Elf mogelijke gezondheidsvoordelen van gelatine in je dieet
Er zijn veel gezondheidsvoordelen van het toevoegen van gelatine, een halfvaste en kleurloze stof, aan je dieet. Deze stof ontstaat uit collageen na het koken van dierlijk bindweefsel. In het algemeen gebruikt men het om onder andere gelei, sauzen, snoepjes en gebak dikker te maken.
Maar behalve voor culinaire toepassingen kan het ook helpen om een grote verscheidenheid van ziekten voorkomen en behandelen (Engelse link). Hoewel het geen geneesmiddel of superfood is, wordt zijn voedingsgehalte wel in verband gebracht met de preventie en behandeling van sommige gezondheidsproblemen. Weet je wat de elf gezondheidsvoordelen ervan zijn?
Eigenschappen en mogelijke gezondheidsvoordelen van gelatine
Volgens informatie in de Encyclopedia of Food and Health (Engelse link) is gelatine een onoplosbaar eiwit dat verkregen wordt door de hydrolyse van collageen, een basisstructuur die voorkomt in de huid, pezen, botten en bindweefsels van dieren. Het valt op als een product met ruime toepassingen in de cosmetische, farmaceutische, fotografische en voedingsmiddelenindustrie.
Volgens Wikipedia bestaat heldere gelatine voor 98% tot 99% uit eiwit en 2% mineralen. Het is echter een onvolledig eiwit omdat het niet alle essentiële aminozuren bevat (Engelse link). De meestvoorkomende aminozuren zijn o.a.:
- Glycine 27%
- Proline 16%
- Valine 14%
- Hydroxyproline 14%
- Glutaminezuur 11%
Deze samenstelling van aminozuren kan echter variëren, afhankelijk van het soort dierlijk weefsel dat voor de bereiding gebruikt wordt. Maar over het algemeen is gelatine de voedselbron met de meeste glycine, een aminozuur dat erg belangrijk is voor je gezondheid.
Wat de andere voedingsstoffen betreft, die minimaal zijn, kan het vitamines en mineralen leveren zoals natrium, calcium, fosfor en foliumzuur, volgens gegevens van nutritiondata (Engelse link).
Elf mogelijke gezondheidsvoordelen van gelatine
Alvorens de gezondheidsvoordelen van heldere gelatine te leren kennen, is het belangrijk enkele verduidelijkingen te geven. Allereerst, in tegenstelling tot wat sommigen beweren, is het geen “genezend” of “super-werkzaam” voedsel tegen ziekten. Hoewel het gunstige effecten heeft laten zien (Engelse link), is er geen bewijs dat het een remedie tegen gezondheidsproblemen kan zijn.
Iets anders om in gedachten te houden is dat het geen vervanging is van een medische behandeling. In sommige gevallen kan het beschouwd worden als een hulpstof om de symptomen van sommige ziekten te verbeteren. Het mag echter geen eerstelijns behandeling zijn. In geval van twijfel kun je het beste je arts raadplegen.
1. Gelatine kan helpen de bloedsuiker te beheersen
Glycine is een van de aminozuren in gelatine. Volgens onderzoek gepubliceerd in het Journal of Endocrinological Investigation (Engelse link) kan dit aminozuur patiënten met diabetes type 2 helpen hun toestand onder controle te houden. Specifiek helpt het hoge bloedsuikerwaarden te verlagen en complicaties die met ontstekingen gepaard gaan te voorkomen.
2. Het verbetert de spijsvertering
Bovendien is gelatine hydrofiel. Dat wil zeggen dat het vloeistof aantrekt en absorbeert, zelfs als het al gekookt is. Door deze eigenschap kan het een grote bondgenoot zijn voor het spijsverteringsstelsel (Engelse link). Het houdt namelijk maagsappen vast en vergemakkelijkt de vertering van voedsel.
De opname van gelatine verbetert ook de beweging in de darmen. Plus, het helpt bij het uitdrijven van afval dat de neiging heeft in de dikke darm vast te blijven zitten. Dankzij zijn bepalingen van glycine is herstel van het maagslijmvlies mogelijk. Vandaar dat het de opname van voedingsstoffen optimaliseert en het ontstaan van spijsverteringsziekten voorkomt.
Lees ook dit artikel:
Probiotische remedies voor een betere spijsvertering
3. Gelatine verbetert de gezondheid van botten en gewrichten
Door zijn hoge concentratie essentiële aminozuren is gelatine ook een goed supplement voor het behoud van de gezondheid van botten en kraakbeen.
