Negen ongezonde vissoorten die je beter kunt vermijden

Aangezien er een hoop vissoorten bestaan die grote hoeveelheden kwik bevatten en je lichaam niet in staat is om dit metaal zelf te elimineren, is het belangrijk om altijd te kiezen voor een gezonde optie.
Negen ongezonde vissoorten die je beter kunt vermijden
Maria Patricia Pinero Corredor

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Vis is een van de gezondste dingen die je kunt eten, ook al zijn er wel enkele ongezonde vissoorten. De volgende ongezonde vissoorten kun je dan ook beter vermijden.

Let op welke soorten dit zijn en kies in het vervolg voor gezondere opties.

1. Meerval

Meerval

Meervalachtigen kunnen zeer grote vissen worden. Om dit groeiproces te versnellen, voegen een hoop kwekerijen echter een hoop hormonen toe aan hun voedsel.

Deze vissoort komt voornamelijk uit Aziatische landen. Wij raden aan dat je voor minder giftige opties gaat.

2. Makreel

Makreel is niet de sterkst aanbevolen vissoort. Dit komt doordat makreel erg veel kwik bevat.

Helaas is je lichaam zelf niet in staat om kwik te elimineren. In plaats daarvan blijft het zich alsmaar opstapelen. Deze metaalsoort is niet echt gezond en kan verschillende soorten ziektes veroorzaken.

3. Zwartvintonijn

Zwartvintonijn

Ook zwartvintonijn bevat een hoop kwik.

Helaas is het bijna onmogelijk om tonijn te vinden die uit zijn natuurlijke habitat komt, omdat deze vissoort dreigt uit te sterven. De tonijn die je vaak te koop ziet, is meestal afkomstig uit speciale viskwekerijen. In dit soort kwekerijen worden de vissen gevoerd met antibiotica en hormonen.

Het resultaat hiervan is dat deze vissoort vol kwik zit. Daarom is het niet verstandig om als volwassenen meer dan 100 gram per maand te eten. Voor kinderen is deze vissoort nooit verstandig.

4. Tilapia

Tilapia is een zeer vette vis. Het bevat een hoeveelheid giftig vet die vergelijkbaar is met die van bacon.

Wanneer je te veel tilapia eet, zal het gehalte slecht cholesterol (LDL) in je lichaam omhoog gaan. Bovendien zorgt het ervoor dat je lichaam gevoeliger wordt voor allergenen.

Als je last hebt van hartziekte, astma of artritis, probeer tilapia dan te vermijden.

5. Paling

Paling

Ook paling is een zeer vette vissoort. Paling heeft een aanleg om allerlei afvalstoffen uit het water in zich op te nemen. Hierdoor is het gehalte gifstoffen dat Amerikaanse palingsoorten bevatten zeer hoog.

Ook de Europese palingsoorten bevatten enorm veel kwik. Dat is ook een van de redenen dat men deze palingsoort rekent tot de ongezonde vissoorten. Daarom is het niet verstandig om als volwassenen meer dan 280 gram per maand te eten en als kinderen niet meer dan 200 gram.

6. Pangasius

Pangasius is een soort haaiachtige meerval en komt voornamelijk voor in Vietnam in de Mekong-rivier. Deze rivier wordt beschouwd als een van de meest vervuilde rivieren ter wereld.

Deze vissoort bevat daarom een hoog gehalte kwik, nitrofural en polyfosfaten. In dit geval is het niet alleen belangrijk om te weten hoe schadelijk kwik is, maar ook dat nitrofural en polyfosfaten carcinogene stoffen zijn.

Het is dan ook absoluut aangeraden om deze vissoort zo veel mogelijk te vermijden.

7. Tegelvis

Tegelvis

Tegelvis is een vissoort die enorm veel kwik bevat. Daarom is deze vissoort niet aangeraden voor vrouwen en kinderen.

Mannen zouden niet meer dan 100 gram tegelvis per maand moeten eten.

8. Ruvettus Pretiosus

Deze vissoort bevat een stof die ook wel gempilotoxine genoemd wordt. Deze stof is soortgelijk aan was en geeft het vlees van deze vis een olieachtige smaak. Het menselijk lichaam is niet goed in staat om deze stof te verwerken.

Hoewel het op zichzelf niet zo giftig is, kan het dus wel problemen met de spijsvertering veroorzaken.

