens één keer per week te eten. Dankzij het vele ijzer kan de maag het eten beter verteren en afvalstoffen uit de ingewanden elimineren en afvoeren. Tegelijkertijd krijgen we een vol gevoel wanneer we het eten.
Het is dus de ideale groente om te eten voor degenen die bang zijn om te eten of een dieet volgen met het oog op gewichtsverlies.
Het verhelpen van depressieve klachten
Broccoli eten heeft ons niet alleen een vol gevoel, het bevordert ook nog eens positieve gevoelens. Dit komt omdat broccoli de aanmaak van dopamine stimuleert, wat een opwekkend effect op ons heeft en ons het gevoel geeft “beloond” te worden.
Ook magnesium en calcium hebben hun voordeel. Namelijk, zij:
- Regelen het slaappatroon en voorkomen slapeloosheid
- Ontspannen de zenuwen en spieren
- Regelen de hartslag
- Verhogen het algehele energieniveau
Deze groente kan je dus helpen je gelukkiger en levendiger te laten voelen.
Het voorkomen van vochtophoping
Deze vochtophoping wordt voorkomen door de kalium, die het natrium tegen gaat dat opgestapeld wordt door veel zout te eten. Als je last hebt van oedemen, hypertensie of obesitas, aarzel dan niet om broccoli toe te voegen aan je dieet.
Het verminderen van gewrichtspijn
Broccoli kan de opstapeling van seleen in de gewrichten verminderen dankzij de hoeveelheid kalium en glutathion die het bevat. Het is de perfecte groente voor mensen die lijden aan artritis en artrose.
Het verbeteren van je uiterlijk
De antioxidanten die de kruisbloemige groente bevat, helpt ons om ons lichaam te zuiveren en een mooier en jonger uiterlijk te krijgen.
Het stimuleert ook de werking van de lever en zuivert het bloed (wat zich vertaalt in een gezondere teint). Bovendien kan het ook haaruitval voorkomen en huidproblemen (acné, droge huid, sproeten en rimpels) tegengaan.
Het reguleren van je schildklier
Alle groenten die behoren tot de kruisbloemigen, waaronder dus ook broccoli, verminderen de productie van schildklierhormoon. Daarom is dit soort groenten erg geschikt voor mensen met hyperthyreoïdie.
Bij mensen die echter aan hypothyreoïdie (dus niet hyperthyreoïdie) lijden, kan de groente het schildklierhormoonniveau te veel naar beneden halen en problemen veroorzaken.
Om ten volle van de werking van broccoli te genieten, kun je de groente het beste 3 tot 5 minuten stomen, zodat de fytochemicaliën en voedingsstoffen niet verloren gaan (vele daarvan gaan immers verloren als ze blootgesteld worden aan hoge temperaturen, zoals bij het koken). Na het stomen kun je je maaltijd afmaken met olijfolie en knoflook. Een heerlijke en gezonde maaltijd!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ke, J., & Ford-Jones, E. L. (2015). Food insecurity and hunger: A review of the effects on children’s health and behaviour. Paediatrics and Child Health (Canada). https://doi.org/10.1093/pch/20.2.89
- Zamora, E. (2016). EL cultivo del brócoli. Departamento de Agricultura y Ganadería de La Universidad de Sonora-Hermosillo. Campo.
- Tano, K., Kamenan, A., & Arul, A. J. (2005). RESPIRATION AND TRANSPIRATION CHARACTERISTICS OF SELECTED FRESH FRUITS AND VEGETABLES. Agronomie Africaine. https://doi.org/10.4314/aga.v17i2.1662