Niet-allergische rhinitis: oorzaken, behandeling en preventie

Hoewel de specifieke veroorzaker in de meeste gevallen onbekend is, hebben sommige mensen de symptomen van niet-allergische rhinitis in verband gebracht met irriterende stoffen.
Niet-allergische rhinitis: oorzaken, behandeling en preventie
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 09 april, 2023

Rhinitis is niets anders dan een ontsteking van het neusslijmvlies. Hoewel de meeste gevallen worden veroorzaakt door allergenen, bestaat er ook niet-allergische rhinitis. Wil je weten over de behandeling en preventie ervan? Lees verder!

Een andere naam voor niet-allergische rhinitis is verkoudheid, omdat de belangrijkste oorzaak een virale infectie is. De aandoening kan echter ook het gevolg zijn van contact met omgevingsirriterende stoffen, dus het is belangrijk om de oorsprong ervan vast te stellen voordat je met de behandeling begint.

Symptomen

De symptomen van dit type rhinitis worden gekenmerkt door het verschijnen van meerdere keren in het jaar. De belangrijkste verschijnselen van niet-allergische rhinitis zijn niezen en waterige neusuitvloeiing.

Er kunnen ook andere symptomen optreden, zoals de volgende:

 • Piepende ademhaling.
 • Lopende neus.
 • Verstopping van de neus.
 • Verlies van reukvermogen.
 • Lichte koorts.

Mogelijke complicaties

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Klinische en Experimentele Allergie toonde aan dat niet-allergische rhinitis een predisponerende factor is voor het ontwikkelen van astma. Sommige mensen kunnen ook moeite hebben met ademhalen, wat hen motiveert om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Andere mogelijke complicaties die kunnen optreden bij mensen met niet-allergische rhinitis zijn de volgende:

Oorzaken van niet-allergische rhinitis

Verkouden vrouw
Verkoudheid is de meestvoorkomende oorzaak van niet-allergische rhinitis, dus het is geldig om ze in de praktijk gelijk te stellen.

Een van de belangrijkste oorzaken zijn virale infecties, vooral in acute gevallen. De symptomen worden ook vaak in verband gebracht met agentia die de neus irriteren.

Hoewel de specifieke veroorzaker in de meeste gevallen onbekend is, hebben sommige mensen de symptomen van niet-allergische rhinitis in verband gebracht met irriterende stoffen. Deze irriterende stoffen veroorzaken geen allergiecascade in het lichaam, maar bevorderen alleen een lokale reactie in de neus:

 • Stof.
 • Sterke geuren van sommige parfums.
 • Een droge atmosfeer en andere klimaatveranderingen.
 • Tabaksrook of andere verontreinigende stoffen.
 • Gekruid voedsel.

Niet-allergische rhinitis wordt ook in verband gebracht met de hormonale veranderingen van zwangerschap en menstruatie. En sommige medicijnen kunnen deze symptomen uitlokken:

 • Nasale decongestiva.
 • Orale anticonceptiemiddelen.
 • Bètablokkers, zoals propanolol.
 • Niet-steroïde ontstekingsremmers, zoals ibuprofen of aspirine.
 • Angiotensine-converterende enzymremmers, zoals captopril.

Diagnose

De diagnose van niet-allergische rhinitis wordt in de meeste gevallen gesteld door middel van een lichamelijk onderzoek. De arts zal vragen naar de symptomen, wanneer ze optreden, en mogelijke triggers. De verstrekte informatie moet nauwkeurig zijn om de taak te vergemakkelijken.

Andere vragen kunnen betrekking hebben op de woon- of werkomgeving, met het oog op het identificeren van de trigger. De arts moet ook de neusgaten controleren op slijmvliesontsteking en afscheiding.

Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig. Wel kan de specialist een huidtest doen om allergieën uit te sluiten. Sommige bloedtesten, zoals allergeentests, helpen ook om andere etiologieën uit te sluiten.

Behandeling van niet-allergische rhinitis

Er is geen specifieke behandeling voor niet-allergische rhinitis. Medische behandeling zal gericht zijn op het verlichten van de symptomen. Nasale decongestiva bieden onmiddellijke verlichting, maar overmatig gebruik kan de situatie verergeren.

