BB cream: wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

BB cream is een substantie die de teint verheldert en hydrateert. Er is een variëteit van dit product in de handel. Leer hier waar het voor dient en hoe je het moet gebruiken.
BB cream: wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

Laatste update: 24 augustus, 2022

Maakt BB cream deel uit van je make-up routine? Dit cosmeticum is multifunctioneel: het bereidt de huid voor op de opname van andere schoonheidsproducten, terwijl de eigenschappen ervan ingrijpen als een soort huidbehandeling.

De substantie is ideaal om een natuurlijke look te bepalen die onvolkomenheden, sporen van acne, vlekken en dermatologische aandoeningen op het gezicht verbergt. Het wordt gekenmerkt door formules die natuurlijke ingrediënten bevatten die in de gezichtsverzorging de boventoon voeren.

Leer in dit artikel meer over de kwaliteiten van dit in Azië gewortelde cosmeticum dat met een kleine dosis het uiterlijk van de gezichtshuid kan veranderen.

Wat zijn BB creams?

De term BB komt van blemish balm, vertaald als “anti-imperfectie balsem.” Het begin ervan gaat terug tot de jaren 1960, toen sommige artsen het gebruikten als middel in de dermatologie om littekens na laserchirurgie van het gezicht mooier te laten lijken.

Door zijn eigenschappen maakte het een sprong in de schoonheidsindustrie, want de balsem bleek doeltreffend tegen zonnestralen te beschermen, teint te egaliseren, glans te geven en huidonregelmatigheden te herstellen.

De studie Analyse van het concurrentievermogen van de cosmeticasector en natuurlijke ingrediënten (Spaanse link) benadrukte dat BB creams de voorkeur van de consument krijgen omdat ze multifunctioneel zijn en minder tijd en minder vaak aangebracht hoeven te worden.

Bruikbaarheid van BB creams

Vrouw smeert BB cream op haar gezicht

Deze anti-imperfectie recepten voegen 3 producten in 1 samen, zodat ze hydrateren, als specifieke behandeling fungeren en als basis voor make-up dienen. Ze zijn echter niet zo dik. Van zulke soorten cosmetica krijg je andere voordelen, die hieronder opgesomd worden.

Afgeleid van de cosmetische chirurgie, kwam dit product op de schappen van drogisterijen terecht als aanvulling op schoonheidsroutines en als fotoprotector.

Langdurige werking

Als je dagelijks BB stoffen gebruikt, geef je ook een therapie die de activiteit en kwaliteit van de huid op korte en lange termijn verbetert.

Herstel

Puistjes, fijne lijntjes, roodheid en oneffenheden zijn onvolkomenheden die door het product gecamoufleerd worden. Ook voorkomen de bestanddelen puistjes en verergering van de conditie.

UV bescherming

Hoewel smetbalsems geen vervanging zijn voor zonnebrandcrème, bevatten ze een mate van dekking die ze tot een geschikte aanvulling maakt.

Egaliseer tinten

Er zijn verschillende tinten smetbalsem, van licht tot bruin. Zo egaliseert de lichte textuur de huidtinten en verheldert ze.

Het werkt verstevigend

Deze balsems hebben een verstevigende eigenschap. Volgens een publicatie (Spaanse link) van het tijdschrift Farmacia Profesional geven cosmetica met deze eigenschap spankracht en regeneratie van het bindweefsel.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Cica-crème: wat is het precies en waar is het voor?

Om het product te kiezen, houd je rekening met het type teint, het gewenste effect, de zonbeschermingsfactor (SPF), en de textuur van de BB als je die nodig hebt om bij te dragen aan een eventuele dermatologische behandeling. Van daaruit heb je de volgende keuzemogelijkheden.

Classic

Het is een balsem voor dagelijks gebruik die bij elke toepassing helpt de huid te perfectioneren. Hij geeft een hydraterend vermogen dat tot 12 uur aanhoudt.

Matte

Matte BB’s zijn bedoeld voor de gemengde en vette, acne-gevoelige huid. Ze zijn niet-comedogeen. De samenstelling is gebaseerd op natuurlijke pigmenten en hyaluronzuur.

Omdat het een krachtige olie-regulator is, kun je er zeker van zijn dat de huid er zonder overmatige glans uitziet. Integendeel, het gezicht zal een matte tot satijnen finish vertonen, dankzij het silicagel en olie absorberend vermogen.

Anti-aging

Als je een rijpere huid hebt, is dit de BB cream  van je gading. Het is rijk aan antioxidanten en verzachtende stoffen.

Het hydrateert ook en vervaagt rimpels. De substantie is werkzaam om verkleuringen te bedekken. Ze hebben meestal SPF +30.

Depigmenterend

Deze anti-vlek werkt ook tegen vroege tekenen van huidveroudering. Meestal zijn dat tekenen die door Uv-straling veroorzaakt worden.

Om zijn doel te bereiken, bevat de depigmenterende balsem vitamine E en plantaardige glycerine. Het laatste staat genoteerd als een dermale vochtinbrenger.

Voor de gevoelige huid

Patiënten met rosacea en andere huidaandoeningen kunnen, mits goedkeuring van de dermatoloog, BB formules gebruiken waarvan de ingrediënten allantoïne (Spaanse link) en enoxolon (Spaanse link) bevatten, twee actieve ingrediënten die de symptomen van irritatie kalmeren. De dekking van deze crème is medium en het zonbeschermingsspectrum bereikt +30.

Extra gloed

Net zoals er mensen zijn die een mat effect zoeken, zijn er ook mensen die de gezichtshuid liever een extra gloed geven. BB gloed heeft gestabiliseerde vitamine C en antioxidanten die celbeschadiging tegengaan.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Het doel van kleurcorrigerende make-up

Hoe breng je BB cream aan?

Vrouw met wattenschijfje
Micellair water is het uitgangspunt om daarna BB cream aan te brengen met een beter eindresultaat.

Voor het beste resultaat van je anti-imperfectie balsem, reinig je je gezicht vlak voor gebruik. Gebruik micellair water of een reinigingsgel. Eenmaal droog, ga je verder met het aanbrengen zoals we je nu laten zien:

  • Hydrateer, alleen als je een erg droge huid hebt. Als de moisturizer geabsorbeerd is, ga je naar de volgende stap.
  • Smeer een kleine dosis uit met je vingers of een make-up sponsje. Smeer er het voorhoofd, de neus, de wangen en de kin mee in.
  • Wacht tot het is uitgehard. Dit duurt een paar minuten. Uiteindelijk zul je merken dat het de huid neigt te verhelderen.

Wie kan BB cream gebruiken?

Iedereen kan baat hebben bij smetbalsem. Ze zijn ideaal voor wie geen consequente huidverzorgingroutine hebben. Met slechts één laagje hydrateren ze het gezicht en camoufleren ze onvolkomenheden.

Het is het perfecte cosmeticum om mee op reis te nemen. Het neemt niet zo veel plaats in en dekt de behoeften van de huid.

BB cream vs CC cream

Behalve oplichtende crèmebalsems zijn er ook CC creams op de markt. Door de naamgeving is de gebruiker geneigd ze te verwarren.

Het verschil is dat CC’s alleen concealers zijn. Hun naam komt van color correcting en ze worden gekenmerkt door een intense dekking die de huidtinten versterkt.

Houd er bij de keuze tussen BB en CC creams rekening mee dat de eerste natuurlijker en luchtiger zijn, terwijl de laatste een formule en consistentie bieden die meer op make-up lijkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.