Natuurlijke remedies tegen acnelittekens
We hebben tijdens onze jeugd allemaal last gehad van de ongemakken van acne en hebben daar misschien acnelittekens aan overgehouden. Acne is gerelateerd aan hormonale veranderingen en heeft effect op hoe ons gezicht eruit ziet.
Even onaangenaam als de volwassenheid bereiken en daardoor last hebben van acne die voorgoed onze huid aantast, zijn de littekens die achterblijven als gevolg van het ontstekingsproces dat met acne samengaat.
Om beter te begrijpen wat acnelittekens inhouden en waardoor het veroorzaakt wordt, moeten we eerst duidelijk maken dat puistjes over het algemeen veroorzaakt worden door olie in de huidklieren die voor een opeenhoping van bacteriën en nog meer olie zorgen.
Dit is het vaakst het geval in het gezicht en in de nek. Acne kent verschillende gradaties: het kan gaan van milde en iets serieuzere acne, die nog steeds beperkt blijft tot puistjes en mee-eters, tot pijnlijke cystes vol etter onder de huid.
Het zijn deze knobbeltjes die het vaakst voor littekens in het gezicht zorgen, zeker wanneer je ze aanraakt. Wanneer je een puist uitknijpt of manipuleert, leidt dat meestal tot nog grotere infecties die vervolgens die onaangename littekens op de huid achterlaten.
Lees ook:
4 natuurlijke sappen tegen pukkeltjes
Verschillende soorten acnelittekens
- Verkleurde littekens: littekens die blijven ondanks dat het puistje of de mee-eter verdwenen is. Ze hebben een roze, soms bruinachtige, kleur. Ze zorgen ervoor dat de huid er minder mooi uitziet en verdwijnen erg langzaam.
- Putten of kuiltjes: putten in de huid zijn ook het gevolg van acne, meer bepaald van puistjes die gevuld waren met etter. We veroorzaken deze putten echter zelf door de puistjes uit te knijpen.
Natuurlijke remedies voor acnelittekens
De natuurlijke remedies die we hier opsommen worden regelmatig gebruikt in crèmes die voorgeschreven worden om zulke aandoeningen te behandelen, die normaal veel geld kosten. We moeten ook vermelden dat het resultaat niet meteen zichtbaar zal zijn en dat je consistent moet zijn.
Je moet het product dat jou het meest geschikt lijkt elke dag aanbrengen, voornamelijk ‘s avonds. Na bepaalde tijd zullen de littekens van acne langzaam beginnen verdwijnen.
Aloë vera
De vlezige pulp van de bladeren van aloë vera bevat groente-extracten die zeer doeltreffende en herstellende kwaliteiten hebben. Het is bekend om de positieve effect op de huid en dan vooral voor het genezen en doen vervagen van striemen, brandwonden en acnelittekens.
- Gebruik een beetje pulp van aloë vera, minstens een theelepel, en breng het gewoon aan op de littekens.
- Laat het vervolgens 30 minuutjes intrekken.
- Spoel het daarna af met warm water.
Natriumbicarbonaat
Natriumbicarbonaat of baking soda is perfect om de huid te scrubben, maar is erg mild voor littekens en is daardoor perfect voor acne.
- Bevochtig je gezicht en breng een beetje baking soda aan op het litteken gedurende enkele seconden.
- Spoel het vervolgens af met wat warm water.
Deze remedie hoef je niet elke dag toe te passen. Een keer per week zou al resultaat moeten geven. Te veel bicarbonaat kan gevoelige huid namelijk schaden.
Citroen
Citroen is perfect om de huid te zuiveren. Deze remedie kan je toepassen voor je naar bed gaat.
- Bevochtig een watje met wat citroensap.
- Breng dit gedurende vijftien minuten aan op de littekens.
Heel belangrijk: stel jezelf nooit bloot aan de zon met citroensap op je gezicht, aangezien dat je huid zou kunnen beschadigen. Pas deze remedie dus altijd ‘s nachts toe.
Honing
Honing is herstellend en verzachtend. Wanneer je last heb van een vettige huid bijvoorbeeld, kan je de honing mengen met een eierdooier om zo een masker te maken dat perfect is om littekens te doen verdwijnen.
- Breng een beetje van deze mix aan op de littekens.
- Laat het twintig minuten intrekken.
- Spoel je gezicht daarna af met voldoende water af.
We moeten ook even vermelden dat manukahoning voor de huid de beste kwaliteiten bevat.
Olie van rozenbottel
Net zoals bij de honing bevat ook deze olie geschikte herstellende kwaliteiten om beschadigde huid te behandelen. Het zorgt ervoor dat striemen en littekens verdwijnen en plaats maken voor nieuw weefsel. Breng het aan voor het slapengaan. Rozenbottelolie heeft ook een aangename geur.
Tomaat
Tomaten bevatten scrubbende kwaliteiten en zijn ook rijk aan bètacaroteen, wat erg goed is voor de huid. Om zo veel mogelijk te genieten van de kwaliteiten van een tomaat, snijd je deze in schijfjes en leg je die schijfjes gedurende tien minuten op je gezicht.
Wanneer je iets meer tijd heb, kan je ook een erg doeltreffend middel maken van tomatensap en komkommer. Mix een halve tomaat met een halve komkommer in een blender en breng het mengsel met een watje aan op de getroffen zones.
Misschien ook interessant om te lezen:
5 schoonheidsbehandelingen met tomaat om te proberen
Vitamine E
Deze vitamine is onmisbaar wanneer je je huid wil verzorgen. Om te kunnen profiteren van de kwaliteiten van vitamine E koop je deze in kruidenierszaken of bij apothekers. Vitamine E zorgt voor:
- Een stralende en herstelde huid
- Vecht tegen rimpels
- Geeft je gezicht een gezonde kleur
Littekens verdwijnen geleidelijk wanneer je de vitamine E dagelijks aanbrengt, gecombineerd met een korte gezichtsmassage om de opname te stimuleren. Zo kan vitamine E je beste vriend worden in je gevecht tegen acnelittekens.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Orafidiya, L. O., Agbani, E. O., Oyedele, A. O., Babalola, O. O., Onayemi, O., & Aiyedun, F. F. (2004). The effect of aloe vera gel on the anti-acne properties of the essential oil of Ocimum gratissimum Linn leaf – A preliminary clinical investigation. International Journal of Aromatherapy. https://doi.org/10.1016/j.ijat.2003.12.005
- El-Akawi, Z., Abdel-Latif, N., & Abdul-Razzak, K. (2006). Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Clinical and Experimental Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2230.2006.02106.x
- Eady, E. A., Layton, A. M., & Cove, J. H. (2013). A honey trap for the treatment of acne: Manipulating the follicular microenvironment to control propionibacterium acnes. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2013/679680
- Shinkafi, S., & Ndanusa, H. (2013). Antibacterial Activity of Citrus Limon On Acne Vulgaris (Pimples). International Journal of Science Inventions Today.