Natuurlijke tips voor stevige borsten

Gerichte oefeningen kunnen helpen om de spieren rond je borst te vormen en je borsten weer stevig te maken. Daarnaast is het belangrijk om altijd een goede lichaamshouding te hebben.
Natuurlijke tips voor stevige borsten
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 18 oktober, 2018

Na een bevalling of vanaf een bepaalde leeftijd merken veel vrouwen dat hun borsten slapper worden en beginnen te hangen. Gelukkig is er helemaal geen operatie voor nodig om dit terug te draaien. In dit artikel delen we daarom enkele oefeningen en tips voor stevige borsten. 

Ze zullen je ook kunnen helpen om de huid rondom de borsten weer stevig te maken. Loop ze niet mis!

Hangborsten: een natuurlijk verschijnsel

Vrouwen krijgen vanaf hun veertigste levensjaar te maken met veel veranderingen. Naast de vroege symptomen van de overgang is er ook sprake van duidelijk zichtbare lichamelijke veranderingen, zoals minder stevige borsten.

Enkele andere factoren die hier ook aan kunnen bijdragen zijn onder andere:

 • Borstvoeding
 • Zwangerschap
 • Snel gewichtsverlies
 • Snelle gewichtstoename
 • Voedingstekorten
 • Het dragen van de verkeerde behamaat
 • Zware training
 • Borstkanker
 • Hormonale problemen
 • Ademhalingsstoornissen (zoals tuberculose)
 • Veel roken
 • Het consumeren van te veel frisdrank of alcohol

Het is belangrijk om te onthouden dat borsten geen spieren hebben, maar bestaan uit vet, bindweefsel en melkklieren. Daarom is dit een van de eerste delen van het lichaam die in volume afnemen wanneer je afvalt en het tegenovergestelde gebeurt wanneer je in gewicht aankomt.

Laten we eens gaan kijken naar drie verschillende manieren om je borsten en de huid rondom je borsten steviger te maken:

 • Natuurlijke behandelingen voor stevige borsten
 • Gezonde gewoontes
 • Beweging

Wij raden ook aan om te lezen:

7 redenen voor borstpijn

Deel één: natuurlijke manieren voor stevige borsten

Voor het gebruik van huismiddeltjes voor stevige borsten kun je kiezen uit:

IJs of kou

natuurlijke manieren voor stevige borsten zoals ijsblokjes

Probeer eens te badderen in water dat zo koud mogelijk is, zo koud als je aankunt. Als dat koude water je echt niet aanstaat, zelfs niet tijdens de zomer, dan kun je de borsten en de huid rondom ook masseren met een paar ijsblokjes. Herhaal deze behandeling elke dag.

Rum en citroen

Voor deze behandeling heb je een halve kop rum (125 ml) en het sap van één citroen nodig. Meng deze ingrediënten eerst met elkaar en laat ze gedurende de nacht op elkaar in werken. De volgende ochtend masseer je dit mengsel in de huid op en rondom de borsten. Laat het tien minuten intrekken en spoel daarna af met koud water.

Crème van lavendel en distel

Je vindt deze crème vaak in reformwinkels, maar je kunt ook gewoon zelf thuis je eigen crème maken. Gebruik hiervoor 40 gram vaseline, 20 druppels etherische lavendelolie en 1 gram distelextract.

Masseer de crème in de huid op en rondom de borsten, van boven naar beneden. Spoel de crème daarna niet af.

Bananen

Het enige wat je nodig hebt is één of twee rijpe bananen. Verwijder de schil en prak de bananen met een vork. Breng deze pasta aan op je borsten en laat het dertig minuten zijn werk doen. Spoel de pasta dan af met warm of koud water. Herhaal deze behandeling drie keer per week.

Eiwit

Eiwit voor stevige borsten

Klop het eiwit van één ei op tot je een stevig mengsel hebt. Smeer hiermee de borsten in. Voeg als het nodig is gerust het eiwit van nog een ei toe. Laat dertig minuten intrekken voordat je het eiwit afspoelt met warm water.

