Oefeningen om de armspieren te trainen

Als je wilt dat deze oefeningen resultaat leveren, is het belangrijk dat je ze elke dag herhaalt en dat je ze combineert met een gezond en gebalanceerd dieet.
Oefeningen om de armspieren te trainen

Laatste update: 30 oktober, 2018

De armspieren zijn een lichaamsdeel waar veel mensen maar weinig aandacht aan besteden en dat terwijl ze zo handig zijn als het aankomt op het uitvoeren van alledaagse taken.

Onze armen kunnen in heel veel verschillende richtingen bewegen. Omdat onze armgewrichten ontzettend dynamisch zijn, stellen ze onze armen in staat zeer complexe bewegingen uit te voeren. Zo is het te danken aan onze armgewrichten dat onze schouders, ellebogen en polsen cirkelvormige bewegingen kunnen maken.

Net als de armgewrichten, spelen ook onze handen een essentiële rol in ons leven. Dankzij de beweeglijkheid van onze duim kunnen we objecten oppakken en vastklemmen in onze handen.

Onze armspieren zijn ontzettend makkelijk te versterken. Het vereist continue training met gewichten die het versterken van het spierweefsel zullen vergemakkelijken.

Het niet hebben van een sportschool in je buurt is geen geldig excuus voor het hebben van slappe armen, want veel van de verstevigende oefeningen voor de armen kunnen namelijk heel goed thuis worden uitgevoerd. Als je thuis geen gewichten hebt, gebruik dan andere objecten zoals flesjes water, soepblikken etc. Een gewicht van tussen de 5 en 8 kilo is prima als je net begint met het trainen.

Heb je echter de mogelijkheid om je aan te melden bij een sportschool, dan is dit een goed alternatief. Daar zijn gespecialiseerde trainers aanwezig die je optimaal zullen kunnen begeleiden tijdens het trainen.

Het is ontzettend belangrijk dat je tijdens het trainen van je armen je rug recht houdt om het risico op bot- en spierblessures te minimaliseren. Dergelijke blessures kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Dit kan ervoor zorgen dat de oefeningen die je uitvoert niet zullen leiden tot de gewenste resultaten.

Oefeningen voor de armspieren

Je armen bestaan uit een groep spieren die biceps en triceps genoemd worden. De armspieren krijgen al snel veel vorm als je ze traint; ze kunnen er zelfs al veel groter uitzien na de eerste keer trainen, omdat ze vanwege hun grootte ten opzichte van het lichaam sterk gevoelig zijn voor scheurtjes die ontstaan na sporten. Deze scheurtjes herstellen zich en zo vindt spiergroei plaats.

Oefeningen voor de biceps

Slappe Armen
  • Een stoel met een gemiddelde hoogte is al wat je nodig hebt voor deze populaire oefening, die bestaat uit een neerwaartse beweging vanuit de bovenarm, waarbij je de arm buigt en je het gewicht op je hand laat rusten. Zorg voor volledige ondersteuning van je elleboog op een stabiel oppervlak. Je kunt je arm laten rusten door te steunen op een van de benen. Om deze beweging correct uit te voeren, zou je je arm volledig moeten buigen en strekken, zodat je de arm op de juiste manier traint.
  • Voor de volgende oefening sta je rechtop en houd je je armen volledig gestrekt langs de zijkanten van je lichaam. Vervolgens buig je je onderarm naar boven tot je handen de hoogte van je elleboog bereiken. Strek de armen dan weer en herhaal de oefening. Deze beweging zal de toename van spiermassa sterk stimuleren en is de meest effectieve oefening die je kunt doen voor het versterken van de biceps.
  • Het aanspannen van de borstspieren is een effectieve methode om de armspieren te versterken. Om de borstspieren aan te spannen moeten de armen namelijk flink wat weerstand bieden. Dit type oefening zorgt voor lichte en snelle spieren en is daarom uitstekend voor atleten die niet alleen kracht, maar ook een bewegingstechniek nodig hebben.

Oefeningen voor de triceps

Sterke triceps zijn in veel gevallen belangrijk. De volgende oefeningen zullen de triceps vormgeven en doen toenemen in volume, wat nodig is om kracht te kunnen uitoefenen met deze spiergroep. Rugbyspelers bijvoorbeeld hebben altijd ontwikkelde en sterke triceps.

  • De eerste oefening draagt de naam “cup” en is niet alleen erg makkelijk om te doen, maar ook zeer effectief. Voor de oefening ga je rechtop staan en houd je je armen volledig gestrekt omhoog langs de zijkanten van je hoofd. Vervolgens buig je je onderarmen naar achteren tot je handen ongeveer de hoogte van je schouders bereiken. Strek de armen dan weer en herhaal de oefening. Deze oefening zal je armen zeker veel vorm geven en versterken.
  • De “dip” wordt veel gebruikt voor het trainen van de armen en rug. Voor de oefening ga je met de rug naar een bankje of stoel gekeerd staan en laat je de handen rusten op het oppervlak hiervan. Het is de bedoeling dat je benen hierbij gebogen staan en dat je je gewicht omhoog houdt met je bovenlichaam. Laat je lichaam zakken door je armen te buigen. Breng je lichaam weer omhoog en haal de kracht hiervoor uit je armen. Voer de oefening gecontroleerd uit, zodat de beweging van de spier correct is.

De juiste balans en een juiste calorie-inname per dag is belangrijk. Een gezond dieet gecombineerd met genoeg vocht zal het proces spierversteviging altijd versnellen.

Bepaalde factoren, zoals een tekort aan slaap, zouden zo veel mogelijk moeten worden vermeden. Na verloop van tijd kunnen deze factoren je lichamelijke gezondheid namelijk doen verslechteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.