Make-up voor mannen: stappen en tips voor een natuurlijke aantrekkingskracht

Concealer, foundation en lipstick voor mannen? Dit zijn slechts enkele van de cosmetica die nuttig zijn in de make-up voor mannen. Ja, make-up is ook voor mannen! We laten je zien hoe je het kunt gebruiken.
Make-up voor mannen: stappen en tips voor een natuurlijke aantrekkingskracht

Laatste update: 19 maart, 2023

Je teint aankleden is niet alleen voor vrouwen. Make-up voor mannen is net zo geldig…en gebruikelijker dan je misschien denkt.

Het is een vergissing te denken dat het aanbrengen van een beetje foundation of lippenbalsem afbreuk doet aan je mannelijkheid. Integendeel, deze en andere producten zijn nuttige middelen om de natuurlijke mannelijke schoonheid te benadrukken.

De sleutel is om het aanbrengen van cosmetica praktisch onmerkbaar te maken. Het lijkt meer op verzorging en lichte touch-ups om een verzorgd gezicht te laten zien, naast het camoufleren van onvolkomenheden waaraan de huid van een man niet kan ontsnappen.

Hoewel het aanbrengen van make-up voor sommige mannen controversieel kan zijn, dringt het onderwerp beetje bij beetje door in de maatschappij en wordt het steeds gewoner. De rol van sociale media hierbij mag niet vergeten worden. Als je benieuwd bent naar meer informatie over make-up voor mannen, nodigen we je uit om verder te lezen en te leren hoe je het moet gebruiken!

Make-up als onderdeel van de mannenverzorging

Voor mannen is het doel van make-up om bepaalde aanpassingen aan het uiterlijk van het gezicht aan te brengen, zonder het er overdreven uit te laten zien. Eenvoud en natuurlijkheid zijn de fundamentele punten die helpen om bijvoorbeeld donkere lippen, donkere kringen onder de ogen en acne te verbergen.

Het detail is dat er mannen zijn die de voordelen van make-up zouden willen proberen, maar het vaak niet aandurven omdat ze denken dat het een idee is dat niet voor hen is weggelegd. Aan de andere kant heeft het tijdschrift Asia Pacific World het over de acceptatie van deze trend in landen als Zuid-Korea.

De publicatie benadrukt dat in deze Aziatische regio de cultuur van oudsher macho is, maar zich tegenwoordig aanpast aan de opkomst van nieuwe waarden. Bovendien wordt succes afgemeten aan kwaliteiten, capaciteiten en uiterlijk – zozeer zelfs dat Seoul wordt beschouwd als de wereldhoofdstad van de mannelijke make-up.

Alsof dat nog niet genoeg is, stelt het tijdschrift Plus One een bekrachtiging voor van make-up om het uiterlijk van mannen te bevoordelen, door middel van een experiment (Engelse link) waarbij 20 mannen werden gefotografeerd met en zonder make-up.

Vervolgens lieten ze de foto’s zien aan een groep beoordelaars die niet op de hoogte waren van het onderzoek, zodat ze de gezichten met make-up als meer of minder aantrekkelijk konden beoordelen. Degenen met make-up op scoorden beter.

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Dot eyeliner: de make-up trend die triomfeert op TikTok

Welke producten omvat make-up voor mannen en welke stappen moet ik nemen?

Man smeert crème op zijn gezicht
Zelfs op bewolkte dagen voorkomt zonnebrandcrème schade door de straling van de zon.

Make-up voor mannen is niet nieuw. Het begon in het oude Egypte, waar ze zwarte eyeliner gebruikten, de contouren met groenen accentueerden en hun lippen rood verfden om goden aan te roepen en hun status te vertegenwoordigen.

Eeuwen later, in Japan en China, symboliseerde het rood verven van de nagels ook macht. Pas in het Victoriaanse tijdperk kwamen er sociale make-up beperkingen. Toch bleef de toepassing ervan bestaan.

Tegenwoordig is het een aanvaardbare trend. Om je eraan te houden, raden we aan de producten toe te passen die in de volgende stappen worden beschreven.

1. Cleanser, moisturizer, en zonnebrandcrème

Op elk gezicht is reiniging en hydratatie nodig om de make-up er op zijn best uit te laten zien. Daarnaast is een zonbeschermingsfactor (SPF) een must, om oneffenheden en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Voor de reiniging wordt een gelreiniger aanbevolen. Deze stap is essentieel als je wilt dat de huid de daaropvolgende producten goed opneemt. Je reinigt door een deel van de substantie aan te brengen en in cirkels te masseren, en daarna af te spoelen met lauw water.

De moisturizer moet ook een gel zijn en speciaal voor mannen, zonder oliën of siliconen. Begin met de vingertoppen een beetje op het voorhoofd te smeren, ga naar beneden naar de neus en breid uit naar de wangen. De bedoeling is dat de lederhuid meer glans krijgt.

