Nigeria verbiedt clitorale besnijdenis

· 4 augustus 2016
Het is belangrijk om door te gaan met het onderwijzen en bewustmaken van de gezondheidsrisico's die met deze verschrikkelijke handeling gepaard gaan.

Verminking van de clitoris, clitorale besnijdenis of “vrouwenbesnijdenis” zoals het heet in veel landen, is een handeling die bestaat uit een gedeeltelijke of volledige verwijdering van de vrouwelijke geslachtsorganen, in het bijzonder de clitoris.

Vele culturen, vooral die van inheemse Afrikaanse afkomst, beoefenen deze gruwelijke handeling al sinds de oudheid als onderdeel van hun overtuigingen en gewoonten.

Dankzij de inspanningen van de World Health Organization werd deze handeling in de afgelopen jaren bevochten en veel landen en inheemse gemeenschappen zijn ermee gestopt, ook rekeninghoudend met de grote risico’s voor de jonge meisjes die aan deze pijnlijke procedure worden blootgesteld.

Op 9 juni 2015 werd Nigeria het 23ste land in Afrika dat clitorale besnijdenis verbood bij jonge meisjes. Dit nieuws is zeer belangrijk voor de bestrijding van deze handeling, want Nigeria is het meest bevolkte land van Afrika, met een geschat aantal van 20 miljoen vrouwen en meisjes.

Het is een zeer belangrijke stap in het volledig uitroeien van de afschuwelijke handeling, die helaas nog steeds wordt toegestaan in 29 landen in Afrika en Azië.

Wat is clitorale besnijdenis?

Huilend Meisje

Let op: deze tekst bevat schokkende details.

Deze handeling wordt toegepast op meisjes in de leeftijd tussen 8 en 14, die door hun moeders worden begeleid naar een oude, donkere kamer waar hygiëne niet worden nageleefd. Daar wacht de vrouw die de besnijdenis uitvoert in het donker met haar scheermesjes en messen om deze afschuwelijke procedure uit te voeren, waarvan de duur kan oplopen tot wel vijftien minuten.

Eenmaal in de donkere kamer onderzoekt de vrouw de geslachtsdelen van het meisje en bijna zonder het te kunnen zien, met behulp van een klein mes of een ander scherp voorwerp, begint ze de gehele of een gedeelte van de clitoris, de kleine schaamlippen en ook de grote schaamlippen van het meisje weg te snijden.

Onder deze omstandigheden, zonder enige vorm van verdoving of goede hygiëne, verminkt de vrouw het meisje terwijl ze schreeuwt en huilt van de vreselijke pijn die deze handeling veroorzaakt. In het kamertje stromen de bloed en de pijn uit het meisje, terwijl buiten de familie het feit viert dat ze klaar is om een vrouw te worden.

Vrouw met Mes

Als deze “procedure” voltooid is, begint de zoektocht naar een echtgenoot die een goede bruidsschat aan kan bieden in ruil voor het meisje, die nu wordt beschouwd als “vrouw”. Dat gebeurt tenminste als het meisje erin slaagt om alle risico’s die gepaard gaan met de verminking van dit orgaan, dat een zeer belangrijke rol voor vrouwen speelt, te overleven.

Veel jonge meisjes sterven door het bloeden of door de shock die veroorzaakt wordt door de intense pijn en het trauma. Anderen sterven aan de vreselijke infecties die onvermijdelijk het gevolg zijn van de slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Hierdoor stelt de Wereldgezondheidsorganisatie al jaren officieel genitale verminking van vrouwen aan de kaak. Er is immers geen medische noodzaak en het wordt meestal uitgevoerd door derden, met als doel het ontnemen van seksueel genot, gedurende de rest van het leven van het meisje.

En alsof dat nog niet genoeg is, is aangetoond dat clitorale besnijdenis ernstige gevolgen heeft voor vrouwen en meisjes, zoals bloedingen, blaasproblemen, cysten, infecties, onvruchtbaarheid en complicaties bij de bevalling.

De beschamende feiten

Messen

Het is geschat dat per minuut vier meisjes onder de 15 jaar het slachtoffer worden van clitorale besnijdenis. Volgens cijfers van niet-gouvernementele organisaties staat het aantal verminkte vrouwen op meer dan 137 miljoen, ondanks meerdere protesten en de constante strijd om deze afschuwelijke handeling af te schaffen.

Het ergste van alles is dat deze handeling nog steeds toegestaan is in 29 landen in Afrika en Azië en dat zou betekenen dat in het jaar 2030 86 miljoen meisjes lijden door clitorale besnijdenis.

Hoewel de wet deze handeling in veel landen al wel verbiedt, betekent het helaas niet dat het volledig is uitgeroeid. Ondanks het feit dat het wettelijk verboden is, blijven veel culturen het illegaal uitoefenen.

Gelukkig leidt het voortdurende werk van de WHO en andere wereldgezondheidsorganisaties tot resultaten, waarvan de beslissing in Nigeria een duidelijk bewijs is.

Het is heel belangrijk om te blijven onderwijzen over de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met deze vreselijke handeling, die nog steeds wordt uitgevoerd. Zonder inheemse culturen en tradities te veranderen, is het essentieel om het besef te verhogen en de mentaliteit te veranderen ten aanzien van deze handeling, die al duizenden levens heeft geëist en nog steeds veel lijden veroorzaakt.