8 magere soorten rundvlees

We gaan je de gezondste magere stukken vlees laten zien die je regelmatig in je dieet kunt opnemen om je gezondheid te verbeteren. Mis ze niet.
8 magere soorten rundvlees
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om je algehele gezondheid te verbeteren, is het goed om magere soorten rundvlees in je dieet op te nemen. Ze bevatten goede hoeveelheden eiwitten en essentiële voedingsstoffen, en daarom zijn ze een positieve aanvulling op je dieet om de fysiologische processen van je lichaam zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Kom meer te weten over de 8 gezondste magere stukken vlees in het artikel van vandaag,

Ondanks het feit dat vlees door velen gedemoniseerd wordt, moet het toch vaak in je dieet opgenomen worden.

Voor we beginnen, moeten we benadrukken dat vleesvet niet slecht is. Tenminste niet als het stuk afkomstig is van een dier dat op de wei gevoed is en in vrijheid is grootgebracht.

In dat geval zijn er optimale gehaltes aan omega 3- en 6-vetzuren, iets dat helpt om voor je gezondheid te zorgen. Zo houd je inwendige ontstekingen onder controle, wat op zijn beurt het ontstaan van chronische ziektebeelden helpt voorkomen.

De beste magere soorten rundvlees

Als je een grotere variatie aan vlees in je dieet wilt opnemen, moet je weten dat de beste magere stukken de volgende zijn:

  • Hoge lende. Van dit deel maakt men rosbief.
  • Lage lende en lendenstuk. Een uiterst mals en sappig deel.
  • Filet. Deze naam gebruikt men om de dunne magere delen van rundvlees aan te duiden.
  • Silverside of bovenbil. Dit eet men meestal als versnipperd vlees.
  • De staart van de stuit. Dit is een van de voorkeursvarianten voor een barbecue.
  • Schenkel. Dit wordt veel gebruikt in stoofschotels.
  • Biefstuk. Een snede met weinig vet en een intense smaak.
  • Rok biefstuk. Dit wordt meestal fijngehakt om als vulling in andere bereidingen te gebruiken.

Hoe kies je mager rundvlees?

Mager rundvlees
Behalve op de soort snede moet je ook op de bereidingswijze letten, want die kan de kenmerken van het product veranderen.

Bij de keuze van een magere soort rundvlees is het belangrijk te kiezen voor stukken van hoge kwaliteit, met een lager vetpercentage dan de andere. De toegepaste bereidingswijze varieert naar gelang van het laatste.

De stukken met minder vet zijn zeer geschikt om te grillen, terwijl bij gebraad het beter is enkele alternatieven met een hoger percentage vetzuren op te nemen. Op deze manier wordt sappigheid bereikt.

Bij het zoeken naar gemalen rundvlees kan het een goede optie zijn om op de etikettering te letten. Het is raadzaam die te vermijden die grote hoeveelheden nitrieten of sulfieten bevatten. Deze additieven werken als conserveermiddelen, maar kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheidstoestand als ze regelmatig worden ingenomen.

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients bevestigt dit. Het is altijd raadzaam voorrang te geven aan de consumptie van verse voedingsmiddelen zonder toevoegingen.

Het is ook belangrijk de aanwezigheid van bepaalde delen van de voeding, zoals orgaanvlees, te beperken. Deze kunnen een hoge voedingsdichtheid hebben, maar zullen ook een hoger gehalte aan giftige stoffen bevatten.

Kijk voor meer informatie eens in dit artikel:
Bevroren vlees: hoe lang kun je het bewaren?

Tips voor het bereiden van magere soorten rundvlees

Gehakt

Om mager vlees goed te bereiden kun je het beste kiezen voor alternatieven als de oven, stomen, grillen of braden. Het is niet aan te raden veel olie te gebruiken, wel kwaliteitszout. Het is zelfs mogelijk de delen met vet in te snijden als het rauw is, om dit deel later te verwijderen als het koken klaar is.

Bij gebruik van gehakt moet ook het gebruik van oliën beperkt worden. Dit soort product bevat meestal een voldoende aandeel lipiden om te voorkomen dat het voedsel aan de pan blijft kleven. Ook mag het niet overmatig bruin worden.

Zorg er bij het verhitten altijd voor dat het vlees minstens 65 graden Celsius bereikt om microbiologische besmetting tegen te gaan.

Gehakt loopt een groter risico bacteriën binnen te houden, dus moet voorzichtig gekookt worden, waarbij in alle porties van het vlees de juiste temperatuur bereikt wordt.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Bekijk de calorieën en eiwitten in verschillende kipproducten

Gezondheidsvoordelen van magere soorten rundvlees

Mager vlees is een voedingsstof-dicht voedsel. Het valt vooral op door zijn hoge biologische waarde eiwitgehalte.

Het bevat alle essentiële aminozuren en een goede verteerbaarheidsscore. Dankzij deze stoffen kunnen veel ziektebeelden die met vetvrije massa te maken hebben, zoals sarcopenie, voorkomen worden. Dit blijkt uit een studie (Engelse link) die gepubliceerd werd in het tijdschrift BioMed Research International.

Bovendien kan rundvlees een aanzienlijke hoeveelheid hoogwaardige mineralen leveren. Een voorbeeld daarvan is ijzer.

We hebben het hier over een voedingsstof waarvan is aangetoond (Engelse link) dat ze van fundamenteel belang is voor het transport van zuurstof in het bloed. Een tekort kan zelfs tot bloedarmoede leiden. Het ijzer dat uit dierlijke voedingsmiddelen komt heeft een veel hogere absorptie dan dat uit groenten.

Kies verstandig

Er zijn verschillende soorten magere stukken vlees die regelmatig in het dieet kunnen worden opgenomen om de gezondheid te bevorderen. Het is altijd belangrijk ervoor te zorgen dat het vers vlees is dat we eten, en bewerkte versies te vermijden. Deze laatste kunnen zowel voedseladditieven als transvetten van zeer slechte kwaliteit bevatten, die de incidentie van chronische en complexe pathologieën verhogen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.