Natuurlijke middelen tegen spierkramp
Wanneer je last hebt van spierkramp trekken de spieren plotseling samen of is er sprake van een spasme in de spieren dat zich voordoet wanneer één of meer spiergroepen gedwongen samentrekken en niet in staat zijn te ontspannen, ongeacht welke houding je aanneemt of welke beweging je uitvoert. In dit artikel gaan we het hebben over middelen tegen spierkramp.
Wanneer je last hebt van deze onvrijwillige samentrekkingen van de spieren, dan kan dit gelijk voor veel ongemak zorgen. Wanneer het spasme echter langere tijd aanhoudt en gepaard gaat met een pijnlijke sensatie, dan spreken we van spierkramp.
De aandoening betreft meestal één spier of slechts een deel van een spier. Er ontstaat spanning in de spier, die ervoor zorgt dat je dit deel van je lichaam niet meer kunt bewegen zoals normaal. Spierkramp kan in sommige gevallen ook een hele spiergroep betreffen. Doorgaans veroorzaakt dit intense pijn.
Waardoor wordt spierkramp veroorzaakt en welke delen van het lichaam hebben er het meeste last van?
In sommige gevallen wordt spierkramp veroorzaakt doordat bepaalde zenuwen niet goed werken. Dit kan weer veroorzaakt worden door andere gezondheidsproblemen als rugwervelletsel of een beknelde zenuw in je nek of rug.
In de meeste gevallen wordt spierkramp echter veroorzaakt doordat een bepaald deel van het lichaam overbelast of bezeerd is, omdat er te veel druk op is gelegd. Spierkramp kan ook voorkomen wanneer:
- Je sport zonder genoeg te drinken (uitdroging).
- Er lage gehaltes mineralen als kalium en calcium in je lichaam zijn.
- Je problemen hebt met je bloedsomloop.
De delen van het lichaam waar doorgaans het vaakst sprake is van spierkrampen zijn de delen waar de willekeurige spieren zitten:
- De armen
- De benen
- De voeten
- De kuiten
In sommige gevallen doet spierkramp zich echter ook voor in de onwillekeurige spieren, waaronder:
- De baarmoeder
- De darmen
- De urinewegen
Lees ook: Hoe voorkom je kramp
Bestaan er natuurlijke middelen tegen spierkramp?
De pijn en spanning die door dit probleem worden veroorzaakt, kunnen worden behandeld met enkele natuurlijke middelen tegen spierkramp, die de spieren zullen ontspannen en verlichting bieden.
Wanneer je voelt dat je spieren zullen samentrekken of dat je last krijgt van een spasme, dan raden we aan dat je de spieren probeert te rekken en het lichaamsdeel masseert om ontspanning te bevorderen.
Vervolgens is het verstandig om enkele van de onderstaande middelen tegen spierkramp te overwegen die het probleem geheel zullen verlichten.
Hydratatie
Mensen die niet voldoende vocht binnenkrijgen, hebben doorgaans vaker last van spierkrampen. Zonder vocht is hun lichaam namelijk niet in staat om naar behoren te functioneren.
Je lichaam bestaat grotendeels uit water, vandaar dus ook het belang van dagelijks voldoende water drinken.
Tekenen van uitdroging zijn onder andere:
- Dorst
- Vermoeidheid of uitputting
- Hoofdpijn
- Misselijkheid of duizeligheid
- Verhoogde hartslag
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Donkere, stinkende urine
- Bleke huid met donkere kringen onder de ogen
Baking soda
Baking soda is een product dat op verschillende manieren in huis kan worden gebruikt. Het kan daarnaast ook helpen een verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen.
De eigenschappen van baking soda zorgen ervoor dat het een geweldig product is om krampen en spasmen in je buik en ledematen te behandelen. Doordat baking soda zeer alkalisch is, kan dit witte poeder goed helpen om het zuur te neutraliseren dat zich in je spieren verzamelt en zo die vervelende krampen veroorzaakt.
Hoe gebruik je baking soda?
Los een theelepel baking soda op in een kop water en drink dit gelijk op.
* Deze behandeling is niet aanbevolen voor mensen die last hebben van een hoge bloeddruk.
Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is een geweldige manier om dit probleem te voorkomen en behandelen. Beweging vormt de spieren en maakt de spieren sterker. Hierdoor loop je minder risico op spasmen elke keer dat je je spieren op de proef stelt. Daarnaast is lichaamsbeweging goed voor de bloedsomloop.
Aanbevolen vormen van lichaamsbeweging zijn onder andere:
- Zwemmen
- Hardlopen
- Joggen
- Fietsen
- Traplopen
Magnesiumsulfaat
Magnesiumsulfaat wordt al eeuwenlang gebruikt om verschillende lichaamsdelen te kalmeren. Dit zout is rijk aan magnesium, een mineraal dat via de huid in het lichaam kan worden opgenomen en essentieel is om de spieren sterk en gezond te houden.
Hoe gebruik je magnesiumsulfaat?
- Los een kop magnesiumsulfaat op in een bad met warm water en ga hier vervolgens een half uur in liggen.
- Wanneer de mineralen door je lichaam geabsorbeerd worden, zul je merken dat je spieren ontspannen en kun je vaarwel zeggen tegen die vervelende krampen!
Sap van selderij en komkommer
Deze twee groentes bevatten een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten en vitamines die het lichaam nodig heeft om naar behoren te kunnen reageren op verschillende mate van lichamelijke inspanning.
Atleten en mensen die speciale trainingsschema’s hebben kunnen deze drank drinken om hun lichaam op natuurlijke wijze te voorzien van energie.
Bekijk ook dit artikel: Verjong je lichaam met selderij
Ingrediënten
- 1 bosje selderij
- ½ komkommer
- 1 kop water (200 ml)
Hoe maak je deze drank?
- Schil en snijd eerst de komkommer. Doe de komkommer vervolgens samen met de selderij en een kop water in de blender. Mix daarna de ingredienten tot je een glad mengsel hebt.
- Drink deze drank gekoeld, voordat je gaat sporten.
We hopen dus dat deze natuurlijke middelen tegen spierkramp je kunnen helpen om spierkramp te verhelpen en voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….
-
Serratrice, G. (2011). Contracturas musculares. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(11)71051-9.
-
Hernández, C. M. D. V., Sánchez, J. D., & Panadés, R. G. (2009). Calambres en la pierna. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(09)72732-X.