Antihistaminica zijn ook een goede behandelingskeuze. Deze medicijnen kunnen de ontsteking verlichten, maar sommige drogen het slijmvlies meer uit, dus is het nodig om met de specialist te overleggen.

Antibiotica zijn meestal niet nodig bij de behandeling van niet-allergische rhinitis. De enige indicatie zou de aanwezigheid van een overgegroeide bacteriële infectie zijn. Om deze complicatie vast te stellen zal een kweek nodig zijn.

Een recente studie (Engelse link) toonde aan dat het gebruik van intranasale corticosteroïden de symptomen van de aandoening in de eerste 4 weken verlicht. De effecten op lange termijn zijn echter onzeker en kunnen bijwerkingen veroorzaken.

Lees meer in dit artikel:
Het verband tussen Astma en Rhinitis

Preventie

Neusspray
Hoewel decongestiva efficiënt zijn om de symptomen onder controle te houden, bestaat het risico dat ze bij overmatig gebruik een rebound-effect veroorzaken.

Er is geen 100% effectieve maatregel om het ontstaan van niet-allergische rhinitis te voorkomen. Wat wel mogelijk is, is het verkleinen van de kans van optreden. De aandoening hangt samen met verschillende triggers, dus het vermijden van blootstelling aan deze deeltjes lijkt de beste aanbeveling.

Een andere tip om de kans op het krijgen van deze rhinitis te verkleinen is geen misbruik te maken van neusdecongestiva. Het elimineren van tabak en overmatig alcoholgebruik zijn ook effectieve maatregelen om de ziekte onder controle te krijgen.

Mensen die zich aan hun behandeling houden, hebben minder kans om opnieuw symptomen te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om alle aanbevelingen van de specialist op te volgen en de behandeling gedurende de aanbevolen tijd toe te passen.

Wanneer naar de dokter?

Moeilijk ademen is een van de waarschuwingssignalen die een medisch consult rechtvaardigen. Er zijn echter nog andere verschijnselen die wijzen op de aanwezigheid van een complicatie, waaronder de volgende opvallen:

 • Ernstige symptomen met enkele weken evolutie.
 • De aanwezigheid van hoge koorts en purulente neusuitvloeiing.
 • Symptomen die aanhouden ondanks medische behandeling.
 • Vervelende bijwerkingen van ingenomen receptvrije medicijnen.

Een veel voorkomende ziekte met meerdere oorzaken

Niet-allergische rhinitis is een zeer veelvoorkomende ziekte die miljoenen jongvolwassenen treft. De ziekte is geen ernstige aandoening, maar het kan ongemakkelijk worden voor mensen tijdens hun dagelijkse activiteiten.

De beste optie is het opsporen en elimineren van de veroorzaker om te proberen de symptomen te voorkomen. Overleg met een specialist is ook nodig om een mogelijke allergie uit te sluiten en een passende behandeling te starten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Eifan AO, Durham SR. Pathogenesis of rhinitis. Clin Exp Allergy. 2016 Sep;46(9):1139-51.
 • Scadding GK, Kariyawasam HH, Scadding G, Mirakian R et al. BSACI guideline for the diagnosis and management of allergic and non-allergic rhinitis (Revised Edition 2017; First edition 2007). Clin Exp Allergy. 2017 Jul;47(7):856-889.
 • Segboer C, Gevorgyan A, Avdeeva K, Chusakul S et al. Intranasal corticosteroids for non-allergic rhinitis. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Nov 2;2019(11):CD010592.
 • Hellings PW, Klimek L, Cingi C, Agache I et al. Non-allergic rhinitis: Position paper of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Allergy. 2017 Nov;72(11):1657-1665.
 • Meng Y, Wang C, Zhang L. Diagnosis and treatment of non-allergic rhinitis: focus on immunologic mechanisms. Expert Rev Clin Immunol. 2021 Jan;17(1):51-62.
 • Eckrich J, Hinkel J, Fischl A, Herrmann E et al. Nasal IgE in subjects with allergic and non-allergic rhinitis. World Allergy Organ J. 2020 Jun 23;13(6):100129.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.