Natuurlijke remedies voor de symptomen van candidiasis

We worden altijd aan allerlei ziekten blootgesteld, het is daarom belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om ze te voorkomen en als je er last van hebt, al het mogelijke te doen om de symptomen te verlichten.
Natuurlijke remedies voor de symptomen van candidiasis

Laatste update: 04 november, 2020

In dit artikel gaan we het over natuurlijke oplossingen hebben om de symptomen van candidiasis te helpen verlichten. Candidiasis of schimmelinfecties zijn acute of chronische infecties van de huid en slijmvliezen. Bij 75% van de vrouwen kan tijdens hun leven vaginale candidiasis optreden.

Candida kan verschillende gebieden aantasten, waaronder verschillende delen van de huid en zijn plooien. Het kan ook voorkomen in de nagels, mond, een aantal delen van het spijsverteringsstelsel, de blaas of geslachtsorganen, en zelfs de hartkleppen.

In dit artikel gaan we alles delen wat je over deze aandoening moet weten. We bieden je ook enkele natuurlijke alternatieven om de symptomen van candidiasis te helpen verlichten.

Oorzaken

Candidiasis wordt door een soort schimmel met de naam Candida veroorzaakt. Dit wordt normaal gesproken bij de gewone flora van de mond, de darm, de vagina en bij mensen met een verstoord immuunsysteem aangetroffen. Het komt ook vaker voor bij mensen met een zwakke afweer, mensen met diabetes en zelfs bij zwangere vrouwen.

De infectie kan ook worden veroorzaakt door de schimmels die bij ons leven of ze kunnen via een geïnfecteerde katheter of andere medische artikelen worden veroorzaakt. Candida is de vierde meestvoorkomende infectie tijdens normale ziekenhuisbezoeken.

Een andere manier waarop het kan ontstaan, is als gevolg van het onjuist reinigen van de anus na de ontlasting. Als vrouwen van achter naar voren schoonmaken, dan kunnen ze de ziektekiemen van het anale gebied naar de vagina overbrengen, wat zeker niet gunstig is.

Symptomen van candidiasis

De symptomen zijn afhankelijk van de locatie. Het verschijnt als romige, witachtige plekken, aan de achterkant van de tong, in het tandvlees of de genitale slijmvliezen, of op het gehemelte.

Wanneer deze plekken loskomen, dan laten ze een rood, verstopt membraan achter. Deze infecties kunnen zich ook als een rode, gladde, glanzende en pijnlijke tong manifesteren of als een branderig gevoel of pijn als het zich in het vaginale gebied bevindt.

Deze symptomen komen vaak voor en kunnen gepaard gaan met pijn tijdens het plassen (dysurie) of tijdens de seks (dyspareunie). Wanneer candida in de vagina ontstaat, dan veroorzaakt dit roodheid en zwelling van de kleine schaamlippen. Dit kan zich naar de grote schaamlippen uitbreiden, vergezeld van jeuk en een branderig gevoel.

Het is ook in de vaginale afscheiding zichtbaar, die normaal romig is als kaas en geurloos. De symptomen van candida kunnen de dagen vóór de menstruatie verergeren. Deze aandoening heeft ook invloed op de mannelijke uitwendige geslachtsorganen.

Natuurlijke remedies om candida te behandelen

Candida-schimmelinfecties zijn voor de meeste vrouwen een veelvoorkomend probleem. Gelukkig kunnen we dankzij natuurlijke geneeskunde bij de behandeling ervan geweldige resultaten behalen.

1. Knoflook

Flesje en verse knoflook

Knoflook is een geweldige remedie vanwege zijn uitstekende ontsmettende, schimmeldodende, antibacteriële, antioxidante en reinigende eigenschappen. Het allicinegehalte werkt tegen duizenden virussen en bacteriën. Deze natuurlijke remedie is een grote hulp bij het verlichten van de symptomen van candidiasis.

Ingrediënten

 • 1 teentje knoflook
 • 250 ml water (1 kopje)

Bereiding

 • Meng de knoflook met het kopje water en zeef het daarna.
 • Het wordt aanbevolen om dit preparaat twee keer per dag te drinken en je kunt het ook rechtstreeks op het aangetaste gebied aanbrengen.

Kamille

Dankzij zijn uitstekende ontstekingsremmende, anti-allergene en antibacteriële eigenschappen is deze natuurlijke remedie zeer gunstig voor het genezen van de schimmels die door een candida-infectie veroorzaakt worden.

Ingrediënten

 • 10 kamillebloemen
 • 30 gram paardenstaart (2 eetlepels)
 • 4 kopjes water (1 liter)

Bereiding

 • Doe eerst alle ingrediënten in een pan en laat 10 minuten koken.
 • Laat het daarna 15 minuten staan en zeef het dan.
 • Was het getroffen gebied twee keer per dag met deze infusie totdat de symptomen verdwijnen.

Salie

Infusie van salie

Deze plant is bij veel ziekten die mensen aanvallen een grote hulp. Dankzij zijn antibacteriële, ontsmettende en ontstekingsremmende eigenschappen biedt het voor het behandelen en genezen van de symptomen van candida effectieve voordelen.

Ingrediënten

 • 45 gram salie (3 eetlepels)
 • 30 gram kamille (2 eetlepels)
 • 4 kopjes water (1 liter)

Bereiding

 • Verhit eerst het water in een pan.
 • Voeg dan na 5 minuten de salie en kamille toe.
 • Als het kookpunt bereikt is, laat het dan nog 10 minuten koken en haal het dan van het vuur.
 • Als het lauw is, gebruik het dan om het getroffen gebied drie keer per dag te wassen.

Baking soda

Deze natuurlijke remedie is altijd door mensen gebruikt om verschillende problemen te behandelen. Dankzij zijn ontsmettende, schimmelwerende en alkalische eigenschappen is het een grote hulp bij het wegwerken van huidinfecties en schimmels (Engelse link).

Ingrediënten

 • 36 gram baking soda (4 eetlepels)
 • 250 ml water (1 kopje)

Bereiding

 • Los eerst de baking soda op in het water en breng dit mengsel aan op het gebied dat is aangetast door de schimmel.
 • Herhaal dit dan drie keer per dag gedurende een week of totdat de symptomen verdwijnen.

Huidinfecties zijn vanwege hun lelijke uiterlijk onaangenaam. Om te voorkomen dat je ze oploopt, is het essentieel om antibacteriële producten te gebruiken wanneer je naar een ziekenhuis gaat of in de buurt bent van mensen met deze aandoening om een infectie te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.