Oefeningen en adviezen voor een goed gedefinieerde kaaklijn!

Het ontwikkelen van een gedefinieerde kaak door oefeningen is mogelijk. De hier voorgestelde oefeningen zijn bedoeld om het gezicht vorm te geven.
Oefeningen en adviezen voor een goed gedefinieerde kaaklijn!

Laatste update: 14 april, 2022

Het is heel natuurlijk om er altijd op je best uit te willen zien. En het eerste wat je aan een mens ziet is natuurlijk zijn of haar gezicht. Een deel van dit streven naar schoonheid draait om het krijgen van een gedefinieerde kaaklijn, en we bekijken in dit artikel oefeningen om je te helpen dat te bereiken.

Naarmate we ouder worden, verandert de vorm van ons gezicht. De kaaklijn wordt minder gedefinieerd, doordat spieren krimpen, vet zich ophoopt, en de huid zijn consistentie verliest.

Ook genetische factoren kunnen de vorm en het uiterlijk van de gezichtsbeenderen bepalen. Bepaalde handelingen kunnen echter helpen om het gezicht er beter uit te laten zien en de onvermijdelijke effecten van ouderdom en het verstrijken van de tijd tegen te gaan.

Door de nek, kaak, kin en andere gezichtsspieren te trainen kunnen subtiele veranderingen in het gezicht ontstaan. Het bereiken van scherpere jukbeenderen en een gedefinieerde kaaklijn is mogelijk met de beoefening van eenvoudige bewegingen. Hier lees je hoe je dat kunt doen.

Kan lichaamsbeweging helpen een gedefinieerde kaaklijn te behouden?

Rimpels in de hals
De voorkant van de hals is een van de meest gestrafte door rimpels en gebrek aan tonus die met het verstrijken van de tijd verschijnen.

Zoals eerder gezegd wordt de manier waarop het gezicht eruit ziet beïnvloed door genetica en veroudering. Maar oefening van de gezichtsspieren helpt om de kaak te versterken, te verstevigen en een gedefinieerde kaak te krijgen.

De voorste spieren van de hals worden niet zo vaak getraind, zodat ze de neiging hebben ondertonen te krijgen en minder ontwikkeld te zijn. Het komt vaak voor dat dit gebied slap en uitgezakt is. Bovendien wordt het gebrek aan beweging in dit gebied in verband gebracht met nekpijn.

Oefeningen helpen, zoals bij elke training, de gezichts- en halsspieren aan tonus en stevigheid te winnen (Engelse link). Dit komt tot uiting als je begint met het verkrijgen van een gedefinieerde kaaklijn, een harmonieuzer aanzicht van je gelaatstrekken, en zelfs een jonger uiterlijk.

Anderzijds voorkomt lichaamsbeweging op dit gebied hoofd-, nek- en kaakpijn. Voel je daarentegen ongemak bij het trainen van dit gebied, dan moet je niet doorgaan, want je zou het verkeerd kunnen uitvoeren, en er is kans op blessures.

Oefeningen om een gedefinieerde kaaklijn te krijgen

Het is belangrijk om een routine te volgen bij het in praktijk brengen van de oefeningen om een gedefinieerde kaak te krijgen. Het is aan te raden de bewegingen 30 minuten per dag uit te voeren , minstens 6 dagen per week, om resultaat te bereiken.

De oefeningen moeten echter langzaam en geleidelijk uitgevoerd worden. Begin eerst met een paar minuten per dag, en verhoog dan de tijdsduur.

Zoals we al zeiden zijn deze spieren niet gewend aan lichaamsbeweging, en dus beginnen met te veel herhalingen, het te snel doen, en met te veel intensiteit kan spanning en schade aan de gewrichtsstructuren veroorzaken. Als je tijdens de oefening enig ongemak voelt, moet je onmiddellijk stoppen. Als de pijn aanhoudt, raadpleeg dan een arts.

Aan de andere kant is het belangrijk om het gebied van tevoren op te warmen om de kans op spierblessures te verkleinen. Opwarmen gaat snel en gemakkelijk, want je hoeft alleen de onderkaak te bewegen. Je kunt hem naar voren en naar achteren bewegen, en ook zijdelings, alles met soepele bewegingen, en dit 8 tot 10 keer herhalen. Hier zijn wat oefeningen om je te helpen een gedefinieerde kaak te krijgen.

1. Neck curl up

Deze oefening lijkt op een abdominal curl, maar je voert hem uit in de nek. Om hem uit te voeren moet je op je rug gaan liggen en met je tong op het dak van je mond drukken om de voorste spieren van de hals te activeren.

