Natuurlijk recept tegen gewrichts- en rugpijn

Heb je al gehoord over natuurlijke gelatine? Het is een eiwitproduct dat collageen bevat en heel wat voordelen voor de gezondheid heeft. 
Natuurlijk recept tegen gewrichts- en rugpijn

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

Stress, een valpartij of een slechte lichaamshouding kunnen allen leiden tot verzwakken van de gewrichten en beenderen in het lichaam. Zorg voor de gezondheid van je beenderen en gewichten met het recept in dit artikel. Je hebt een grote kans voorgoed af te zijn van gewrichts- en rugpijn.

Gewrichts- en rugpijn zijn namelijk de voornaamste redenen waarom mensen een arts raadplegen. Deze pijn wordt over het algemeen veroorzaakt door een te grote belasting overdag en een te hoge werkdruk, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een ongeval of ziekte.

Over het algemeen is de pijn vrij mild en kunnen lichte pijnstillers, versterkende oefeningen en voldoende rust soelaas brengen. Indien de pijn echter regelmatig weer opduikt, ontstaat het gevaar op het ontwikkelen van artritis en artrose.

Verzorg je deze aandoeningen niet voldoende, dan ontstaat het gevaar dat na verloop van tijd je vermogen om te bewegen aangetast raakt. De pijn wordt chronisch en je bent niet meer in staat om je dagelijkse taken uit te voeren.

Gelukkig kunnen enkele aanpassingen in je dagelijks dieet ervoor zorgen dat gewrichts- en rugpijn geen kans krijgt en je beenderen sterk blijven. Er bestaan namelijk natuurlijke supplementen die je beenderen en gewrichten sterk houden. Het voordeel is dat ze geen nare bijwerkingen veroorzaken.

In dit artikel bekijken we de voornaamste eigenschappen van gelatine en hoe dit rug- en gewrichtspijn verlicht. Je krijgt er eveneens een recept bij dat je makkelijk thuis kunt klaarmaken als je regelmatig last hebt van rugpijn of pijnlijke gewrichten.

Neem snel een kijkje hieronder!

Wat is natuurlijke gelatine en hoe verlicht het gewrichts- en rugpijn?

Gelatine

Gelatine is een volledig natuurlijk product dat gewonnen wordt uit het vet van koeien of varkens. De huid en beenderen worden ook hiervoor gebruikt. Deze bevatten namelijk het meest geconcentreerde collageen waaruit gelatine gehaald wordt.

Dit proces klinkt vele mensen niet zo aangenaam in de oren. Anderzijds is gebleken dat gelatine heel wat gezondheidsvoordelen heeft en je kunt het bovendien in heel wat recepten gebruiken. Het blijkt een rijke bron te zijn van voedingsstoffen die helend werken bij rugpijn en pijn in de gewrichten.

Voordelen van gelatine tegen gewrichts- en rugpijn

De belangrijkste voordelen van gelatine tegen pijn zijn voornamelijk te wijten aan de samenstelling van dit natuurlijk product. Het bestaat uit:

 • 90% eiwit
 • 2% minerale zouten
 • 8% water.

Deze ingrediënten stimuleren het vermogen van ons lichaam om collageen aan te maken. Hierdoor krijgt ontsteking veel minder kans om gewrichten en beenderen aan te tasten.

Bovendien is gelatine een rijke bron van de aminozuren arginine en glycine. Deze staan erom bekend dat als ze door de organen opgenomen worden, ze in staat zijn om spiermassa te kweken en gewrichten te versterken.

Gewrichtspijn

En ondanks dat gelatine een dierlijk product is, heeft het geen nadelige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Het is een vetvrij product en is bijzonder arm aan calorieën. Toch geeft gelatine ons een voldaan en vol gevoel, stimuleert het de verbranding van voedingsstoffen en zorgt het voor een vlotte spijsvertering.

Het interessantste is echter dat gelatine in staat blijkt te zijn kraakbeen sterk en elastisch te maken. Hierdoor kan je de gevolgen van slijtage van het kraakbeen een halt toeroepen en verdere aftakeling van de gewrichten voorkomen.

De actieve bestanddelen van dit product zorgen ook voor een stralende huid, houden vroegtijdig verouderen tegen en versterken het volledige beenderstelsel in het lichaam.

Recept met gelatine tegen gewrichts- en rugpijn

Gelatinerecept tegen gewrichts- en rugpijn

Om je gewrichten te beschermen, gebruik dan tien tot vijftien gram natuurlijke gelatine per dag. Deze hoeveelheid kan gedurende de dag verdeeld worden over smoothies, soepen, gebak en andere hapjes die je makkelijk in je dagelijkse dieet kan inlassen.

Dit pure gelatinerecept is uitermate geschikt om pijn als gevolg van overbelasting of een ongeval te behandelen.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • 1 theelepel of ongeveer 10 gram natuurlijke gelatine
 • Een half glas of 100 ml koud water
 • Een half glas of 100 ml warm water

Hoe maak je dit recept klaar?

 1. Voeg de theelepel gelatine toe aan het glas koud water en zet dit een nachtje aan de kant.
 2. Voeg de volgende ochtend het glas warm water toe en verwarm het mengsel.
 3. Als de gelatine opgelost is, is het drankje klaar om te drinken.
 4. Drink het ongeveer een half uurtje voor de eerste maaltijd van de dag.
 5. Je kunt de mix ook toevoegen aan een glas fruitsap als je dit lekkerder vindt.

Volg deze kuur tot je voelt dat de rugpijn en pijn aan de gewrichten merkbaar verminderd is. Denk er eveneens aan zo veel mogelijk overbelasting tijdens de dag te vermijden. Resultaten hangen namelijk ook af van je levensstijl en de mate waarin je aandacht besteed aan voldoende beweging, rust en een gezond dieet.

Indien je echter met spijsverterings- of leverproblemen kampt, dan is het afgeraden deze behandeling in je dieet op te nemen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Benjakul, S., & Kittiphattanabawon, P. (2018). Gelatin. In Encyclopedia of Food Chemistry (pp. 121–127).
 • Djagny VB, Wang Z, Xu S. Gelatin: a valuable protein for food and pharmaceutical industries: review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2001;41(6):481‐492. doi:10.1080/20014091091904
 • Moskowitz RW. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Semin Arthritis Rheum. 2000;30(2):87‐99. doi:10.1053/sarh.2000.9622
 • Su K, Wang C. Recent advances in the use of gelatin in biomedical research. Biotechnol Lett. 2015;37(11):2139‐2145. doi:10.1007/s10529-015-1907-0

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.