Hoewel het bewijs beperkt is, bestrijden zijn ontstekingsremmende eigenschappen pijnen binnen deze gebieden. Tegelijk verminderen ze je risico op ziekten als artritis en artrose, zo concludeerde een studie die gepubliceerd werd in Seminars in Arthritis and Rheumatism (Engelse link).
4.Het is een bron van eiwitten
Gelatine bestaat immers voor meer dan 90% uit eiwitten met een hoge biologische waarde. In de eerste plaats verhogen ze het energieniveau. Plus, ze dragen ook bij tot de opbouw van meer spiermassa (Engelse link) en verbetering van het uithoudingsvermogen.
Gelatine is heel goed voor sporters en zwangere vrouwen. Ons lichaam neemt de aminozuren ervan immers gemakkelijk op en maakt er gebruik van. Daardoor kunnen de cellen er gemakkelijker hun voordeel mee doen.
5. Het versterkt je nagels en haar
Nagels en haar kunnen ook profiteren van de aminozuren die in de gelatine zitten. Deze eigenschappen kunnen zowel door consumptie als door uitwendige toepassing benut worden. In feite bevatten veel haarproducten het als een van hun ingrediënten (Engelse link).
6. Het verbetert de gezondheid van de huid
Collageen is een van de stoffen die het meest gebruikt worden bij de vervaardiging van lotions en cosmetische huidverzorgingsbehandelingen. Gelatine heeft een basis van gekookt collageen. Zo levert het de nodige aminozuren om de huid er jong en gezond te laten uitzien.
De consumptie en het plaatselijk gebruik ervan minimaliseren de negatieve effecten van de zon en andere gifstoffen. Bovendien, zoals gedetailleerd beschreven in een studie gepubliceerd in het Tijdschrift voor de Wetenschap van Voedsel en Land bouw (Engelse link), voorkomen ze het verschijnen van vroegtijdige rimpels.
7. Het helpt stress en angst verlichten
Glycine werkt ook als een natuurlijke kalmeerder die in staat is de overmatige productie van norepinefrine af te remmen (Engelse link). Dit is een hormoon dat samenhangt met toestanden van angst en paniek.
De opname ervan brengt de activiteit van het zenuwstelsel in evenwicht. Bovendien remt het de productie van stress-gerelateerde hormonen.
8. Het herstelt de darmwand
De bestanddelen van gelatine zijn nuttig om de doorlaatbaarheid van de darmen te verminderen (Engelse link). Dit wordt mogelijk gemaakt door de darmwand te herstellen die de neiging heeft geïrriteerd te raken door voedselallergieën en sommige ziekten.
Daarnaast maakt deze eigenschap een verbetering mogelijk van het opnameproces van voedingsstoffen uit voedsel. Daarom houdt het het lichaam in een perfecte toestand.
9. Het helpt je om goed te slapen
Patiënten die lijden aan slapeloosheid of andere slaapstoornissen kunnen deze problemen het hoofd bieden door gewoon een portie gelatine aan hun dieet toe te voegen.
De aminozuren en essentiële mineralen verhogen de melatonine productie. Volgens een studie gepubliceerd in Slaap en biologische ritmes (Engelse link), is dit een hormoon dat een goede dosis slaap opwekt.
10. Het kan je helpen om af te vallen
Door het lage caloriegehalte en het hoge eiwitgehalte is gelatine een goede aanvulling voor wie probeert af te vallen.
Hoewel er geen bewijs is dat er een verband bestaat tussen gelatineconsumptie en gewichtsverlies, blijkt uit sommige studies (Engelse link) dat een optimale eiwitinname een sleutelrol speelt bij de beheersing van het lichaamsgewicht.
Deze stoffen remmen de onverzadigbare drang tot calorie-inname af. Bovendien verhogen ze het energieverbruik tijdens activiteiten die lichamelijk veel van je vergen.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Resistent tegen afvallen: ben jij daar slachtoffer van?
11. Gelatine versnelt het genezingsproces
Een recente studie gepubliceerd in de Tijdschrift voor Biomaterialen Toepassing en (Engelse link) ontdekte dat de ontstekingsremmende en helende eigenschappen van gelatine nuttig zijn bij het versnellen van de genezing van inwendige en uitwendige verwondingen. Daarom is het geweldig voor het herstel van oppervlakkige huidletsels en aandoeningen zoals zweren.
