Manieren waarop je eetpatroon je huid kan beïnvloeden

Heb je je ooit afgevraagd op welke manieren je voeding de huid kan beïnvloeden? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Manieren waarop je eetpatroon je huid kan beïnvloeden

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb je je ooit afgevraagd op welke manieren je eetpatroon je huid kan beïnvloeden? Laat ons je vertellen dat er genoeg manieren zijn. Zonder twijfel beïnvloedt voeding de gezondheid van de huid en van de meeste organen in ons lichaam. Uiteindelijk weerspiegelt wat je in je lichaam stopt zowel de binnenkant als de buitenkant.

Er zijn veel mythen en vooroordelen rond dit onderwerp. Desalniettemin zijn er ook veel wetenschappelijke studies. In hoofdzaak bewijzen ze het feit dat je eetpatroon je huid kan beïnvloeden. Sommige voedingsmiddelen versterken dit orgaan, terwijl het tekort aan bepaalde voedingsstoffen tot dermatologische problemen leidt.

Aan de ene kant kan eetpatroon de opperhuid negatief beïnvloeden. Anderzijds helpen sommige voedingsstoffen echt om bepaalde huidpathologieën of vormen van achteruitgang te voorkomen of te behandelen. Bij sommige behandelingen is het zelfs noodzakelijk dat het individu dieetaanpassingen doorvoert om zo de gewenste resultaten te krijgen.

Manieren waarop je eetpatroon je huid kan beïnvloeden

Vrouw lacht stralend

De huid is het grootste orgaan van het lichaam, zo blijkt uit onderzoek dat in 2019 gepubliceerd werd (Engelse link). Het maakt ongeveer een zesde van ons lichaamsgewicht uit. Het heeft meerdere en belangrijke functies. Laten we er eens een paar bekijken.

  • Bescherming tegen externe agentia.
  • Thermoregulatie.
  • Absorptie van ultraviolette stralen.
  • Productie van vitamine D.
  • Onderhoud van de waterhuishouding.

Geloof het of niet, maar verschillende huidpathologieën hebben met voeding te maken. Dit is het geval bij marasmus of pellagra, twee ziekten die veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine C of eiwit. Bovendien worden diëten met weinig ijzer in verband gebracht met alopecia, en ook alcoholgebruik verhoogt de symptomen van psoriasis en rosacea.

Daarentegen is er geen wetenschappelijk bewijs dat vette voeding in verband staat met acne of andere soortgelijke problemen. Evenmin is aangetoond dat de invloed van chocolade een goede gezondheid van de huid beïnvloedt, zoals vaak wordt aangenomen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Probeer deze fascinerende gezichtsmaskers bij huidproblemen

Veroudering en voeding

Veroudering is een proces waarbij je kunt zien hoezeer je eetpatroon je huid kan beïnvloeden. Bedenk dat dit verschijnsel twee belangrijke componenten heeft. De eerste is extrinsieke veroudering, die veroorzaakt wordt door omgevingsfactoren, vooral zonnestraling. De tweede is intrinsieke veroudering, die veroorzaakt wordt door genetische en leefstijlbepalingen.

Tot deze laatste behoort ook voeding. Nu heeft de wetenschap kunnen vaststellen dat opgehoopte oxidatieve schade, samen met een verminderde stofwisselingsfunctie, de huid kan laten ontsteken, wat vervolgens tot huidveroudering leidt. Een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Anais Brasileiros de Dermatologia bewijst dit verband (Engelse link).

Ook andere stukjes onderzoek (Engelse link) hebben aangetoond dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten behulpzaam zijn bij het verminderen van het effect van vrije radicalen. Dit vertraagt bijgevolg het verouderingsproces van de huid. Het juiste is om voldoende fruit en groenten te eten.

Voeding, acne en zonbeschadiging

Sommige studies tonen aan dat zuivel, evenals suikerrijke voedingsmiddelen, acne verergeren, ook supplementen op basis van lactose. Chocolade heeft alleen nadelige effecten als er suiker aan toegevoegd is. Cacao zelf heeft geen invloed op acne.

Anderzijds is bekend dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen de huid helpen beschermen tegen beschadiging door de zon. Het beschermt ook het immuunsysteem tegen de effecten van UV stralen. In principe kan een eetpatroon dat rijk is aan bètacaroteen helpen om fotoveroudering en huidkanker te voorkomen.

Huidaandoeningen en eetpatroon

Acne

Als het gaat om de indeling van huidaandoeningen die met voeding in verband gebracht worden, zijn er vier verschillende groepen. De eerste komt overeen met huidaandoeningen die nauw verband houden met voeding. De meest opvallende daarvan is dermatitis herpetiformis. Deze aandoening gaat bij sommige mensen hand in hand met glutenconsumptie.

De tweede groep heeft betrekking op huidaandoeningen die met voeding te maken hebben. Bijvoorbeeld atopische dermatitis, acne, psoriasis, pemphigus, urticaria, en contact dermatitis. Deze afwijkingen hebben vaak te maken met voedselallergenen, die in 90% van de gevallen overeenkomen met producten zoals tarwe, melk, soja, vis, eieren en pinda’s.

In de derde groep hebben we afwijkingen die te maken hebben met een voedingstekort. Bijvoorbeeld kwashiorkor, pellagra, scheurbuik, en marasmus. Voedseltekorten leiden tot deze ziekten.

Tenslotte is er de groep huidafwijkingen die met een voedingsoverschot te maken hebben. De ziekten die hiermee te maken hebben zijn onder andere zwaarlijvigheid, carotenemie, en lycopenemie. Interessant is dat er een aantal aandoeningen zijn die vaker voorkomen bij zwaarlijvige personen, zoals candidale intertrigo, striae, enzovoort.

Overmatige consumptie van carotenen kan carotenemie veroorzaken. Lycopenemie kan ontstaan door de overmatige consumptie van vruchten met een hoog gehalte aan carotenoïden.

Hier is nog een interessant artikel voor je:
30 voedingsmiddelen die deel kunnen uitmaken van een gezond dieet

Je eetpatroon kan je huid beïnvloeden

Zoals je ziet kan een ontoereikend eetpatroon je huid op de slechtst mogelijke manieren beïnvloeden. Er zijn huidziekten die verband houden met voedingstekorten of overmatige consumptie van stoffen met ontstekings- en oxidatievermogen.

Daarom is het absoluut noodzakelijk om een gevarieerde en evenwichtige voeding te leiden. Zet allerlei vette en suikerrijke voedingsmiddelen opzij en geef dus voorrang aan groenten, eiwitten en fruit. Je huid (en hele lichaam) zullen je dankbaar zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lopez-Ojeda W, Pandey A, Alhajj M, et al. Anatomy, Skin (Integument) [Updated 2019 Sep 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441980/
  • Monteiro Silva SA., Michniak Kohn B., Leonardi GR., An overview about oxidation in clinical practice of skin aging. An Bras Dermatol, 2017. 92 (3): 367-374.
  • Tan BL., Norhaizan ME., Rahman HS., Antioxidant and oxidative stress: a mutual interplay in age related diseases. Front Pharmacol, 2018.
  • Pappas A., The relationship of diet and acné. Dermato endocrinology, 2009.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.