Masago: de voedingsstoffen en het gebruik van viskuit
De kuit van de lodde staat bekend als masago. Het wordt in de Japanse gastronomie veel gebruikt om verschillende soorten sushi te versieren en hebben een gedifferentieerde voedingswaarde. Het is mogelijk ze in de voeding te introduceren om de kwaliteit ervan te verbeteren en tekorten aan essentiële mineralen te voorkomen die de gezondheidstoestand kunnen veranderen. We gaan je leren hoe je er het beste van kunt maken, en ook wat hun geheimen zijn.
Alvorens te beginnen is het nodig te benadrukken dat het raadzaam is de aanwezigheid van zeevruchten in het dieet te vergroten. Deze concentreren meestal heel weinig calorieën in zich, maar ze zijn een bron van essentiële voedingsstoffen van hoge kwaliteit.
Dankzij deze elementen worden inefficiënties in de werking van de fysiologische systemen van het lichaam voorkomen, waardoor chronische en complexe ziekten minder vaak voorkomen.
Belangrijke voedingsstoffen in masago
Masago valt op als bron van vitamine D. Dit element komt in weinig voedingsmiddelen voor en is van vitaal belang voor de gezondheid. In feite houdt een tekort eraan verband met een verhoogd risico op hart- en vaatveranderingen, en ook op bepaalde soorten kanker.
Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Inte rnational Journal of Molecular Sciences bevestigt dit. Om dit soort problemen te vermijden, is een regelmatige inname noodzakelijk.
Dit voedingsmiddel bevat in zijn binnenste veel vetzuren van de omega 3-reeks. Deze dragen bij tot het in evenwicht brengen van de ontstekingsprocessen in het inwendige, en helpen zo een toestand van homeostase te consolideren.
Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd is in het Journal of the American College of Nutrition . Het is echter belangrijk om de inname van omega 3 en omega 6 in evenwicht te brengen om dit voordeel te ervaren.
In tegenstelling tot andere zeevruchten bevat masago weinig kwik. Dit zware metaal is in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig in sommige grote vissen en is een element dat zich in vetweefsel kan ophopen. Wanneer dit gebeurt, treden er veranderingen in de fysiologie van het centrale zenuwstelsel op, waarvan is aangetoond (Engelse link) dat ze de incidentie van hersen-gerelateerde ziekten verhogen.
We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
De voordelen van het eten van vis
Contra-indicaties van masago
Ondanks de voedingsstoffen en mogelijke voordelen zijn er enkele nadelen verbonden aan de consumptie van masago. De belangrijkste daarvan is dat het een natriumrijk voedingsmiddel is.
Voor veel mensen zal dit geen doorslaggevende factor zijn, maar het is waar dat er bevolkingsgroepen zijn met een hoger risico op een verhoogde bloeddruk bij een hoge consumptie van dit mineraal.
Ook wordt masago vaak gecombineerd met ongezonde producten in bereidingen zoals sushi. Het gaat vaak gepaard met bepaalde sauzen die transvetzuren kunnen bevatten. Deze verhogen de ontsteking in de inwendige omgeving en kunnen het ontstaan van veel chronische en complexe ziektebeelden, zoals diabetes type 2, bevorderen.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Kan vis eten de pijn van reumatoïde artritis verlichten?
Voedingskundige informatie
Over de voedingsstoffen en energiewaarde gesproken: elke 16 gram masago levert ongeveer 40 calorieën. Het koolhydraatgehalte is erg laag, het bereikt in die hoeveelheid niet één gram. Het bevat echter een aanzienlijke hoeveelheid eiwit, en ook vet. 3.9 gram van de eerste voedingsstof en 2.9 gram van de tweede.
Wat micronutriënten betreft, wijzen we vooral op de bijdrage van vitamine B12 en selenium. Het is ook een bron van magnesium en natrium, naast vitamine D. De consumptie ervan zou zelfs kunnen helpen om de dagelijkse behoefte aan calcium te dekken, daar dit element bepalend is voor de gezondheid van de botten.
Hoe gebruik je masago in de keuken?
Het meest gebruikelijk is masago in sushi stukjes te verwerken als versiering. Het heeft een knapperige toets en een zeesmaak die de organoleptische kenmerken van dit traditionele Japanse gerecht sterk verbeteren.
Het is echter ook mogelijk het in andere bereidingen te gebruiken, zoals salades, poke bowls of rijstgerechten. Het zou zelfs mogelijk zijn om met mayonaise en masago een heerlijke saus te bereiden om verschillende voedingsmiddelen in te dopen.
We mogen echter niet vergeten dat sommige mensen allergische reacties op dit voedingsmiddel kunnen ontwikkelen. Als je compatibele symptomen ervaart, kun je het beste zo snel mogelijk een specialist raadplegen. Het komt niet erg vaak voor, maar het kan in bepaalde situaties voorkomen. De meestvoorkomende verschijnselen zijn zwelling, jeuk, of urticaria na inname van het product.
Masago is een gezond voedingsmiddel
Zoals je gezien hebt, is masago een voedingsmiddel dat verschillende essentiële voedingsstoffen bevat die de gezondheidstoestand kunnen helpen verbeteren.
Het is mogelijk om het regelmatig in het dieet op te nemen in verschillende soorten bereidingen. De inname ervan moet echter in de gaten gehouden worden bij mensen die overgevoelig zijn voor natrium. In de meeste gevallen zal het echter meer voordelen dan nadelen opleveren.
Onthoud ten slotte dat, als het gaat om je gezondheid te verbeteren, het niet voldoende is om alleen op je voeding te letten. Het zal nodig zijn om een reeks gewoonten als geheel in te voeren.
Onder hen kunnen we de nadruk leggen op de noodzaak om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, waarbij je vooral aandacht moet besteden aan spierkrachtwerk. Dit vermindert ontstekingstoestanden in het inwendige, wat kan helpen om ziekten te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Latic, N., & Erben, R. G. (2020). Vitamin D and Cardiovascular Disease, with Emphasis on Hypertension, Atherosclerosis, and Heart Failure. International journal of molecular sciences, 21(18), 6483. https://doi.org/10.3390/ijms21186483
- Simopoulos A. P. (2002). Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. Journal of the American College of Nutrition, 21(6), 495–505. https://doi.org/10.1080/07315724.2002.10719248
- Yang, L., Zhang, Y., Wang, F., Luo, Z., Guo, S., & Strähle, U. (2020). Toxicity of mercury: Molecular evidence. Chemosphere, 245, 125586. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2019.125586