Hoe maak je zelf een natuurlijke anti-muggenlotion?

Deze anti-muggenlotion werkt geweldig. Het bevat ook geen giftige ingrediënten. Toch moeten we checken of we geen allergie hebben voor één van de bestanddelen van deze spray. Indien dit wel het geval is, moeten we ophouden met de lotion te gebruiken.
Hoe maak je zelf een natuurlijke anti-muggenlotion?

Laatste update: 08 oktober, 2018

Als je de ingrediënten op je anti-muggenspray even bekijkt, dan zal je beseffen dat meerdere ingrediënten schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kan dus beter een doeltreffende niet-giftige, natuurlijke anti-muggenlotion gebruiken.

In dit artikel leer je hoe je zelf een natuurlijke anti-muggenlotion kan maken. Je zal alleen maar natuurlijke ingrediënten gebruiken zoals Javaanse citronella, blauwe gomboom of Egyptische geranium. Probeer deze remedie zeker eens uit!

Traditionele anti-muggenproducten

Een traditioneel anti-muggenmiddel bevat meerdere giftige ingrediënten. Deze bestanddelen kunnen de poriën van de huid binnendringen en in de bloedstroom terechtkomen. Dit kan schadelijk zijn voor verschillende organen. We geven je hier een overzicht van de giftigste bestanddelen.

DEET

Het gebruik van traditionele antimuggenspray

Vele middelen om insecten af te weren bevatten het ingrediënt N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide (DEET). DEET is heel doeltreffend om insecten weg te houden. Het effect op lange termijn kan echter giftig zijn voor het centrale zenuwstelsel.

DEET kan zelfs de manier veranderen waarop een erg belangrijk enzym, acetylcholinesterase, werkt en zijn werking belemmeren. Sommige studies bevestigen dat DEET ook huidirritatie kan veroorzaken. Het kan ook voor een rode huid zorgen en een verdovend effect hebben dat lijkt op het gevolg van anesthesie.

Wil je meer ontdekken? Lees dan ook dit artikel: Op een natuurlijke manier een eind maken aan vervelende insecten

DMP

Dimethylftalaat (DMP) is nog een ander schadelijk ingrediënt dat we in anti-muggenspray en parfum vinden. Dit bestanddeel zorgt ervoor dat de producten vanaf het moment van gebruik langer blijven werken. De bijwerkingen van DMP kunnen echter schade berokkenen aan je lever en je nieren. Bovendien kunnen ze tijdens de zwangerschap ook het embryo beschadigen.

Parabenen

Traditionele anti-muggenspray bevat parabenen

Parabenen zijn niet alleen aanwezig in anti-muggenspray. Ze bevinden zich ook in vele schoonheidsproducten en middelen voor persoonlijke hygiëne.

Het zijn bewaarmiddelen die de groei van bacteriën en schimmels voorkomen. Toch maken steeds meer producten reclame voor het feit dat ze vrij van parabenen zijn. Dat komt omdat parabenen vooral schadelijk zijn bij allergieën en hormonale veranderingen.

Natuurlijke anti-muggenremedies

De drie volgende etherische oliën zijn de voornaamste ingrediënten die muggen afweren.

Javaanse citronella

De Javaanse citronella is het populairste natuurlijke muggenafweermiddel. Citronella heeft een kenmerkende citroengeur. Wil je echter een doeltreffende natuurlijke anti-muggenlotion maken, dan kan je beter de Indonesische versie gebruiken.

Blauwe gomboom

De ingrediënten van een natuurlijke anti-muggenlotion

Heb je een gevoelige huid, dan kan je de blauwe gomboom gebruiken. Ook deze plant is heel doeltreffend. Bovendien is de kans kleiner dat het de huid zal irriteren. De blauwe gomboom heeft een ontstekingsremmend effect. Het is dus heel heilzaam om de jeuk te verzachten.

Egyptische geranium

De zoete geur van geranium is het zachtste middel om muggen af te weren. Het werkt ook heel doeltreffend op voorwaarde dat je het op de juiste manier verdunt. Je kan het ook bij baby’s gebruiken. Doe dan wat goed aangelengde etherische olie van Egyptische geranium op hun kleding of op hun luiers. Op die manier weert het de muggen af zonder in contact te komen met de huid.

Je vindt meer informatie in dit artikel: Leer de voordelen van etherische oliën kennen

Maak zelf een natuurlijke anti-muggenlotion

Je kan gemakkelijk zelf je eigen natuurlijke anti-muggenlotion maken. Je hoeft alleen maar deze stappen te volgen.

Ingrediënten

  • 1/2 kop alcohol, bij voorkeur cetearyl alcohol omdat het de enige soort alcohol is die de huid niet uitdroogt of irriteert (100 ml)
  • 50 druppels etherische olie van citronella, blauwe gomboom of geranium, of een combinatie van deze oliesoorten (voor een lotion voor kinderen zijn 30 druppels voldoende)

Opmerking: Wil je een meer crème-achtige lotion, dan kan je de cetearyl alcohol vervangen door dezelfde hoeveelheid aloëveragel (die gel heeft een kalmerend en verfrissend effect). Je kan de alcohol ook door kokosolie vervangen (die olie voedt de huid en maakt het zijdezacht).

De beste manier is om altijd zuivere etherische oliën te gebruiken met een duidelijk etiket waarop de informatie over de olie vermeld staat (het plantdeel, de extractiemethode, de oorsprong, enzovoort). Controleer het etiket heel goed. Op die manier kan je chemische producten vermijden die in feite niet natuurlijk zijn en ook geen enkel therapeutisch positief effect bieden.

Hoe maak je de lotion?

  • Meng de ingrediënten in een bakje dat je af kunt sluiten.
  • Berg het op een koele, donkere plaats op zodat het de eigenschappen van de etherische olie behoudt.
  • Na twee weken is het klaar voor gebruik.

Toepassing

  • Deze lotion is een heel doeltreffend middel. Je moet het om de twee tot drie uren aanbrengen omdat het alleen maar natuurlijke ingrediënten bevat. Het precieze moment waarop je het opnieuw moet aanbrengen, is uiteraard afhankelijk van de persoon.
  • Vermijd altijd het contact met de ogen, de mond en andere gevoelige lichaamsdelen.
  • Je moet ook opletten voor mogelijke allergische reacties op de etherische oliën.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Misni, N., Nor, Z. M., & Ahmad, R. (2017). Repellent effect of microencapsulated essential oil in lotion formulation against mosquito bites. Journal of Vector Borne Diseases. https://doi.org/10.1212/WNL.0b013e31828726f5
  • Widawati, M., & Umar Riandi, M. (2015). Preliminary study of herbal topical lotion repellent made of betel leaves (Piper betie) and patchouli oil (Pogostemon cab/in) mixture against yellow fever mosquito (Aedes aegypti). Biotropia. https://doi.org/10.11598/btb.2015.22.1.378
  • Misni, N., Nor, Z. M., & Ahmad, R. (2016). New Candidates for Plant-Based Repellents Against Aedes aegypti. Journal of the American Mosquito Control Association. https://doi.org/10.2987/moco-32-02-117-123.1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.