Deel twee: gezonde gewoontes voor stevige borsten

Je hebt zojuist geleerd welke huismiddeltjes je kunt gebruiken om je borsten steviger te maken. Dan is het nu tijd om ons te richten op enkele dagelijkse gewoontes die er wellicht voor kunnen zorgen dat je borsten gaan hangen en die je dus zou moeten veranderen.

Vermijd extreme diëten

Wanneer je in korte tijd veel afvalt, zullen je borsten kleiner worden en je huid minder stevig. Bovendien is deze manier van afvallen helemaal niet goed voor je gezondheid.

Kies de juiste beha

Als je veel aan lichaamsbeweging doet, draag dan een sportbeha. Bij het uitvoeren van andere activiteiten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bandjes van je beha goed zitten (en dat je beha nooit pijn doet).

Na verloop van tijd wordt je beha steeds minder goed in staat om de juiste steun te bieden aan je borsten. Het is dan verstandig om de bandjes te vervangen voor nieuwe of een geheel nieuwe beha te kopen.

Daarnaast is het belangrijk om een beha te kopen die geschikt is voor je borsten, die de juiste maat en pasvorm heeft. En probeer als het kan beha’s met beugels te vermijden. Deze beha’s bieden namelijk misschien wel betere ondersteuning, maar zijn niet goed voor de gezondheid van je borsten.

Stel je borsten niet bloot aan de zon

Voor stevige borsten is te veel zon niet goed

Misschien ga je nooit naar een naaktstrand. Toch zijn sommige bikini’s echter te klein om je borsten volledig te bedekken. Uv-stralen kunnen ervoor zorgen dat de huid zijn elasticiteit verliest. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met een hoge factor en zorg ervoor dat de borsten goed bedekt zijn.

Stop met roken en het drinken van alcohol

Dit zal je algehele gezondheid verbeteren en voorkomen dat je borsten gaan hangen.

Behoud een goede lichaamshouding

Naar voren hangen wanneer je zit of staat is niet alleen slecht voor je rug en ruggengraat. Het heeft ook invloed op hoe stevig je borsten zijn. Daarnaast is het onverstandig om zware voorwerpen op te tillen van de vloer.

Eet gezond

Eet gezond voor stevige borsten

Probeer meer voedingsstoffen in je dieet op te nemen, met name calcium, vitamines, koolhydraten, essentiële vetzuren en mineralen.

Deel drie: Lichaamsbeweging voor stevige borsten

Dan zijn we nu aangekomen bij het laatste gedeelte van deze ‘cursus’ om je borsten weer om te toveren naar hoe ze waren toen je nog maar een tiener was. Over het algemeen is lichaamsbeweging heel belangrijk voor stevige borsten.

Toch zijn er bepaalde oefeningen die specifiek gericht zijn op het weefsel in de borsten en de spieren rondom de borsten. De meest aanbevolen oefeningen zijn:

Vlinder op de halterbank

Ga op je rug liggen op de halterbank en strek je armen uit, in één lijn met je borsten. Houd je ellebogen lichtjes gebogen en laat je armen zakken tot ze horizontaal, parallel zijn met de grond.

Houd deze houding een paar seconden aan voordat je weer teruggaat naar de beginpositie. Je kunt de oefening zwaarder maken door in elke hand een gewichtje vast te houden.

Vlinder staand

Ga staan met je voeten schouderbreedte uit elkaar en je knieën licht gebogen. Je armen zouden langs je lichaam moeten hangen. Til je armen omhoog richting je borst en laat ze dan weer zakken tot de beginpositie.

Ook bij deze oefeningen kun je gewichtjes gebruiken om de oefening zwaarder te maken.

Vlinder zittend

Draag een goede bh voor stevige borsten

Ga zitten op een stoel. Zorg dat de stoel goede steun biedt aan je rug en houd je rug recht. Houd je voeten stevig op de grond. Houd in elke hand een gewichtje vast en laat je armen langs je lichaam hangen.

Til je armen op ter hoogte van je schouder. Tel dan tot tien en laat je armen weer zakken. Je kunt bij deze oefening variëren door je armen de ene keer recht vooruit te tillen en de andere keer naar opzij.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.