Natuurlijke remedie: gember voor menstruatiekrampen
Menstruatiekrampen zijn een veelvoorkomende aandoening bij vrouwen. Dit bestaat meestal uit hevige pijn in de onderbuik die voor en tijdens de menstruatie plaatsvindt. Wil je weten hoe je deze pijn op natuurlijke wijze kunt behandelen? Mis deze natuurlijke remedie van gember voor menstruatiekrampen niet.
Gember voor menstruatiekrampen
Deze wortel wordt door de traditionele geneeskunde voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Gember is een natuurlijke specerij die al sinds de oudheid voor gastronomische en medicinale doeleinden wordt gebruikt.
Hij heeft een licht pittige smaak die meestal de smaak van verschillende soorten voedsel en gerechten kan verbeteren of versterken. De componenten van gember kunnen ook de symptomen van bepaalde aandoeningen en gezondheidsproblemen helpen verminderen.
Menstruatiepijn of dysmenorroe is meestal aan hormonale veranderingen gerelateerd die in de baarmoeder na de ovulatiecyclus optreden. Het gaat vaak met andere symptomen gepaard, zoals lichamelijk ongemak, een slecht humeur en soms koorts.
Waarom zou je echter gember bij menstruatiekrampen gebruiken? Gember behoort tot de Zingiberaceae-familie, ook kurkuma is van deze familie een onderdeel.
Traditioneel gebruiken mensen gember om de symptomen van bepaalde aandoeningen te verminderen, omdat het actieve ingrediënten bevat die als pijnstillers en ontstekingsremmers werken. Artsen en wetenschappers raden gember ook aan om misselijkheid te verminderen en de spijsvertering te verbeteren.
Gember is ook nuttig om pijn te verminderen die met menstruatiekrampen verband houdt, aangezien gember een krampstillend effect heeft dat aan pijnverlichting bijdraagt. In gember zit een geconcentreerde hoeveelheid gingerol. Gingerol is een bioactieve stof die gember zijn belangrijke eigenschappen geeft.
In een onderzoek naar de effecten van gember bij menstruatiekrampen of dysmenorroe consumeerden 150 vrouwen de eerste drie dagen van hun menstruatie dagelijks 1 gram gemberpoeder.
Uiteindelijk concludeerden de onderzoekers dat dit kruid de pijn op dezelfde manier verminderde (Engelse link) als medicijnen zoals mefenaminezuur en ibuprofen.
Misschien ook leuk om te lezen:
Tien manieren om een pijnlijke menstruatie te verlichten
Hoe maak je een remedie met gember tegen menstruatiekrampen
De beste manier om bij menstruatiekrampen van gember te profiteren, is door de verse wortel in heet water te laten trekken. Je kunt gember natuurlijk ook in smoothies, sappen en andere dranken mengen of door voedingsmiddelen heen doen. Begin bij voorkeur gedurende 2 of 3 dagen voordat je menstruatie begint met het gebruik van deze infusie.
Ingrediënten
- 5 gram geraspte gember (1 theelepel)
- 250 ml water (1 kopje)
Bereiding
- Rasp eerst de verse gember.
- Voeg het dan aan een kop kokend water toe.
- Dek het mengsel af en laat het dan 10 minuten rusten.
- Filter het tenslotte met een zeef en serveer.
Hoe toe te passen
- Drink een kopje thee voordat je menstruatie begint.
- Verhoog je consumptie tijdens de dagen van je menstruatie.
- Afhankelijk van je behoeften kun je één of twee kopjes per dag drinken.
Gemberlimonade voor menstruatiekrampen
De citroen in deze infusie vermindert de karakteristieke sterke smaak van gember, waardoor het een meer toegankelijke drank is en dus gemakkelijker te consumeren is.
Een ander handig recept om van de eigenschappen van gember bij menstruatiekrampen te profiteren is een verfrissende gemberlimonade. Een aantal mensen geven de voorkeur aan deze optie, omdat de smaak aangenamer is.
Ingrediënten
- Sap van 1/2 citroen
- 200 ml water (1 glas)
- 5 gram geraspte gember (1 theelepel)
- 15 gram honing
Bereiding
- Pers eerst het sap uit een halve citroen en verdun het daarna in een glas kokend water.
- Voeg dan de geraspte gember toe, dek de drank af en laat trekken.
- Voor een meer verfrissend drankje, zet je het in de koelkast totdat het is afgekoeld.
- Tenslotte kun je, als je wilt, met een eetlepel honing zoeten.
Hoe toe te passen
- Drink dit mengsel bij de eerste tekenen van menstruatiekrampen.
- Als je wilt, neem het dan voor nog betere resultaten voordat je menstruatie begint.
- Gebruik niet meer dan twee kopjes per dag.
Misschien ook leuk om te lezen:
Zes hoestmiddelen met gember
Risico’s en contra-indicaties
Ondanks dat het een specerij met meerdere gezondheidskenmerken is, kan het consumeren van gember ook tot ongewenste bijwerkingen leiden. Het is daarom belangrijk om in gedachten te houden dat het met andere medicijnen kan interageren (Engelse link).
Op dezelfde manier kan het consumeren van te veel gember overmatige zuurgraad, gasvorming, brandend maagzuur en andere problemen veroorzaken. Het is daarom erg belangrijk om de aanbevolen hoeveelheden niet te overschrijden. Het is belangrijk om vooraf je arts te raadplegen als je aan een hartaandoening lijdt, galstenen hebt of zwanger bent.
Heb je last van vervelende en pijnlijke menstruatiekrampen? Als je hier nog geen gember voor hebt gebruikt, probeer het dan nu! Het is een goede optie als je pijnstillers en conventionele medicijnen wilt vermijden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ozgoli, G., Goli, M., & Moattar, F. (2009). Comparison of Effects of Ginger, Mefenamic Acid, and Ibuprofen on Pain in Women with Primary Dysmenorrhea. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0311
- Young, H. Y., Luo, Y. L., Cheng, H. Y., Hsieh, W. C., Liao, J. C., & Peng, W. H. (2005). Analgesic and anti-inflammatory activities of [6]-gingerol. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2004.09.009
- Shirvani, M. A., Motahari-Tabari, N., & Alipour, A. (2015). The effect of mefenamic acid and ginger on pain relief in primary dysmenorrhea: a randomized clinical trial. Archives of Gynecology and Obstetrics. https://doi.org/10.1007/s00404-014-3548-2
- Lakhan, S. E., Ford, C. T., & Tepper, D. (2015). Zingiberaceae extracts for pain: A systematic review and meta-analysis. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-015-0038-8
- Okonta, J., Uboh, M., & Obonga, W. (2009). Herb-drug interaction: A case study of effect of ginger on the pharmacokinetic of metronidazole in rabbit. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.4103/0250-474x.41462