6 fouten die je kunt maken bij het gebruik van de oven

Dit zijn enkele heel gewone fouten die we geneigd zijn te maken bij het gebruik van de oven. Leer ze hier kennen zodat je er het beste van kunt maken bij het bakken van je volgende recept!
6 fouten die je kunt maken bij het gebruik van de oven

Laatste update: 29 mei, 2022

Er zijn bepaalde fouten die je kunt maken bij het gebruik van de oven en die de werking ervan beïnvloeden. Hoewel dit toestel een van de meest praktische apparaten voor een keuken is, kan verkeerd gebruik recepten verpesten of de gebruiksduur verkorten. Dus, hoe kun je ze herkennen? In dit artikel bekijken we de 6 meest voorkomende.

Koken is een kunst die gepaard gaat met trucjes en geheimen. Als je wilt bakken als een professional, is het daarom nodig dat je rekening houdt met bepaalde details. Of het nu door luiheid of onwetendheid komt, het is waarschijnlijk dat je bij een gelegenheid een gerecht verpest hebt door een van deze veelgemaakte fouten.

6 fouten die je kunt maken bij het gebruik van de oven

De oven is een van de favoriete bondgenoten geworden in de keukens van miljoenen huishoudens. Behalve dat hij de mogelijkheid biedt om honderden heerlijke recepten te bereiden, is hij al binnen het bereik van veel mensen.

Het is echter nodig om de fouten die je kunt maken bij het gebruik van de oven te corrigeren, want het succes van je gerechten hangt ervan af. Lees verder om meer te leren!

1. De oven niet voorverwarmen voor je hem gebruikt

Verwarm de oven voor
Om je recepten optimaal te laten zijn, is het a; ways essentieel om de oven voor te verwarmen.

Dit is een van de belangrijkste regels voor een optimaal gebruik van dit apparaat. Voordat je hem gebruikt, moet je je oven altijd voorverwarmen. Dit is geen simpele bevlieging, maar iets cruciaals.

Je moet proberen de oven minstens 15 minuten voor te verwarmen voor je je voedsel gaat inbrengen, zodat het resultaat is zoals verwacht en de garing zo gelijkmatig mogelijk verloopt.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
Trucjes om nare geuren uit de keuken te verwijderen

2. Recepten niet op de hoogte zetten die ze nodig hebben

Dit is een van de veelgemaakte fouten die je kunt maken bij het gebruik van de oven. Onthoud dat je moet weten hoe je de temperatuur van de oven regelt, zodat je recepten niet aanbranden of juist rauw blijven.

Wist je dat de hoogte waarop je de bereiding in de oven plaatst sterk afhangt van het soort bereiding dat nodig is? We leggen je enkele van de basisregels uit:

  • Het bovenste deel of de oven. Dit is het deel van de oven dat de meeste warmte opslaat, dus ideaal voor heel snel koken, zoals gratins of gerechten die zo snel mogelijk verwarmd moeten worden.
  • Het middelste deel van de oven. Dit deel is perfect voor het bereiden van vis, cake, koekjes, lasagne, en andere recepten die een langere bereidingstijd vragen.
  • Het onderste deel van de oven. Dit is het meest aan te bevelen voor gerechten die heel lang nodig hebben om helemaal gaar te worden, zoals dikke stukken vlees.

3.  De oven voortdurend openen en sluiten

Op een bepaald moment is je dit vast wel eens overkomen: je bent een cake aan het bakken, en af en toe open je de deur om te kijken hoe het wordt. Maar hoe hard je ook controleert, hij rijst maar niet. Hoe komt dat? Wel, het komt waarschijnlijk door de temperatuurverandering.

De meeste ovens hebben glazen deuren zodat je je recepten in de gaten kunt houden zonder daarbij warmte te verliezen. Telkens als je de oven opent kun je tot 50°C verliezen, waardoor de garing van je gerecht ongelijkmatig wordt.

4. Ondeugdelijke bakjes gebruiken

Als je een beginneling bent in de wereld van het koken, is dit een van de meest voorkomende fouten die je kunt maken bij het gebruik van de oven. Niet alle bakjes of mallen zijn geschikt om hoge temperaturen te weerstaan.

  • Gebruik daarom altijd glas, aardewerk, of roestvrij staal.
  • Gebruik nooit plastic bakjes, want die beginnen na korte tijd te smelten.

5. Het apparaat niet direct na gebruik schoonmaken

De oven direct schoonmaken
Zowel commerciële ontvetters als azijn zijn goede opties om je oven schoon te maken.

Netheid in de keuken is essentieel om de gezondheid van het gezin te garanderen en ervoor te zorgen dat de recepten lekker zijn. Net als de magnetron moet je proberen je oven direct na gebruik schoon te maken met water en ontvettende zeep.

Witte azijn blijkt (Spaanse link) een goed vervangmiddel te zijn voor conventionele chemicaliën die verkocht worden om te ontvetten en te ontsmetten. Het is dus een natuurlijke schoonmaakmogelijkheid die je alleen voor dit doel kunt gebruiken.

Dit zorgt ervoor dat er geen sporen van vet of vuil achterblijven die geuren kunnen veroorzaken in je volgende recept. Stel je voor dat je een cake bakt na het koken van een braadstuk. Als je de oven niet grondig schoonmaakt, zal de cake hoogstwaarschijnlijk doordrenkt zijn met een vlezige geur.

6. Een erg oude oven blijven gebruiken

Gelukkig zijn ovens niet meer het voorrecht dat ze ooit waren. Investeer dus, indien mogelijk, in een kwaliteitsapparaat. Het doen van deze investering zal het bakken veiliger (Engelse link), sneller en efficiënter maken.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Water en energie besparen in de keuken

Probeer deze fouten die je kunt maken bij het gebruik van je oven te vermijden

Over het algemeen zal aandacht voor deze fouten die je kunt maken bij het gebruik van dit apparaat je toelaten er meer uit te halen. Vergeet niet te investeren in een kwaliteitsapparaat, voor te verwarmen voor je het gebruikt, en op de bak- en temperatuur te letten. Let er natuurlijk ook op dat je na gebruik altijd opruimt.

Voor je oven zorgen is niet zo moeilijk als het lijkt. Onthoud dat voortdurend onderhoud de goede werking verzekert en de levensduur verlengt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arias Flores, A. I. (2019). Evaluación a nivel laboratorio, de la acción desinfectante y desengrasante del vinagre sintético blanco al 4 %, con vida de anaquel caducada, como sustituto a productos químicos comunes (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
  • Improve Your Kitchen and Food Safety. Am J Lifestyle Med. 2016;10(1):21-22. Published 2016 Jan 13. doi:10.1177/1559827615609043

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.