Natuurlijke remedies om de symptomen van otitis te bestrijden

Milde otitisgevallen kunnen thuis worden behandeld met natuurlijke ingrediënten. Als je symptomen echter aanhouden of verergeren, kun je het beste je arts raadplegen voor andere behandelingsopties.
Natuurlijke remedies om de symptomen van otitis te bestrijden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Otitis, ook wel een ontsteking van het oor genoemd, is een aandoening die wordt veroorzaakt door een infectie. Afhankelijk van het getroffen gebied kan spreekt men van verschillende soorten zoals otitis media (middenoorontsteking) of otitis externa (ontsteking van de gehoorgang en/of het buitenoor).

De meest voorkomende vorm is otitis media, waarbij het gebied achter het trommelvlies ontstoken raakt. Ken je natuurlijke remedies om de symptomen van otitis te bestrijden? Lees dit artikel om meer te ontdekken!

Hoewel de behandeling van deze aandoening varieert afhankelijk van de plaats en de ernst van de infectie, zijn er enkele natuurlijke ingrediënten die je herstelproces kunnen versnellen wanneer je symptomen mild zijn. In dit artikel zullen we enkele opties delen die je thuis kunt proberen.

4 natuurlijke remedies om de symptomen van otitis te bestrijden

Otitis kan ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals oorpijn (otalgie), matige koorts, oorsuizen en prikkelbaarheid. Soms gaat het ook gepaard met duizeligheid, afscheiding (oorsmeer) en gehoorverlies. Meestal nemen deze ongemakkelijke symptomen binnen een paar dagen af en veroorzaken ze geen grote complicaties.

Als het echter wordt veroorzaakt door een ernstige infectie, kan dit onder andere leiden tot gehoorverlies of een gescheurd trommelvlies en andere ernstige gevolgen.

Daarom raden we je aan om onmiddellijk je arts te raadplegen om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Als het mild is, kun je de symptomen verminderen met enkele natuurlijke remedies. Maak notities!

1. Olijfolie

Olijfolie in een kom

Olijfolie lijkt een effectief middel te zijn als de pijn wordt veroorzaakt door verstoppingen van oorsmeer in de gehoorgang. Tot op heden is er geen solide wetenschappelijk bewijs om het gebruik van olijfolie als remedie tegen otitis te ondersteunen.

Desondanks suggereren anekdotische gegevens dat het effectief kan zijn. Volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) is het zelfs veilig om een paar druppels olijfolie op je oor aan te brengen (Engelse link).

Toepassing

 • Verwarm eerst een beetje olijfolie tot een milde temperatuur. Oververhit de olie niet en controleer de temperatuur zorgvuldig!
 • Breng vervolgens 3 druppels aan in het aangetaste oor.
 • Kantel daarna je hoofd en laat het een paar minuten inwerken.
 • Laat tot slot het afval weglopen uit je oor door je hoofd de andere kant op te kantelen en af te vegen met een tissue.
 • Als je symptomen aanhouden, herhaal dan de remedie de volgende dag

2. Appelazijn

Mensen gebruiken appelazijn sinds de oudheid als remedie tegen otitis en andere oorontstekingen. Net als in het vorige geval is er echter geen bewijs om deze effecten te ondersteunen. Wat sommige onderzoeken suggereren, is dat het effectief is tegen bacteriën, virussen en schimmels (Engelse link).

Toepassing

 • Combineer om te beginnen gelijke delen appelazijn met warm water.
 • Kantel vervolgens je hoofd en breng 5 druppels aan in het aangetaste oor met een druppelaar of spuit.
 • Bedek vervolgens het oor met een watje en laat het 5 minuten inwerken.
 • Droog daarna het oor af indien noodzakelijk.
 • Herhaal de procedure dagelijks totdat de ontsteking onder controle is.

3. Basilicumolie

Basilicum

Basilicum heeft ontstekingsremmende en antibacteriële effecten om mogelijke oorontstekingen onder controle te houden.

Vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kan basilicumolie een van de beste remedies zijn voor otitis. Het aanbrengen ervan vermindert irritatie in de gehoorgang en helpt de groei van pathogene micro-organismen af te remmen.

Toepassing

 • Verdun eerst een paar druppels basilicumolie in een eetlepel warm water.
 • Doe het mengsel vervolgens in een druppelaar en breng 3 tot 5 druppels aan in het aangetaste oor.
 • Laat het vervolgens 5 minuten inwerken, terwijl je je hoofd gekanteld houdt.
 • Herhaal het gebruik elke dag totdat het ongemak verdwenen is.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Oorsmeer verwijderen zonder je oren te beschadigen

4. Gember

Het uitwendige gebruik van gemberolie kan helpen om de symptomen van otitis onder controle te houden. Door zijn lichte pijnstillende en ontstekingsremmende effecten, vermindert het gebruik van gemberolie de pijn en vermindert het de ontsteking van het oor. Het kalmeert zelfs het ongemak dat gepaard gaat met otitis, zoals hoofdpijn en prikkelbaarheid.

Toepassing

 • Doe eerst 2 of 3 druppels gemberolie bij een eetlepel warm water of een dragerolie zoals olijfolie.
 • Na het mengen kun je de olie in de gehoorgang aanbrengen en inmasseren.
 • Breng het product niet rechtstreeks aan op het buitenoor.

Conclusie over otitis

Bij otitis kan de arts indien noodzakelijk antibiotica voorschrijven. Dit zal de ontsteking genezen. Terwijl je daar op wacht kan otitis onaangename symptomen veroorzaken zoals pijn, zwelling en gehoorproblemen. Daarom kan het nuttig zijn om de zorg aan te vullen met enkele natuurlijke remedies tegen otitis.

Als je symptomen echter niet verbeteren, langdurig aanhouden of zelfs verergeren moet je de huisarts raadplegen om de beste behandeling te bepalen. Het is belangrijk op te merken dat deze aandoening ook het symptoom kan zijn van andere aandoeningen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lieberthal, A. S., Carroll, A. E., Chonmaitree, T., Ganiats, T. G., Hoberman, A., Jackson, M. A., … Guideline, C. P. (2015). The Diagnosis and Management of Acute Otitis Media abstract. Pediatrics. https://doi.org/10.1542/peds.2012-3488
 • Fraise, A. P., Wilkinson, M. A. C., Bradley, C. R., Oppenheim, B., & Moiemen, N. (2013). The antibacterial activity and stability of acetic acid. Journal of Hospital Infection. https://doi.org/10.1016/j.jhin.2013.05.001
 • Gopal, J., Anthonydhason, V., Muthu, M., Gansukh, E., Jung, S., Chul, S., & Iyyakkannu, S. (2017). Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Natural Product Research. https://doi.org/10.1080/14786419.2017.1413567
 • Kristinsson, K. G., Magnusdottir, A. B., Petersen, H., & Hermansson, A. (2005). Effective Treatment of Experimental Acute Otitis Media by Application of Volatile Fluids into the Ear Canal. The Journal of Infectious Diseases. https://doi.org/10.1086/430003
 • Abdulzahra, M. D., & Mohammed, H. F. (2014). The Antibacterial Effect of Ginger and Garlic Extracts on Some Pathogenic Bacteria Isolated from Patients with Otitis Media. International Research Journal of Medical Sciences.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.