Natuurlijke remedies om parasieten te verwijderen

Parasieten komen vaker voor dan je zou denken, maar zijn moeilijk te diagnosticeren, omdat de symptomen, bijvoorbeeld een grotere eetlust, vermoeidheid of angst, gemakkelijk te verwarren zijn met andere zaken.
Natuurlijke remedies om parasieten te verwijderen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 18 oktober, 2018

Parasieten zijn ook te linken aan enkele neuronale ziektes. Daarom kan het handig zijn de symptomen te herkennen om parasieten te voorkomen.

In wat volgt zullen we de meest voorkomende symptomen van parasieten uiteenzetten. De bekendste parasiet is Candida, die voor een schimmelinfectie zorgt. We zullen het ook hebben over natuurlijke voedingsstoffen en remedies die deze parasieten op een natuurlijke manier kunnen behandelen.

De meest voorkomende symptomen

 • Veranderingen in de eetlust (een toename ervan of gebrek eraan)
 • Gezwollen ogen
 • Angst of nervositeit
 • Een brandend gevoel aan het puntje van de neus, de ogen of de anale regio
 • Verwijde ogen
 • Darmstoornissen (constipatie, diarree)
 • Slaaploosheid zonder aanwijsbare reden
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn

Bepaalde ziektes zoals epilepsie, autisme of alzheimer kunnen ook gelinkt worden aan de aanwezigheid van parasieten.

Een dieet tegen parasieten

Om de parasieten te elimineren, moet je een strikt dieet volgen. Parasieten voeden zich namelijk met bepaalde voedingsstoffen. Het is fundamenteel dat je de volgende voedingsstoffen vermijdt:

 • Suiker en suikerrijk voedsel
 • Alcohol
 • Melk en melkproducten

Je vermindert daarnaast ook beter je consumptie van geraffineerde koolhydraten (onder andere witte rijst, pasta en gebakken voedsel)

Knoflook

Knoflook

Knoflook is een geneeskrachtige voedingsstof, die als een natuurlijk antibioticum werkt en die een heel aantal ziektes helpt voorkomen. Deze plant werkt ook doeltreffend tegen parasieten. De enige nadelen aan knoflook zijn echter de sterke geur en het feit dat sommige mensen het niet goed verteren.

Voor de mensen die knoflook wel tolereren: je kan het ‘s ochtends rauw eten. Ook kan je de eeuwenoude Tibetaanse knoflookbehandeling toepassen.

Pompoenzaadjes

Pompoenzaadjes behoren tot de krachtigste voedingsstoffen om parasieten te elimineren. Je moet ze echter wel rauw opeten, zonder ze te roosteren en bij voorkeur ‘s ochtends voor het ontbijt.

Je kan ook een groentesapje bereiden dat sterk lijkt op horchata. Dat doe je door 50 gram pompoenzaadjes te mengen met 250 ml water. Je kan het drankje bovendien ook wat zoeten met een beetje stevia.

Pompoenzaad

Orale opname van oregano-olie

De meest doeltreffende vluchtige olie om parasieten te verwijderen is olie van oregano. Let wel goed op wanneer je de olie koopt. Kijk zeker na of de olie voor oraal gebruik geschikt is, anders loop je risico op vergiftiging.

Consumeer elke dag een druppel, bij voorkeur op een lege maag, gecombineerd met wat groenteolie.

Darmflora

Darmparasieten veranderen de darmflora en vermenigvuldigen regelmatig wanneer de flora uit balans is. Daarom is het goed om probiotica te nemen om de darmflora opnieuw in balans te brengen en tegen de parasieten te vechten.

Deze probiotica zijn in apothekers of kruidenierszaken te vinden en zijn geschikt voor tijdelijk gebruik.

Infusies van tijm en kamille

Kamille

Ondanks dat infusies vaak een lichter effect hebben dan extracten, kunnen ze je toch helpen om parasieten te voorkomen of je behandeling aan te vullen.

Maak een liter kamille- of tijminfusie en drink dit gedurende de dag.

Extract van de zaadjes van grapefruit

Dit extract van grapefruit kan in kruidenierszaken gekocht worden en heeft zijn doeltreffendheid om een grote variëteit aan mogelijk schadelijke bacteriën, schimmels, virussen en parasieten te doden of de groei ervan te stoppen reeds bewezen in verschillende studies. De zaden zijn ook rijk aan vitamine C.

Gebruik het extract zoals aangegeven op de verpakking.

Papajazaden

Je kan gemakkelijk een papajasapje maken door de zaden te mengen met water en een beetje stevia om het geheel te zoeten. Drink dit mengsel ‘s ochtends voor het ontbijt.

Papajazaad

Een huisgemaakte siroop

Je kan deze siroop bereiden door de volgende ingrediënten te gebruiken:

 • 100 gram pompoenvlees
 • 500 gram geplette knoflookteentjes
 • 500 gram honing

Kook het pompoenvlees in twee liter water, tot het water voor de helft verdwenen is. Haal de pan van het vuur, voeg de knoflook toe en laat het twee uur intrekken. Achteraf voeg je de honing toe en filter je het geheel.

Drink elke dag twee lepels van deze siroop.

Algemeen advies

 • Als je thuis huisdieren houdt, zorg dan dat ze geregeld een antiparasietenkuur krijgen, volgens de aanbevelingen van je dierenarts. Huisdieren kunnen namelijk parasieten doorgeven via contact.
 • Het is ook belangrijk te weten dat wanneer er iemand in je gezin last heeft van parasieten, ze deze ook aan andere gezinsleden kunnen hebben doorgegeven. Daarom is het het beste dat iedereen van het gezin de behandeling ondergaat.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fridman, S., Sinai, T., & Zilberg, D. (2014). Efficacy of garlic based treatments against monogenean parasites infecting the guppy (Poecilia reticulata (Peters)). Veterinary Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2014.02.002
 • Okeniyi, J. a O., Ogunlesi, T. a, Oyelami, O. a, & Adeyemi, L. a. (2007). Effectiveness of dried Carica papaya seeds against human intestinal parasitosis: a pilot study. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.065
 • Erol, A., & Hamit, C. kun. (2015). Evaluation of the anthelmintic activity of pumpkin seeds (Cucurbita maxima) in mice naturally infected with Aspiculuris tetraptera. Journal of Pharmacognosy and Phytotherapy. https://doi.org/10.5897/JPP2015.0341

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.