Tinnitus behandelen op natuurlijke manieren

Als je regelmatig wordt blootgesteld aan zeer harde geluiden, dan is het verstandig om gehoorbescherming, koptelefoons of oorkappen te kopen om tinnitus te voorkomen.
Tinnitus behandelen op natuurlijke manieren

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Oorsuizen kan een zeer vervelende aandoening zijn voor iedereen en kan zich op elk moment voordoen. Vaak gaat het vanzelf weer weg, maar soms wordt het chronisch. Lees hier tinnitus kunt behandelen op natuurlijke manieren.

Dit probleem wordt gekenmerkt door een voortdurend gesuis in één of beide oren. Veelal komt dit gesuis doordat je binnenoor vol vocht zit en daardoor geluid doorstuurt naar je gehoorzenuw.

In de meeste gevallen kan alleen degene die er last van heeft het gesuis horen en vaak gaat het ook samen met gehoorverlies.

Daarom is het zeer belangrijk om een goed onderscheid te maken tussen het af en toe last hebben van oorsuizen veroorzaakt door harde geluiden, en chronisch oorsuizen dat een teken kan zijn van een veel groter gehoorprobleem.

Wat zijn de symptomen van tinnitus?

Het kan zijn dat je last hebt van tinnitus als je de volgende symptomen in één of beide oren ervaart:

 • ringend geluid
 • voortdurend geluid
 • gepiep
 • gesuis

Wat veroorzaakt tinnitus?

Tinnitus wordt op zichzelf niet gezien als ziekte. Het is doorgaans een symptoom van een ernstiger gehoorprobleem. Tinnitus kan ook ontstaan door problemen in een bepaald deel van het oor of problemen die op een andere manier verbonden zijn aan je gehoor.

Veelal kan er geen specifieke oorzaak worden vastgesteld. Wat echter wel zeker is, is dat tinnitus een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van je gehoor. In ernstigere gevallen kan het probleem zelfs medische aandacht vereisen.

Er bestaat ook een secundaire vorm van tinnitus die wel een specifieke oorzaak heeft en niet gepaard gaat met gehoorverlies, maar wel een voortdurend gezoem veroorzaakt.

Alle gevallen van tinnitus gaan doorgaans gepaard met een verslechtering van het auditieve systeem. Dit systeem is namelijk heel gevoelig.

De oorzaken van tinnitus zijn onder andere:

 • opeenhoping van oorsmeer in het buitenoor
 • losse haartjes in de gehoorgang die het trommelvlies aanraken
 • een infectie in het middenoor of een verharding van de kleine botjes in dit deel
 • blootstelling aan harde geluiden
 • een vreemd voorwerp dat vastzit in het oor
 • oorletsel
 • veranderingen in de bloeddruk
 • het gebruik van bepaalde medicijnen
 • hartziekte of obesitas
 • tumoren
 • gescheurd trommelvlies

Hoe kun je tinnitus behandelen op natuurlijke wijze?

Koptelefoon kan tinnitus veroorzaken

Hoewel je natuurlijk altijd je dokter moet raadplegen voor de juiste diagnose, bestaan er ook enkele natuurlijke manieren om je symptomen te verlichten. Zo kun je tinnitus behandelen met natuurlijke middelen.

Houd obesitas en cholesterolgehaltes onder controle

Patiënten die in staat zijn tien procent van hun lichaamsgewicht te verliezen en hun cholesterolgehaltes weten te verbeteren, hebben aanzienlijk meer kans om de symptomen van tinnitus te verlichten.

Houd een gezond dieet aan

Het zou het beste zijn om je algehele voeding te verbeteren door een dieet aan te houden dat rijk is aan groenten, vitamines, mineralen, proteïnen en antioxidanten en tegelijkertijd je inname van vetten en suiker te beperken.

Vermijd harde geluiden

Mensen die om wat voor reden dan ook voortdurend worden blootgesteld aan harde of irriterende geluiden hebben meer kans om tinnitus te ontwikkelen en hun gehoor te verliezen.

Het is dan ook belangrijk om deze blootstelling zoveel mogelijk te vermijden en om een vorm van gehoorbescherming te gebruiken en de negatieve invloed die harde geluiden op de oren hebben te verminderen.

Slik geen aspirine of soortgelijke producten

Aspirine kan tinnitus veroorzaken

De grote hoeveelheid acetylsalicylzuur in aspirine kan de symptomen van tinnitus erger maken. Hiermee kun je tinnitus niet behandelen, maar wel voorkomen dat het verergert.

Doe aan lichaamsbeweging

Dagelijkse lichaamsbeweging zal de bloedsomloop verbeteren en voorkomt de ontwikkeling van tinnitus.

Drink voldoende water

Goed gehydrateerd blijven is van essentieel belang voor je hele lichaam, dus ook voor je oren. Daarnaast wordt uitdroging geassocieerd met gesuis in de oren.

Houd je bloeddruk onder controle

Bloeddruk meten

De meeste mensen weten al dat het hebben van een hoge bloeddruk de kans op een beroerte en hartziekte vergroot. Wat echter weinig mensen weten is dat een hoge bloeddruk ook kan worden gerelateerd aan gehoorverlies en tinnitus.

Probeer ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken zijn niet bedoeld als geneesmiddel, maar worden aangeraden om de angst en depressie die vaak voorkomt bij mensen bij wie tinnitus een chronisch probleem is onder controle te houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.