Neem afscheid van een onderkin met deze oefeningen

Het verschijnen van een onderkin kan te wijten zijn aan genetica, gewicht of aan veroudering. Het goede nieuws is dat je het verschijnen kunt verminderen door middel van oefeningen.
Neem afscheid van een onderkin met deze oefeningen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een onderkin, wat voor veel mensen nogal onooglijk is, is het resultaat van de ophoping van vet in de hals. Het goede nieuws is dat je het uiterlijk kunt verminderen door een eenvoudige trainingsroutine. Hoewel het waar is dat deze bewering geen wetenschappelijke basis heeft, ondersteunt de ervaring van mensen over de hele wereld de effectiviteit ervan.

Oorzaken van een onderkin

De ophoping van vet onder de kin wordt in de volksmond het hebben van een onderkin genoemd. Dit verschijnsel ontstaat door verschillende redenen. Veroudering van de huid is de belangrijkste, omdat de huid dunner wordt en haar elasticiteit verliest.

Er zijn echter veel andere redenen, zoals overgewicht, fysieke gesteldheid en botstructuur. Dit laatste betekent dat je niet per se overgewicht hoeft te hebben om een onderkin te hebben.

Net als bij andere gezondheids- en esthetische problemen, zijn er ook andere factoren die het ontstaan van een onderkin bevorderen. Denk hierbij aan zaken zoals:

 • roken.
 • slechte voeding.
 • gebrek aan lichaamsbeweging.
 • enzovoorts.

De behandelingen om een onderkin aan te pakken, kunnen van persoon tot persoon verschillen. Een mentoplastiek of een facelift zijn dus absoluut niet de enige opties.

Het meest populaire advies om een onderkin te verminderen is door het doen van specifieke oefeningen. Dit wordt ook aanbevolen als methode om het ontstaan van een onderkin te voorkomen.

Het mag dus duidelijk zijn dat afvallen alleen niet voldoende is om vet uit de hals en andere delen van het lichaam te verwijderen. Je moet specifieke oefeningen doen om het uiterlijk van een onderkin te verbeteren.

Oefeningen om een onderkin te verminderen

Een onderkin verminderen en je nek vormen

Hieronder zullen we je vertellen wat de oefeningen zijn die kunnen helpen om een onderkin te verminderen. Het is uiteraard wel noodzakelijk om deze oefeningen langdurig uit voeren: ze zullen niet van de ene op de andere dag resultaat opleveren.

Kussende bewegingen maken

Bij deze eerste oefening om een onderkin te verminderen, moet je je nek strekken terwijl je je hoofd voorzichtig naar achteren beweegt. Bovendien kan je hierbij iets omhoog kijken om een betere houding te krijgen.

 • Beweeg je lippen alsof je iemand gaat kussen.
 • Pruil vervolgens zo goed als je kunt totdat de spieren van de nek en kin strak staan.
 • Houd ten slotte deze positie ongeveer 15 seconden vast en herhaal deze elke dag.

Tong uitsteken

 • Deze oefening is heel eenvoudig. Je hoeft alleen je tong zo ver mogelijk uit te steken.
 • Probeer deze positie ook ongeveer 15 seconden vast te houden.
 • Doe tien herhalingen per dag om deze oefening effectief te laten zijn.

Nekrotatie

en vrouw die haar nek rekt

Rekken bevordert niet alleen de gezondheid van de rug, maar maakt ook de huid rond de hals en kin strakker. Om deze oefening te doen, til je je kin op en draai je je nek heen en weer. Je probeert hierbij een halve cirkel te maken, dus beweeg je hoofd van de ene schouder naar de andere.

Klinkeroefening

Dit is ook weer een heel eenvoudige oefening. Sta om te beginnen rechtop met je rug helemaal recht. Open dan je mond zo ver als je kunt en begin de klinkers langzaam en zeer uitgesproken uit te spreken.

 • Denk hierbij aan het zeer overdreven articuleren van de klanken.
 • Herhaal deze oefening de hele dag door zo vaak mogelijk.

Kinlift

Net als bij de vorige oefening moet deze ook staand en met een rechte rug worden gedaan. Kijk vervolgens naar het plafond door je kin geleidelijk op te tillen en deze positie ongeveer 10 seconden vast te houden.

 • Je voelt de inspanning en spanning in de spieren onder je kaak terwijl je dit doet.
 • Herhaal de oefening ongeveer 10 keer per dag voor effectieve resultaten.

Tongbewegingen

Deze oefening is ook heel eenvoudig en bijzonder discreet. Je kunt het dus op elk moment van de dag doen zonder je zorgen te maken of je wel of geen publiek hebt. Om deze oefening te doen, beweeg je gewoon je tong in cirkels en probeer je het onderste en bovenste gehemelte te bereiken.

Pruilen

Deze oefening om de onderkin te verminderen lijkt veel op de kussende die we hierboven noemden. Om het te doen, hoef je alleen maar een omgekeerde glimlach te maken, vergelijkbaar met het pruilen van een peuter. Je kunt hiermee ook je nekspieren trainen. Merk de spierspanning op die deze oefening teweeg brengt, vooral aan de zijkanten.

Kauwgom kauwen

Kauwgom kauwen

Ten slotte is een andere eenvoudig oefening die je op elk moment van de dag kunt doen het kauwen van kauwgom. Probeer een suikervrije variant om gaatjes te voorkomen. Terwijl je kauwgom kauwt, beweeg je de kaak op en neer en train je de nekspieren. Dit kan helpen om een onderkin te verminderen.

Begin met het doen van deze oefeningen om een onderkin te verminderen

Zoals je zult inzien, kan het doen van deze oefeningen je helpen je imago en uiterlijk te verbeteren. Houd er rekening mee dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van deze oefeningen en dat deze adviezen slechts anekdotisch zijn.

Houd er bovendien rekening mee dat je, naast het opnemen van deze oefeningen in je dagelijkse routine, een gezonde levensstijl moet aanhouden en het advies van je arts moet opvolgen.

Het is zeer belangrijk dat je een gezonde levensstijl aanneemt, aangezien dit essentieel is om je optimale gewicht te behouden. Vergeet niet dat het hebben van overgewicht bevorderlijk is voor het ontstaan van een onderkin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.