Daarna moet je je kin naar je borst brengen en je hoofd ongeveer 5 of 6 centimeter van de grond halen. Laat je hoofd langzaam zakken en herhaal.

Concentreer je erop dat je je kin niet naar buiten brengt en je buik niet optilt. Om te beginnen zijn 3 sets van 10 herhalingen voldoende. Je kunt ze geleidelijk opvoeren.

2. Rugbuigingen voor sleutelbeen

Bij deze oefening worden de spieren onder de kin betrokken die de kaak ondersteunen. Ze kan zittend, staand of liggend op je rug gedaan worden.

 • Je moet je hoofd enkele centimeters naar achteren trekken, waarbij je je kin parallel aan de vloer houdt tijdens de bewegingen. Daarbij moet  je de spieren aan beide kanten van de keel voelen samentrekken.
 • Je moet je borstkas zo stil mogelijk houden, waarbij je je hoofd horizontaal houdt en je oren op je schouders rusten.
 • Je herhaalt dan de beweging, maar dan in omgekeerde richting, waarbij je je hoofd naar voren beweegt. Om te beginnen is het aan te raden 3 series van 10 herhalingen te doen en dan geleidelijk verder te gaan tot je de positie 30 seconden kunt vasthouden.

3. Tongdraaier

Deze techniek wordt gebruikt om de kinspieren te bewerken en de kaaklijn te verstevigen. Leg om te beginnen je tong op het dak van je mond, achter je tanden, en druk erop om hem te sluiten en spanning toe te voegen.

Begin in deze positie te neuriën en trillende geluiden te maken om de spieren te activeren. Doe 3 sets van 15.

4. Klinkerklanken

Het doel hier is de spieren rond de lippen te mobiliseren. Het bestaat uit het uitspreken van de klinkers en het strekken van de mond.

De mond moet wijd geopend zijn en je moet de “O” klank zeggen, maar overdrijf de mondbewegingen; je mag je tanden niet laten zien of aanraken. Ga op dezelfde manier verder met de “E” klank. Voer 3 sets van 15 uit.

5. Kin omhoog

Deze oefeningen zijn bedoeld voor de gezichtsspieren van de onderste helft van het gezicht en de kaak. Met gesloten mond duw je de onderkaak langzaam naar buiten. Til dan de onderlip op en duw.

Je moet een strekking voelen onder de kin en bij de kaaklijn. Houd de positie 10 tot 15 seconden vast en ontspan dan. Voer 3 sets van 15 uit.

Andere oefeningen voor een gedefinieerde kaaklijn

De tot nu toe genoemde oefeningen vergen misschien wat oefening en toewijding. Maar er zijn andere veelvoorkomende handelingen die ook helpen om een gedefinieerde kaak te behouden:

 • Glimlachen. Glimlachen verbetert niet alleen je humeur, maar traint ook de gezichtsspieren (Engelse link).
 • De kaak klemmen en weer loslaten. Spanning in de kaak opwekken door hem 10 seconden te klemmen en dan te ontspannen helpt de spieren in de buurt te versterken. Dit kan verschillende keren herhaald worden en is een goede oefening om altijd en overal te doen, want niemand zal merken dat je het doet.
 • Masseren van de slapen. Het masseren van de slapen en het strekken van het voorhoofd stimuleert de bloedsomloop in het gebied. Het wordt gedaan met cirkelvormige bewegingen met twee vingers van de hand gedurende 30 seconden.
 • Een vissengezicht maken. Dit bestaat uit het oppoppen van je wangen aan de binnenkant van de mond en proberen te glimlachen. Deze houding moet minstens 5 seconden worden vastgehouden, en je moet hem 10 keer herhalen.
 • Raak je neus aan met je tong. De bedoeling is hier dat je je tong naar boven uitsteekt en probeert met het puntje van je tong je neus aan te raken. Deze positie moet een paar seconden worden vastgehouden en 5 herhalingen worden uitgevoerd. De oefening versterkt de Musculus mylohyoideus, en helpt zo de vorming van een onderkin te voorkomen.
 • Perfect ovaal. Deze bestaat uit het draaien van het hoofd naar een kant en het naar voren bewegen van de onderkaak; de spieren van de kant waarnaar je draait moeten aangespannen worden. Deze oefening moet aan beide kanten gedaan worden om de wangen en de contouren van het gezicht te verstevigen.

Hoe deze oefeningen aan te vullen met gezonde gewoonten

Behalve de oefeningen die je kunt doen om te proberen een gedefinieerde kaaklijn te krijgen, heeft ook de levensstijl van de persoon veel invloed op het uiterlijk van het gezicht.