De gezondheidsvoordelen van gelatine als aanvulling
Studies hebben positieve effecten gevonden van heldere gelatine als voedingssupplement. De bevindingen zijn echter onvoldoende om het als geneesmiddel te beschouwen. Daarom is het raadzaam het te consumeren als onderdeel van een gezonde, evenwichtige voeding. Bij gezondheidsproblemen is het beter een arts te raadplegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Benjakul, S. & Kittiphattanabawon, P. (2019). Gelatin. Encyclopedia of Food Chemistry. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081005965215886?via%3Dihub
- Bettadapur, A., Suh, G. C., Geisse, N. A., Wang, E. R., Hua, C., Huber, H. A., Viscio, A., Kim, J., Strickland, J. & McCain, M. L. (2016). Prolonged culture of aligned skeletal myotubes on micromolded gelatin hydrogels. Scientific reports, 6(1), 1-14. Disponible en: https://www.nature.com/articles/srep28855
- Cruz, M., Maldonado-Bernal, C., Mondragon-Gonzalez, R., Sanchez-Barrera, R., Wacher, N. H., Carvajal-Sandoval, G., & Kumate, J. (2008). Glycine treatment decreases proinflammatory cytokines and increases interferon-γ in patients with Type 2 diabetes. Journal of endocrinological investigation, 31(8), 694-699. Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/bf03346417
- Frasca, G., Cardile, V., Puglia, C., Bonina, C., & Bonina, F. (2012). Gelatin tannate reduces the proinflammatory effects of lipopolysaccharide in human intestinal epithelial cells. Clinical and experimental gastroenterology, 5, 61-67. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3358810/
- Gómez-Guillén, M. C., Giménez, B., López-Caballero, M. A., & Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food hydrocolloids, 25(8), 1813-1827. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X11000427?via%3Dihub
- Hanani, Z. A. N. (2015). Gelatin. Encyclopedia of Food and Health. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123849472003470?via%3Dihub
- Inoue, N., Sugihara, F., & Wang, X. (2016). Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhance facial skin moisture and elasticity and reduce facial ageing signs in a randomised double‐blind placebo‐controlled clinical study. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.7606
- Jang, H. J., Kim, Y. M., Yoo, B. Y., & Seo, Y. K. (2018). Wound-healing effects of human dermal components with gelatin dressing. Journal of biomaterials applications, 32(6), 716-724. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29130393/
- Jéquier, E., & Tappy, L. (1999). Regulation of body weight in humans. Physiological reviews, 79(2), 451-480. Disponible en: https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/physrev.1999.79.2.451
- Johnson, D., Blandina, P., & Goldfarb, J. (1994). Glycine inhibition of glutamate evoked-release of norepinephrine in the hypothalamus is strychnine-insensitive. Brain research, 650(1), 70-74. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7953679/
- Liu, D., Nikoo, M., Boran, G., Zhou, P., & Regenstein, J. M. (2015). Collagen and gelatin. Annual review of food science and technology, 6, 527-557. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884286/
- Moskowitz, R. W. (2000). Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30(2), 87–99. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0049017200568255
- Noma, T., Takasugi, S., Shioyama, M., Yamaji, T., Itou, H., Suzuki, Y., … & Sawaki, K. (2017). Effects of dietary gelatin hydrolysates on bone mineral density in magnesium-deficient rats. BMC musculoskeletal disorders, 18(1), 1-6. Disponible en: https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-017-1745-4
- Ozeki, M., & Tabata, Y. (2002). Promoted growth of murine hair follicles through controlled release of basic fibroblast growth factor. Tissue Engineering, 8(3), 359-366. Disponible en: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/107632702760184637
- Rapin, J. R., & Wiernsperger, N. (2010). Possible links between intestinal permeablity and food processing: a potential therapeutic niche for glutamine. Clinics, 65(6), 635-643. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2898551/
- Scaldaferri, F., Lopetuso, L. R., Petito, V., Cufino, V., Bilotta, M., Arena, V. & Gasbarrini, A. (2014). Gelatin tannate ameliorates acute colitis in mice by reinforcing mucus layer and modulating gut microbiota composition: emerging role for ‘gut barrier protectors’ in IBD?. United European Gastroenterology Journal, 2(2), 113-122. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040816/
- Yamadera, W., Inagawa, K., Chiba, S., Bannai, M., Takahashi, M. & Nakayama, K. (2007). Glycine ingestion improves subjective sleep quality in human volunteers, correlating with polysomnographic changes. Sleep and Biological Rhythms, 5(2), 126-131. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x
- Westerterp-Plantenga, M. S., & Lejeune, M. P. (2005). Protein intake and body-weight regulation. Appetite, 45(2), 187-190. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15950318/