Natuurlijke remedies voor menstruatiekrampen

Natuurlijke remedies zijn een gezond alternatief voor het behandelen van allerlei gezondheidsproblemen, zoals menstruatiekrampen. Als je een van de vele bent die door hen getroffen wordt, dan raden we je ten zeerste aan om enkele van de onderstaande oplossingen te proberen.
Natuurlijke remedies voor menstruatiekrampen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag willen we je over een paar natuurlijke remedies vertellen om je menstruatiekrampen te verlichten. Talloze vrouwen moeten maandelijks pijnlijke menstruatiekrampen doorstaan.

Deze pijn in de onderbuik is te wijten aan samentrekkingen die in de baarmoeder optreden wanneer een rijpe eicel loskomt. In werkelijkheid lijkt de pijn erg op de weeën die zwangere vrouwen op het moment van de geboorte van hun kindje ervaren.

Al deze remedies kunnen helpen bij het verlichten en verminderen van menstruatiekrampen en andere problemen zoals onder andere endometriose, vleesbomen en ontstekingsziekten in het bekkengebied. Wil je weten wat ze zijn?

Natuurlijke remedies voor menstruatiekrampen

1. Kaneel

Infusie van kaneel en kaneelstokjes

Een infusie van kaneel kan zeer effectief zijn bij het verlichten van menstruatiekrampen vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van kaneel.

Kaneel is een van onze eerste keuzes op de lijst van natuurlijke remedies om menstruatiekrampen te verlichten vanwege de verbazingwekkende ontstekingsremmende eigenschappen.

Aanwijzingen

 • Neem twee kaneelstokjes en kook ze vervolgens in een liter water.
 • Zet het vuur uit zodra het begint te koken en laat het daarna ongeveer 5 minuten trekken.
 • Drink elke dag minstens twee warme koppen van deze infusie.

Houd er rekening mee dat kaneel een specerij is die goed bij veel andere soorten dranken past. Je kunt bijvoorbeeld melk met kaneel drinken en het zelfs aan warme chocolademelk of appelcider toevoegen.

Kaneel is over het algemeen geweldig voor veel dingen, dus bewaar het altijd in je keuken en consumeer het op elke manier die je kunt en lekker vindt.

2. Citroengras is een van de beste natuurlijke remedies voor menstruatiekrampen

Citroengras heeft veel namen. Het is ook bekend als sereh en citroenmelisse. De reden waarom dit een van de beste geweldige natuurlijke remedies voor menstruatiekrampen is komt, omdat het ook een kalmerend middel is.

De ontspannende eigenschappen zullen je helpen om te kalmeren en zullen tegelijkertijd je pijn verlichten. Dit is tijdens de menstruatie erg belangrijk.

 • De beste manier om dit middel te gebruiken als pijnstiller is als een infusie, die je tot drie keer per dag kunt drinken.
 • Bovendien kun je het ook drinken voordat je naar bed gaat om van een diepere slaap te genieten.

3. Zoethout

Twee kopjes thee met zoethout

Een andere geweldige natuurlijke remedie voor menstruatiekrampen is zoethout, dat vaak als kruid in hartige gerechten wordt gebruikt. De smaak is vrij eigenaardig en geeft je gerechten een vrij originele toets. Zoethout is daarnaast ontstekingsremmend.

 • Neem het als een infusie van zoethout wanneer je menstruatiepijn hebt.
 • Je kunt het vinden in de voorverpakte theesectie van je plaatselijke supermarkt of als wortelstokken in de productensectie.

Er zijn vele voordelen die deze natuurlijke remedie tegen menstruatiekrampen biedt, maar je moet oppassen dat je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt.

Gebruik het dus niet te vaak of in grote hoeveelheden, omdat het een stof genaamd glycyrrhizine bevat die ongemak kan veroorzaken wanneer het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. Beperk daarom het gebruik ervan tot eenmaal per dag.

Misschien ook interessant:
Hoestsiroop maken van tijm en zoethout

4. Alsem

Alsem is een andere favoriet op onze lijst met natuurlijke remedies voor menstruatiekrampen. Dit kruid is voor sommige mensen heilig vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. De belangrijkste is dat het werkt als een pijnstiller. Het is zelfs ideaal voor het verzachten van buikpijn en het heeft ook antibiotische eigenschappen.

 • Je zult het waarschijnlijk niet in theezakjes vinden, dus zoek het bij je lokale kwekerij of boerenmarkt.
 • Gebruik het om een infusie te maken en drink het 2 of 3 keer per dag. Je zult merken hoe snel je pijn afneemt nadat je dat gedaan hebt!

Aanvullende tips om menstruatiekrampen te verlichten

Vrouw met menstruatiekrampen

Naast het nemen van alle bovengenoemde natuurlijke remedies voor menstruatiekrampen, willen we je ook vertellen over andere alternatieven die hun effecten zullen verbeteren.

Je kunt de pijn aanzienlijk verminderen door de bovengenoemde natuurlijke remedies te combineren en daarnaast warmte op de buik aan te brengen. Plaats bijvoorbeeld een kruik met heet water op je onderbuik terwijl je een van deze infusies drinkt. Je krijgt dan onmiddellijk verlichting.

Ook zul je beter af zijn als je pijnstillers kunt vermijden. Als je echter andere problemen hebt, zoals endometriose of bekkenontsteking, dan moet je het advies van je arts volgen. Er zijn gevallen waarin infusies alleen niet voldoende zijn en je geen pijn wilt hebben.

We hopen dat we je hebben aangemoedigd om ze te proberen en we moedigen je ook aan om altijd de aanbevelingen van je arts op te volgen. Heb je ooit een van deze natuurlijke remedies gebruikt? Welke werkte beter voor jou?  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cáceres Sandi, Oscar, Fragoso Ríos, Rodolfo, Mena Cedillo, Carlos, Álvarez Reyes, Anail, Pavón Román, Nashelli, Vació Muro, Claudia, & Cuairán Ruidíaz, Vicente. (2015). Hiperplasia multiepitelial focal: tratamiento comparativo, ácido glicirricínico contra nitrógeno líquido. Revista odontológica mexicana19(2), 101-105. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-199X2015000200006&lng=es&tlng=es.
 • Gallegos-Zurita, Maritza. (2016). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Anales de la Facultad de Medicina77(4), 327-332. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000400002&lng=es&tlng=es.
 • Montero-Recalde, Mayra, Revelo I, Jessica, Avilés-Esquivel, Diana, Valle V, Edgar, & Guevara-Freire, Deysi. (2017). Efecto Antimicrobiano del Aceite Esencial de Canela (Cinnamomum zeylanicum) sobre Cepas de Salmonella. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú28(4), 987-993. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i4.13890
 • Pulido Acuña, Gloria Paulina, Vásquez Sepúlveda, Patricia de las Mercedes, & Villamizar Gómez, Licet. (2012). Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). Index de Enfermería21(4), 199-203. https://dx.doi.org/10.4321/S1132-12962012000300005
 • Tres, J.C.. (2006). Interacción entre fármacos y plantas medicinales. Anales del Sistema Sanitario de Navarra29(2), 233-252. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272006000300007&lng=es&tlng=es.
 • Urióstegui-Flores, A. (2015). Hierbas medicinales utilizadas en la atención de enfermedades del sistema digestivo en la ciudad de Taxco, Guerrero, México. Revista de Salud Pública17, 85-96.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.