Medicijnen die de kleur van urine veranderen

Af en toe kan de kleur van urine variëren en zeer opvallende tinten aannemen, zoals blauw of oranje. We leggen uit waarom.
Medicijnen die de kleur van urine veranderen
Elisa Martin Cano

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Elisa Martin Cano.

Geschreven door Elisa Martin Cano

Laatste update: 30 juli, 2023

De kleur van urine is een indicator van bepaalde processen die in ons lichaam plaatsvinden. Normaal gesproken varieert urine tussen verschillende tinten geel, afhankelijk van hoeveel water iemand drinkt of de mate van uitdroging.

Sommige medicijnen zorgen er echter voor dat de kleur van deze vloeistof verandert. Dit betekent niet dat het donkerder of lichter wordt, maar dat het zeer heldere tinten kan krijgen, zoals rood, geel of zelfs blauw.

Normaal gesproken zijn mensen die dit feit niet kennen bang. Daarom leggen we in dit artikel uit door welke medicijnen de kleur van urine kan veranderen.

Waarom kan de kleur van urine veranderen?

Hoewel de toon meestal wat varieert, zelfs bij dezelfde persoon, is het normaal dat urine in het gele spectrum zit, variërend van donker amber tot bijna transparant geel. Dit komt door de aanwezigheid van een natuurlijk pigment dat urochroom heet.

Aan de andere kant zijn er verschillende redenen waarom de kleur van urine kan veranderen, deze hebben te maken met hydratatie of uitdroging, maar ook met infecties of consumptie van voedsel en medicijnen.

In deze volgorde van ideeën zal de hoeveelheid vloeistof die de persoon heeft ingenomen de concentratie en daarmee de toon beïnvloeden. Hoe helderder de urine, hoe beter de hydratatie en omgekeerd.

Aan de andere kant kan wat we geconsumeerd hebben, de kleur variëren en andere tonen aannemen. Zo beïnvloeden pigmenten en verschillende ingrediënten in voedsel wat we waarnemen als we naar het toilet gaan. Zeer sterke kruiden, zoals kerrie, geven een bepaalde geur en uitstraling.

Maar daarnaast kunnen ook bepaalde ziekten van invloed zijn. Bij urine-infecties en als er nierstenen zijn, wordt de urine roodachtig door de aanwezigheid van bloed.

Medicijnen die de kleur van de urine veranderen

Urine
De normale kleur van urine is geel en variaties op deze tint zijn veranderingen.

Veranderingen in de toon komen ook voor bij sommige medicijnen, zoals we hieronder zullen zien.

Als urine rood wordt

Als de urine roze of roodachtig wordt, is het logisch dat je schrikt en denkt dat er iets mis is. De waarheid is dat dit in veel gevallen wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van bloed in deze vloeistof.

Naast het bovenstaande met betrekking tot infecties en nierstenen, kan het ook een gevolg zijn van het gebruik van antistollingsmiddelen, zoals warfarine en heparine.

Ook andere medicijnen veroorzaken dit probleem door hun metabolisme. Een geneesmiddel dat hier bijvoorbeeld vaak mee in verband wordt gebracht is rifampicine (Spaanse link). Dit is een antibioticum dat gebruikt wordt bij de behandeling van tuberculose.

Bovendien bevatten bepaalde laxeermiddelen sennapeulen (Spaanse link). Dit is een kruidenbestanddeel die de kleur van de urine veranderen kan in rood. Hetzelfde gebeurt met fenazopyridine, een geneesmiddel dat werkt als pijnstiller in de urinewegen, bij kolieken in de regio of urineweginfecties met pijn.

Maar als dit niet de oorzaak is, is het ook de moeite waard om je af te vragen of het iets is wat we gegeten hebben. In dit verband behoren bieten, bramen en andere rode vruchten, en rabarber tot de voedingsmiddelen die deze toon kunnen produceren.

Urine groen of blauw

Hoewel het ongelooflijk lijkt, krijgt deze vloeistof soms een blauwgroene kleur. Allereerst kan dat komen door amitriptyline. Dit is een antidepressivum dat niet alleen voor dit doel wordt gebruikt, maar ook is geïndiceerd voor onder andere fibromyalgie en neuropathische pijn.

Daarnaast kan deze tint te wijten zijn aan indomethacine. Indomethacine is een geneesmiddel dat zeer vaak gebruikt wordt bij mensen met reumatoïde artritis (Spaanse link), acute jicht en andere aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Daarnaast zijn deze tintveranderingen gemeld bij propofol (Spaanse link), dat gebruikt wordt als onderdeel van algemene anesthesie en voor sedatie. Dergelijke medicatie kan de urine groenig maken.

Als dit niet het geval is bij een van deze medicijnen, kan deze kleur ook het gevolg zijn van een aandoening die bekend staat als erfelijke goedaardige hypercalcemie.

Als urine oranje is

Soms lijken de oranje en roodachtige kleur van urine op elkaar. Daarom kunnen we in deze categorie ook de al genoemde geneesmiddelen opnemen, zoals rifampicine en fenazopyridine. Dat komt omdat sommige mensen vinden dat de verkregen toon meer oranje dan rood is.

Een ander geneesmiddel dat de urine oranje kan doen kleuren is sulfasalazine. Het is een ontstekingsremmend geneesmiddel dat veel voorkomt bij de behandeling van colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

Nitrofurantoïne, een antibioticum dat is aangewezen bij urineweginfecties, en vitamine B-supplementen zijn ook in verband gebracht met deze situatie.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Ureum en creatinine: de resultaten van urine-onderzoek begrijpen

Bruine urine

Vrouw met urinemonster
Bijsluiters van geneesmiddelen melden vaak wanneer een van de bijwerkingen een verandering van de urinekleur is.

Af en toe kan urine donkerder worden tot een donkergele of zelfs bruinachtige kleur. Allereerst kan dat het gevolg zijn van het gebruik van sommige antibiotica.

Zo is er metronidazol, gebruikelijk als behandeling voor Trichomonas vaginitis en urethritis. Evenzo is het nuttig bij intestinale amebiasis en Clostridium perfringens infectie.

Aan de andere kant zorgen antimalarials (middelen tegen malaria) er ook voor dat de urine bruin wordt. Chloroquine (Spaanse link) en primaquine vallen in deze groep.

Als dit niet het geval is, zijn de volgende opties voor bruine urine bepaalde voedingsmiddelen (bijv. bonen), evenals leveraandoeningen en urineweginfecties.

De kleur van mijn urine is veranderd: moet ik naar de dokter?

De urinekleur is meestal geel en varieert in intensiteit, afhankelijk van hoe goed gehydrateerd de persoon is. Maar, zoals we al gezien hebben, kunnen veel medicijnen ervoor zorgen dat deze vloeistof heel andere kleuren aanneemt, zoals rood, oranje of zelfs blauw.

Als je een specifiek medicijn gebruikt voor een ziekte waaraan je lijdt, zal je arts je informeren over de mogelijke bijwerkingen van het medicijn. Die kunnen ook chromatische veranderingen van de urine inhouden. Ook in de bijsluiters van geneesmiddelen wordt deze mogelijkheid vaak beschreven.

Wat we in gedachten moeten houden is dat je bij onverwachte veranderingen in de kleur van de urine altijd het beste een arts kunt raadplegen. Weliswaar is dit meestal een goedaardige bijwerking, maar het kan er ook op wijzen dat er iets mis is met het lichaam als het blijft hangen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.