Niet-invasieve manieren om je ogen te beschermen tegen blauw licht

Blauw licht wordt uitgestraald door elektronische gadgets en schermen. In de loop der tijd is bekend geworden dat blauw licht oogproblemen kan veroorzaken. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke manieren om je ogen te beschermen tegen schade door blauw licht.
Niet-invasieve manieren om je ogen te beschermen tegen blauw licht

Laatste update: 22 augustus, 2024

De evolutie van technologie heeft onze levensstijl veranderd, waardoor gadgets een integraal onderdeel zijn geworden van onze dagelijkse routines. De vraag rijst of we onze ogen moeten beschermen tegen blauw licht.

Van de manier waarop we onszelf vermaken, met anderen communiceren en ons werk doen, zijn gadgets verweven in het merendeel van onze dagelijkse ervaringen.  Samen met deze vooruitgang is er echter ook een aanzienlijke toename van de blootstelling aan blauw licht.

Blauw licht wordt uitgezonden door elektronische gadgets en schermen zoals smartphones, tv’s, tablets en dergelijke. Alleen al in de V.S. brengt de gemiddelde volwassene meer dan zes uur per dag door op een scherm.

Na verloop van tijd kan blauw licht ooggerelateerde problemen veroorzaken. Dit omvat vermoeidheid van de ogen, droge ogen, wazig zicht, hoofdpijn en nek- en rugpijn. Volgens een onderzoek gaf ongeveer 65% van de volwassenen zelf aan symptomen van digitale vermoeidheid (Engelse link) te ervaren.

Het is echter moeilijk om het gebruik ervan te vermijden om blauw licht helemaal te vermijden. Dat komt omdat apparaten een vast onderdeel van ons dagelijks leven zijn.  In plaats van vermijden is het veel praktischer om veiligheidstips voor blauw licht te geven. Daarom volgen hieronder enkele eenvoudige en niet-invasieve manieren om je ogen te beschermen tegen blauw licht.

We denken dat je dit artikel misschien ook wilt lezen:
Waarschuwing: roken kan de ogen aantasten

Niet-invasieve manieren om je ogen te beschermen tegen schade door blauw licht

Vrouw wrijft in haar ogen
Door de helderheid van het scherm op een geschikt niveau in te stellen, kun je de belasting op je ogen verminderen

Pas je scherminstellingen aan

Om de effecten van blauw licht tegen te gaan, bieden aanpasbare scherminstellingen een oplossing. Een van de essentiële kenmerken die kan worden aangepast is de helderheid. Door de helderheid van het scherm op een geschikt niveau in te stellen, kunnen we de belasting voor de ogen verminderen.

Als algemene richtlijn moet de helderheid van het scherm overeenkomen met de omgevingsverlichting. Door bijvoorbeeld het scherm te dimmen in omgevingen met weinig licht, voorkom je een te hoog contrast. Op die manier worden de ogen minder belast.

Een andere belangrijke scherminstelling om te overwegen is de kleurtemperatuur, die verwijst naar de warmte of koelte van de weergegeven kleuren. Het aanpassen van de kleurtemperatuur kan een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de blootstelling aan blauw licht.

Door het beeldscherm op een warmere kleurtemperatuur in te stellen, wordt er minder blauw licht uitgestraald, wat leidt tot een oogvriendelijker scherm.

Neem pauzes van schermtijd

Een van de meest beruchte effecten van blauw licht is hoe het het circadiane ritme verstoort, wat in wezen het slaappatroon van een persoon is. Bovendien kan overmatige blootstelling aan blauw licht irritatie, droogheid en zelfs zwelling van de ogen veroorzaken.

Het is dus essentieel om regelmatig pauzes te nemen van schermen om te voorkomen dat deze symptomen chronisch worden en je algehele welzijn beïnvloeden.

Een van de meest aan te raden manieren om dit te doen is om de 20-20-20 regel (Engelse link) te volgen. Neem elke 20 minuten een pauze van 20 seconden en concentreer je op iets dat minstens 20 meter verderop staat. Deze oefening helpt om de oogspieren te ontspannen en vermindert vermoeide ogen.

Daarnaast kan het nemen van langere pauzes van schermtijd gedurende de dag, zoals tijdens de lunchpauze of na het werk, grotendeels helpen bij het minimaliseren van de blootstelling aan blauw licht.

Investeer in een blauwlichtbril om je ogen te beschermen tegen schade door blauw licht

Om schade door blauw licht te voorkomen, zijn sommige brillen speciaal ontworpen om blauw licht te blokkeren of te filteren. Deze blauwlichtbrillen zijn uitgerust met speciale lenzen die een aanzienlijk deel van het blauwe licht absorberen en weerkaatsen. Dat beschermt de ogen tegen mogelijke schade.

Het blokkeert op een slimme manier blauwviolet licht terwijl het andere zichtbare licht wel door het brillenglas wordt doorgelaten. Dit soort brillenglazen biedt ook extra voordelen, zoals UV-bescherming, ontspiegeling en krasbestendigheid.

Een van de belangrijkste voordelen van deze blauwlichtbrillen is hun veelzijdigheid en gebruiksgemak. Ze kunnen worden voorgeschreven door een optometrist, maar ook zonder recept worden gekocht.

Mensen die al een bril op sterkte nodig hebben, kunnen ook kiezen voor brillenglazen met ingebouwde blauwlichtfilterende eigenschappen, zodat ze geen aparte bril meer nodig hebben.

Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je dit artikel ook leuk:
Heb je donkere kringen onder je ogen? Verberg ze op natuurlijke wijze!

Gebruik oogdruppels

Oogdruppels
Een van de directe voordelen van het gebruik van oogdruppels om onze ogen te beschermen tegen blauw licht is de mogelijke verlichting van symptomen van digitale oogvermoeidheid, zoals droogheid, wazig zien en hoofdpijn

Door een beschermende barrière te vormen op het oogoppervlak, helpen oogdruppels het binnendringen van blauw licht in het delicate oogweefsel te blokkeren. Een belangrijk bestanddeel van deze oogdruppels is een natuurlijke antioxidant genaamd luteïne.

Luteïne is een pigment dat voorkomt in de macula. Dit is het deel van het oog dat verantwoordelijk is voor het centrale zicht. Het fungeert als een natuurlijk blauw licht filter en helpt vrije radicalen te neutraliseren. Dat vermindert de oxidatieve stress op de ogen wordt.

Een van de directe voordelen van het gebruik van oogdruppels om onze ogen te beschermen tegen blauw licht is de mogelijke verlichting van symptomen van digitale oogvermoeidheid. Denk aan klachten zoals droogheid, wazig zicht en hoofdpijn.

Farmaceutische bedrijven speciale oogdruppels (Engelse link) ontwikkeld, die speciaal zijn samengesteld om bescherming te bieden tegen blauw licht. Door dergelijke oogdruppels regelmatig aan te brengen, kan de bescherming tegen blauw licht worden versterkt. Daardoor wordt de potentiële schade van langdurige blootstelling geminimaliseerd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.