Natuurlijke middelen tegen geïrriteerde ogen

Tijdens bepaalde tijden in het jaar, vooral als de seizoenen veranderen, kunnen je ogen makkelijk geïrriteerd raken. Ze worden rood, waterig of droog, wat niet alleen voor ongemak zorgt, maar waardoor je er ook ziek uit kunt zien.
Natuurlijke middelen tegen geïrriteerde ogen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 13 oktober, 2018

In het artikel van vandaag zullen we je enkele tips geven om geïrriteerde ogen te verzachten met natuurlijke middelen.

 

Probeer deze tips tegen geïrriteerde ogen

Natuurlijke oogdruppels

Als je droge, geïrriteerde ogen hebt en je wilt ze met oogdruppels bevochtigen, dan raden we aan om voor een soort te kiezen dat gemaakt is met natuurlijke ingrediënten. Een van de meest gebruikte kruiden heet ogentroost. Dat is een geneeskrachtige plant die goed is voor de gezondheid van de ogen.

Kies je echter voor oogdruppels die corticosteroïden bevatten? Zorg er dan voor dat ze niet te vaak gebruikt, omdat ze op den lange duur namelijk vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Praat met ook je huisarts om er achter te komen wat het beste voor je is.

Bevochtig je ogen van binnen

Denk eraan dat droge, geïrriteerde ogen niet alleen een probleem is dat weggaat als de symptomen verdwenen zijn. We raden aan dat je ook voedingsmiddelen toevoegt die rijk zijn aan gezonde vetten:

  • Lijnzaad-, sesam-, olijf- en ander plantaardige oliën
  • Noten
  • Avocado’s

De gezonde vetten in deze voedingsmiddelen helpen ons bij het verzorgen van onze ogen van binnenuit. Neem ze met mate, maar maak je geen zorgen over de calorieën. Gezonde vetten worden immers beter geabsorbeerd door het lichaam. Ze kunnen je bovendien helpen een gezond gewicht te behouden.

Noten

Verminder ontstekingen van de oogleden

Je oogleden zijn een gevoelig deel van je gezicht dat rood kan worden en makkelijk ontstoken raakt, wat ongemak en jeuk veroorzaakt. Hier is een simpel huismiddel dat ze zal verzachten en de ontsteking zal verminderen in slechts een paar minuten.

Maak thee met kamillezakjes en leg de theezakjes in de vriezer. Als je merkt dat je ogen gezwollen zijn, pak je gewoon de bevroren theezakjes en leg je ze als ze nog koud zijn op je oogleden, met je ogen dicht. Je kunt hier het beste voor gaan liggen.

Een andere, traditionelere manier is om twee plakjes komkommer te gebruiken, maar je hebt misschien niet altijd verse komkommer bij de hand als je het nodig hebt.

Komkommer

Neemolie

De geneeskundige eigenschappen van de neemboom (Azadirachta indica) zijn in India al eeuwenlang bekend en vandaag de dag kun je producten die afkomstig zijn van deze plant in gezondheidswinkels of Chinese supermarkten vinden.

Onder zijn vele functies is het geweldig tegen tranende ogen die veroorzaakt worden door allergieën, conjunctivitis, roodheid en irritatie en algemeen jeuk.

Hoe gebruik je het?

  • Verdun in een steriele bak of glas een druppel etherische neemolie met een paar eetlepels gezuiverd water.
  • Doop twee watjes in de vloeistof en leg ze op je gesloten ogen. Laat ze tien tot vijftien minuten liggen.
  • Je kunt dit een of twee keer per dag doen, totdat je verlichting voelt.

Draag geen giftige make-up

Wist je dat de make-up die je iedere dag draagt waarschijnlijk ingrediënten bevat die slecht zijn voor je gezondheid? Vooral wat je op je oogleden en wimpers gebruikt, kan via de ogen het lichaam binnendringen en het kan ook irritatie van de huid veroorzaken.

Als je ogen geïrriteerd en gevoelig zijn, moet je zeker geen eyeliner, mascara of oogschaduw dragen. Als je niet zonder make-up naar buiten wilt, kies dan voor natuurlijke producten die vandaag de dag te koop zijn. Deze bevatten geen zware metalen of parabenen en dit zal op de verpakking staan.

Om je oogmake-up te verwijderen, hoef je ook geen chemische oplossingen te gebruiken – neem gewoon een wattenschijfje met wat amandel- of olijfolie.

Oog

Ontdek kohl of kajal

In India en vele Arabische landen dragen vrouwen (en soms ook mannen en kinderen) een natuurlijke zwarte verf rond hun ogen, die bekend is onder de naam kohl of kajal.

Deze traditionele tint wordt niet alleen als make-up gebruikt, maar ook als geneeskrachtige behandeling die de huid voedt, omdat het bestaat uit olie en andere natuurlijke ingrediënten.

Kohl bestrijdt bacteriën, hydrateert de ogen, maakt ze helder en kan zelfs dienst doen als filter voor degenen die gevoelig zijn voor fel licht.

Gebruik er niet te veel van, want je hebt maar weinig nodig. Als je het aanbrengt, kan het wat prikken, dus let goed op de reactie van je lichaam om te zien of je er allergisch voor bent.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.