Daarom is het aan te raden een gezond en evenwichtig dieet te volgen en regelmatig aan gymnastiek te doen. Een gezond leven leidt tot een jonger gezicht.

De volgende tips in praktijk brengen is heel nuttig, of je nu de specifieke oefeningen om het kaakgebied te definiëren wilt aanvullen of de esthetiek van het gezicht wilt verzorgen.

Blijf gehydrateerd

Water is essentieel voor een goede werking van je lichaam. Ook je gezicht heeft baat bij voldoende waterinname.

Hoewel een gedefinieerde kaaklijn niet uitsluitend van de consumptie van water afhangt, moet je wel goed gehydrateerd blijven voor een goede conditie van de huid, en om het ontstaan van rimpels en lachrimpels uit te stellen. Op dezelfde manier hebben spieren de in water aanwezige elektrolyten nodig om goed te kunnen functioneren.

Oefenen, in al zijn vormen, zonder hydratatie is gevaarlijk. Hoewel de gebruikelijke aanbeveling is om twee liter per dag te drinken, moet dit aangepast worden aan je bijzondere omstandigheden. Iemand die een actief leven leidt en in een warm klimaat woont zal meer nodig hebben.

Verminder de zoutinname

Een adequate voeding vult een juiste hydratatie aan terwijl je oefeningen doet om een gedefinieerde kaaklijn te krijgen. Het is echter ook belangrijk om de hoeveelheid zout die we in onze maaltijden opnemen te verminderen.

Om dit te bereiken probeer je geen zout toe te voegen aan de maaltijden die je bereidt, en beperk je de inname van worst en snacks, die al een hoge concentratie natrium hebben.

Neem voldoende rust

Mensen met een specifieke sportschoolroutine die hun spiermassa willen vergroten weten dat ze voldoende uren moeten slapen om hun doel te bereiken. Dit komt omdat ‘s nachts, terwijl we slapen, spierstofwisselingsprocessen plaatsvinden die de vezels versterken.

Doe je kaakoefeningen, zorg er dan voor dat je niet minder dan 7 tot 8 uur per dag slaapt. Op die manier begint de stofwisseling van de spiercellen van het kaakgebied te versterken.

Stop met roken

Een vrouw in de rook
Er is een merkbaar effect van tabak op het gezicht. Dit beïnvloedt het uiterlijk van het gezicht.

Roken is in alle opzichten een schadelijke gewoonte. Het kan veel ziekten en aandoeningen veroorzaken, en de negatieve effecten blijven langdurig in het lichaam aanwezig.

Wat de mondholte betreft, wordt tabak in verband gebracht met ziekten van de tanden, de inwendige zachte weefsels, en de huid van de lippen. Het hele gezichtsgebied lijdt onder de problemen die door directe rook op de opperhuid ontstaan.

Als je om esthetische redenen een welomlijnde kaaklijn wilt hebben, zou het niet logisch zijn een gewoonte te bestendigen die met vroegtijdige veroudering in verband gebracht wordt. De gezichtshuid van een roker heeft meer rimpels, is minder tonus, en lijdt aan veranderingen in de kleur.

Kauwgom

Kauwgom is een goede aanvulling op kaakdefinitie-oefeningen. Alleen al de handeling van het kauwen is een training voor de spieren in de omgeving.

Je moet echter oppassen dat je geen kauwgom kiest die veel suiker bevat, want dat zou je lichaam op andere manieren beïnvloeden. Kauwgom met te veel zoet in de samenstelling bevordert de woekering van bacteriën en daardoor het ontstaan van gaatjes.

Het vormen van de baard

Bij mannen bepaalt de baard de stijl van de kaak, zowel door zijn aanwezigheid als door zijn afwezigheid.

Een esthetische truc bestaat erin de kaaklijnen die niet gedefinieerd zijn te verhullen door het gezichtshaar te vormen en te stylen. Op deze manier is het aan te bevelen de grootte van de baard af te stemmen op de afmetingen van de schedel, om een contrast te scheppen. Met andere woorden, een lang gezicht heeft lang haar nodig om het hele gezicht klein te doen lijken, en omgekeerd.

Het is ook waar dat als je de aandacht op je kaaklijn wilt vestigen, je een keurig verzorgde baard moet verwachten. Een onverzorgd uiterlijk draagt niet bij tot het uiteindelijke doel om de kaakstreek een opvallende en prominente stijl te geven.

Gebruik vochtinbrengende crèmes

Als we denken aan gezichtsverzorging om de gedefinieerde kaaklijn te accentueren, worden we verwend met alle producten op de markt. Het is echter belangrijk te weten hoe je verstandig kunt kiezen om niet onnodig geld uit te geven.