Gebruik ten slotte zonnebrandcrème. De Self-Care Association benadrukt (Spaanse link) dat hydratatie en een SPF droogheid voorkomen, elasticiteit bevorderen en beschermen tegen ultraviolette (UV) straling.

2. Gebruik een primer

Je moet beginnen met een primer die geschikt is voor je huidtype, gezien het feit dat de poriën van mannen gemiddeld vaak groter zijn dan die van vrouwen. Dit soort pre-basis vult die gaten op en maakt de teint glad om de overige cosmetica te ontvangen.

3. Probeer camouflerende BB-crème of CC-crème

Mannenmake-up vereist niet strikt het aanbrengen van foundation. BB-crème en CC-crème hebben een lichtere samenstelling en met een kleine hoeveelheid egaliseren ze de teint. Deze crèmes hydrateren en camoufleren oneffenheden en geven subtiele kleur.

Voor de derde fase van de make-up hoef je alleen maar een beetje van een van deze balsems aan te brengen en op het gezicht te verdelen. Masseer dit in de huid in voor een goede applicatie.

4. Gebruik concealer voor donkere kringen

De kleurcorrector geeft licht aan het gebied van donkere kringen. Deze zijn verkrijgbaar als stick en in vloeibare vorm; de laatste is gemakkelijk in gebruik en geeft een mooie finish, zolang je de betreffende tint voor je huid kiest.

Breng een royale dot aan, wacht 1 minuut tot het een beetje droog is en meng dan in dotten, tot de laag egaal is en mengt met de natuurlijke teint.

5. Kies voor blotting sheets of sealpoeder

Mannelijke make-up moet ook geseald worden; zo blijven er geen vettige resten achter. Hoewel het mogelijk is om dit met compact of los poeder te doen, doen blotting sheets uitstekend werk, zonder een plakkerig gevoel achter te laten. Je kunt een paar van deze doekjes in je portemonnee bewaren en ze gebruiken als je zweet, zonder je make-up aan te tasten.

6. Probeer mascara en wenkbrauwgel

De zesde stap in de make-up voor hen is volume geven aan de wimpers met mascara. Naast het klassieke zwart is het mogelijk om de look op te krikken met transparante mascara.

Wat de wenkbrauwen betreft, aangezien die meer bevolkt zijn dan die van de vrouw, kam ze gewoon. Als je wilt pigmenteren, probeer dan lichte tinten.

7. Fixerende spray

Het fixeren van make-up is bijna de laatste stap. Een beetje spray helpt producten op hun plaats te blijven en voorkomt dat je make-up barst.

8. Lippenbalsem

Nu kun je je make-up afmaken met lippenbalsem. Deze sticks hydrateren, voeden en herstellen terwijl ze glans toevoegen. Sommige matte formules vervullen dezelfde functie.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt:
Striae bij mannen: oorzaken en hoe het op natuurlijke wijze te verminderen

Tips voor goede make-up voor mannen

Lippenbalsem
Lipbescherming is essentieel in droge klimaten, bij sterk zonlicht of op winderige dagen

De belangrijkste aanbeveling voor subtiele make-up voor mannen is het kiezen van de juiste tinten crèmes, wat betekent dat primer, concealers en getinte foundations of balsems moeten passen bij je natuurlijke huid. Vraag advies in winkels om het perfecte assortiment te vinden.

Andere overwegingen zijn de volgende:

  • Kijk hoe de tinten er onder een lamp uitzien.
  • Breng een lichte laag aan en voeg zo nodig nog een laag toe.
  • Voor mensen met baarden zijn dichte crèmefoundations het beste. De manier om ze aan te brengen is door ze op te deppen. Als de foundation vlekken in de baard maakt, kan mascara dat verhelpen.
  • Je kunt het beste make-up sponsjes en kwasten gebruiken. Vingers werken echter ook, vooral als je alleen BB-crème of CC-crème aanbrengt. Voor losse of compacte poeders kun je het beste een poederdonsje gebruiken.

Het is ook belangrijk om de baard een goede vorm te geven en, als hij niet dik is, een wenkbrauwpotlood te gebruiken om de dikte discreet te vergroten.

Make-up voor mannen moet ook goed verwijderd worden

Het goed verwijderen van make-up is ook essentieel. Zo voorkom je namelijk acne-uitbraken en het vroegtijdig verschijnen van rimpels. Dat geldt ook voor andere schade die de dermis vaak oploopt door de ophoping van cosmeticaresten en milieuvervuiling.

Make-up remover doekjes zijn een prima alternatief in noodgevallen. Het zou echter beter zijn om micellair water te gebruiken. Dit omdat dat vochtinbrengende, oppervlakteactieve, ontstekingsremmende en adstringerende eigenschappen biedt. Die bereiken via micellen de diepe lagen van de huid. Andere doeken daarentegen bevatten alcohol en bestanddelen die kunnen irriteren.

Nu je de feiten hebt om de natuurlijke schoonheid van mannen te verbeteren door een beroep te doen op make-up, ga je het dan proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.