Natuurlijke middelen tegen zakken onder de ogen

Naast de natuurlijke middelen die we behandelen in dit artikel, kun je ook proberen om een paar gezichtsoefeningen te doen die de bloedsomloop in het gebied onder de ogen stimuleren. Hierdoor voorkom je het ontstaan van donkere kringen.
Natuurlijke middelen tegen zakken onder de ogen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 13 oktober, 2018

Het is niet echt nodig om te omschrijven over welke kringen we het hebben. Donkere zakken onder de ogen zorgen ervoor dat we er soms net uitzien als wasberen. Soms lijkt het misschien alsof niets kan helpen om van deze vervelende donkere kringen af te komen. En het is bovendien nog moeilijker om ze te verminden.

Gelukkig bestaan er echter genoeg effectieve huismiddeltjes die je kunt gebruiken. Wil je weten welke middeltjes dit zijn?

Leer vandaag in dit artikel hoe je donkere zakken onder de ogen kunt verminderen!

Allereerst moeten we een duidelijk onderscheid maken tussen donkere kringen en wallen. In het eerste geval is de huid onder de ogen donkerder geworden, terwijl in het tweede geval water en/of vet zich onder de ogen heeft opgehoopt. Het kan zijn dat je tegelijkertijd last hebt van allebei, maar dit hoeft niet perse zo te zijn.

Natuurlijke middelen tegen zakken onder de ogen

Make-up kan die donkere lijnen waarschijnlijk niet verbergen. Daarom kun je eens een poging wagen met een van de onderstaande middelen.

Aardappelen

Aardappelen

Leg een aardappel in de koelkast (in het geval je aardappelen niet altijd al daar bewaart). Zodra de aardappel koud is geworden, schil je hem en snijd je hem in schijfjes. Vervolgens week je de schijfjes even in koud water en leg je ze op je gesloten ogen.

Let natuurlijk goed op dat de aardappelschijfjes ook de huid waar je last hebt van donkere kringen bedekt. Wanneer de schijfjes warm zijn geworden, wissel je ze om voor twee nieuwe, koude schijfjes. Doe dit tot dat je alle schijfjes hebt gebruikt.

Nog een optie is om een pasta te maken van geschilde en geraspte aardappel. Wikkel de pasta in wat gaas en leg het gaas ongeveer twintig minuten op de zakken onder je ogen. Herhaal deze behandeling ongeveer drie à vier keer per week.

Kamille

Kamillethee is uitstekend om ontstekingen te remmen.

Ingrediënten

 • 10 g gedroogde kamillebloemen
 • 250 ml water

Bereiding

 • Breng het water aan de kook en voeg de gedroogde kamillebloemen toe. Laat de bloemen vijf minuten in het water koken.
 • Haal de pan van het vuur, doe de deksel erop en laat je thee nog tien minuten trekken.
 • Giet het water door de zeef om de bloemen te verwijderen. Vervolgens pak je een watje en week je deze in het water.
 • Breng het watje aan op je oogleden en het gebied onder je ogen. Houd je ogen dicht.
 • Je kunt ook wattenschijfjes gebruiken en deze gedurende de nacht op de ogen laten zitten (of elk willekeurig moment wanneer je je ogen even wilt sluiten en lekker wilt ontspannen).

Komkommer

Komkommer

Wanneer je denkt aan een kuuroord, krijg je ongetwijfeld meteen een beeld in je hoofd van een vrouw die heerlijk ligt te ontspannen met een witte handdoek op haar hoofd, een dikke, zachte ochtendjas om haar lichaam heen en natuurlijk een paar schijfjes komkommer op haar ogen!

Dat komt doordat komkommer geweldige eigenschappen heeft voor de huid. Het geeft je een stralendere uitstraling en is ook in staat de donkere zakken onder je ogen minder zichtbaar te maken.

Snijd simpelweg een paar koude schijfjes komkommer en leg deze op je ogen, op dezelfde wijze als we omschreven bij de aardappelschijfjes. Daarna was je je gezicht goed schoon met koud water en smeer je de huid in met een moisturizer.

Aardbei

Het gebruik van aardbeien is een geweldige manier om ontstekingen te remmen en kan werkelijk wonderen verrichten voor donkere zakken onder de ogen. Probeer je middeltje echter niet op te eten!

Prak een handje aardbeien fijn samen met wat water tot de twee ingrediënten samen een pasta vormen. Breng deze pasta vervolgens aan op de huid rondom de ogen.

Kiwi

Nog een geweldige vriend in de vorm van fruit is de kiwi. Ook deze vrucht is namelijk zeer goed in staat donkere kringen te elimineren. Dit komt doordat kiwi’s boordevol antioxidanten, voedingsstoffen en vitaminen zitten.

Kiwi’s zijn ontstekingsremmend en maken de huid strakker. Gebruik kiwi op dezelfde manier als de aardappel en komkommer: snijd een kiwi in schijfjes en berg deze een half uurtje op in de koelkast. Leg de schijfjes vervolgens op je ogen. Laat de schijfjes twintig minuten op je ogen liggen en spoel je gezicht dan schoon met warm water.

Appel

Appels

Het enige dat je hoeft te doen, is een appel in de koelkast leggen en deze vervolgens wanneer hij koud is geworden in schijfjes snijden. Leg de appelschijfjes op de kringen onder je ogen. Wanneer de schijfjes warm zijn geworden wissel je ze om met twee koude schijfjes. Doe dit totdat je alle schijfjes gebruikt hebt.

Nog een optie is om een soort appelmoes te maken.

Ingrediënten

 • 1 appel
 • ½ liter water

Bereiding

 • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Breng het water aan de kook en kook de blokjes appel vijftien minuten. Giet het water door de zeef en laat de blokjes appel goed afkoelen. Prak de appel dan tot moes met behulp van een aardappelstamper.
 • Wanneer de appelmoes is afgekoeld tot kamertemperatuur zet je hem in de koelkast en laat je hem daar een uur staan. Na een uur breng je de koude appelmoes aan op je gesloten oogleden en de huid onder de ogen.
 • Laat de appelmoes nu veertig minuten zijn werk doen.

Gezichtsoefeningen om zakken onder de ogen te verminderen

Als je liever geen gebruik maakt van de bovenstaande middelen of indien je het probleem liever wilt voorkomen dan genezen, dan bestaan er gelukkig ook een paar eenvoudige oefeningen die je op elk willekeurig moment kunt uitvoeren. Deze oefeningen bevorderen de bloedsomloop in het gebied rondom de ogen en gaan het ontstaan van donkere kringen onder de ogen tegen.

 • Met je vinger tikken: Gebruik je vingertoppen om zachtjes op de huid rondom de ogen te tikken. Doe dit snel en gelijkmatig.
 • Nekoefeningen: Ga op je rug in bed liggen en laat je hoofd over de rand van je bed hangen. Til je hoofd nu lichtjes op, probeer je kin tegen je borst aan te drukken. Houd deze houding tien seconden vast.
 • Gezichtsuitdrukkingen: Doe je ogen dicht en doe ze vervolgens weer open. Beweeg je ogen en wenkbrauwen op elke mogelijke manier, alsof je verrast bent, dan verdrietig, blij en ga zo maar door…

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.