Vochtinbrengers voor de huid, baardtonics, en crèmes met collageen zijn opties die hierbij kunnen helpen. Dit is een kunstmatige toevoeging om de conditie van de kaakstreek te verbeteren, hoewel er niet altijd duidelijke resultaten zijn.

Dit moet deel uitmaken van een bredere routine van huidbescherming voor het hele lichaam, en we kunnen hier ook zonnebrandcrèmes noemen. Voorkomen dat schadelijke ultraviolette straling het gezicht binnendringt is gunstig om dermatologische kanker te voorkomen, maar ook om vlekken op het gezicht te voorkomen.

In het verlengde van het bovenstaande is het gebruik van geschikte hoeden en petten tijdens de uren met de hoogste zonnestraling, bij werk in de open lucht of bij buitenactiviteiten een belangrijke aanbeveling.

Gebruik van cosmetica

Tot slot hangt de keuze om make-up te gebruiken om de definitie van de kaaklijn te accentueren af van persoonlijke smaak. Het hoeft niet iets al te opvallend te zijn, maar er zijn manieren om de natuurlijke lijnen van het gezicht met meer of minder kracht te accentueren.

Bronzer is het cosmeticum dat zich het beste voor deze taak leent. Wie het gebruikt plaatst het als een streep boven de rand van de kaak, in een poging hem duidelijker te maken.

Esthetiek en gezondheid bij het zoeken naar een goed gedefinieerde kaaklijn

Tot slot is het de moeite waard te wijzen op het bestaan van chirurgische mogelijkheden om de kaaklijn te definiëren. We hebben het hier over liposuctie. We moeten ons echter realiseren dat, omdat het een operatie is, er risico’s aan verbonden zijn.

Op dit punt moeten we onze onderliggende redenen evalueren om de lijnen van de onderkaak te willen accentueren. Is het esthetische aspect voor ons het belangrijkst, of kaderen we het als onderdeel van een gezonde levensstijl.

Het is belangrijk de oefeningen voor een strakke kaak te combineren met de tips die we je gegeven hebben – tips die allemaal samenhangen met goed voor ons lichaam zorgen. Gehydrateerd blijven, met minder zout eten, de huid beschermen tegen ultraviolette straling, en stoppen met roken hebben ook allemaal voordelen voor het gezicht en de rest van het lichaam.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Koutris, M., et al. “Effects of intense chewing exercises on the masticatory sensory-motor system.” Journal of dental research 88.7 (2009): 658-662.
 • Kim, Min‐Ji, et al. “Effects of chewing exercises on the occlusal force and masseter muscle thickness in community‐dwelling Koreans aged 65 years and older: A randomised assessor‐blind trial.” Journal of Oral Rehabilitation 47.9 (2020): 1103-1109.
 • He, Tailun, et al. “Effects of masticatory muscle training on maximum bite force and muscular endurance.” Acta Odontologica Scandinavica 71.3-4 (2013): 863-869.
 • Argüello Vélez, Patricia, Diana Marcela Baeza Sanchéz, and Lisdany Narvaéz Alquedan. “Plan de tratamiento miofuncional: una propuesta para el abordaje de los hábitos orales inadecuados.” Editorial Universidad Santiago de Cali, 2020.
 • Rahal, Adriana. “Motricidad Orofacial Uso de ejercicios orofaciales en la terapia miofuncional.”
 • Toloza Oyarzún, Héctor. Efecto de los ejercicios de musculación y estiramiento muscular versus plano de SVED en el dolor muscular masticatorio. Diss. Universidad Andrés Bello, 2012.
 • Gibson, R. M. “Smiling and facial exercise.” Dental Clinics of North America 33.2 (1989): 139-144.
 • Van Borsel, John, et al. “The effectiveness of facial exercises for facial rejuvenation: a systematic review.” Aesthetic surgery journal 34.1 (2014): 22-27.Más Sarabia, Maheli, Lizet Alberti Vázquez, and Nelia Espeso Nápoles. “Estilos saludables de vida y su relevancia en la salud del individuo.” Humanidades Médicas 5.2 (2005): 0-0.
 • Ibarra Mora, Jessica, and Claudio Hernández-Mosqueira. “Hábitos de vida saludable de actividad física, alimentación, sueño y consumo de tabaco y alcohol, en estudiantes adolescentes chilenos.” Sportis 5.1 (2019): 70-84.
 • Mehta, Neil, and Mikko Myrskylä. “The population health benefits of a healthy lifestyle: life expectancy increased and onset of disability delayed.” Health Affairs 36.8 (2017): 1495-1502.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.