Om de hoeveelheid gempilotoxine te verkleinen, raden wij aan om de vis te bakken of te grillen. Als je echter al last hebt van spijsverteringsproblemen, dan kun je beter gewoon voor een ander stukje vis kiezen.

9. Rockfish wordt ook gerekend tot de ongezonde vissoorten

Rockfish

Rockfish is een verzamelnaam voor vissoorten die de neiging hebben om zich te verstoppen tussen rotsen. Met name Sebastes, is een vissoort die erg veel kwik bevat.

Hoe dan ook, het is altijd beter om voor gezondere opties te kiezen, opties die minder gifstoffen en kwik bevatten.

Vers is altijd het beste

Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat verse vis transparante ogen, een stevige staart en natte en glanzende schubben heeft. Als je denkt dat je zogenaamd verse vis koopt, maar de staart slap hangt, dan is de vis niet zo vers als je denkt.

Je kunt ook zien of een vis vers is of niet door naar zijn vinnen te kijken. Als zijn vinnen droog zijn en zijn kieuwen grijs in plaats van rood, dan is de vis waarschijnlijk niet zo vers.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • FDA. FDA/EPA. (2004). Advice on What You Need to Know About Mercury in Fish and Shellfish. Recuperado el 7 de marzo de 2021. https://www.fda.gov/food/metals-and-your-food/fdaepa-2004-advice-what-you-need-know-about-mercury-fish-and-shellfish
  • Gracia, L., Marrugo, J. L., & Alvis, E. (2010). Contaminación por mercurio en humanos y peces en el municipio de Ayapel, Córdoba, Colombia, 2009. Revista Facultad Nacional Salud Pública. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=12016346003 
  • Heo, H. C., Lim, Y. H., Byun, Y. S., & Sakong, J. (2020). Mercury concentration in shark meat from traditional markets of Gyeongsangbuk-do, South Korea. Annals of occupational and environmental medicine32, e3. https://doi.org/10.35371/aoem.2020.32.e3
  • H. H. Huss. (1998). El Pescado Fresco : Su Calidad y Cambios de su Calidad. FAO Documento Tecnico de Pesca. https://www.fao.org/3/v7180s/v7180s00.htm
  • Kerguelén, M. (2021). Condiciones de exposición de la población habitante de la cuenca del río Atrato (municipio de Turbo) y su relación con niveles de mercurio en cabello producto de la actividad de minería de oro. Facultad de Ciencias de la Salud.
  • Lowenstein, J. H., Burger, J., Jeitner, C. W., Amato, G., Kolokotronis, S. O., & Gochfeld, M. (2010). DNA barcodes reveal species-specific mercury levels in tuna sushi that pose a health risk to consumers. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2010.0156
  • Olivero, J., Mendonza, C., & Mestre, J. (1995). Mercurio en cabello de diferentes grupos ocupacionales en una zona de miner??a aurifera en el Norte de Colombia. Revista de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/S0034-89101995000500006
  • Ortega, M. (2014). Niveles de plomo y mercurio en muestras de carne de pescado importado y local. Pediatría. https://doi.org/10.1016/S0120-4912(15)30135-X
  • Polak-Juszczak L, Robak S. (2015). Mercury toxicity and the protective role of selenium in eel, Anguilla anguilla. Environ Sci Pollut Res Int. Jan;22(1):679-88. doi: 10.1007/s11356-014-3382-x. Epub 2014 Aug 8. PMID: 25099659.
  • Righetti, M., Pascale, M., Giorgi, I., Forneris, G., Guarise, S., Tarasco, R., Arsieni, P., Abete, M. C., & Prearo, M. (2014). Livelli di contaminazione da cadmio, mercurio e piombo in siluri (Silurus glanis) pescati lungo il bacino idrografico del Fiume Po. Italian Journal of Freshwater Ichtyology1(1), 310–310. http://www.aiiad.it/ijfi/index.php/ijfi/article/view/71
  • Rodríguez, M., Gutiérrez, Á. J., Rodríguez, N., Rubio, C., Paz, S., Martín, V., Revert, C., & Hardisson, A. (2018). Assessment of mercury content in Panga (Pangasius hypophthalmus). Chemosphere196, 53–57. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2017.12.137
  • Simopoulos AP. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79. doi: 10.1016/s0753-3322(02)00253-6. PMID: 12442909.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.