Mag je bier drinken terwijl je borstvoeding geeft?

Wat is het oordeel over bier drinken tijdens het geven van borstvoeding? We zullen de bewijzen tegen elkaar afwegen!
Mag je bier drinken terwijl je borstvoeding geeft?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 14 maart, 2023

Bier drinken tijdens de borstvoeding is een controversiële kwestie. Sommigen denken dat er geen risico aan verbonden is, zolang het met mate gebeurt, terwijl anderen denken dat geen enkele hoeveelheid alcohol veilig is in dit stadium.

Het is een feit dat alcohol, in welke hoeveelheid dan ook, overgaat in de moedermelk en dus bij de baby terechtkomt. Op dit moment is er geen onderzoek dat aantoont dat bier drinken tijdens de borstvoeding invloed heeft op de baby, maar er is ook geen onderzoek dat dit ontkent.

Hoewel dit type drank een laag alcoholgehalte heeft, is het een feit dat er geen overeenstemming is, noch is er sluitend bewijs over de hoeveelheid alcohol die riskant kan zijn. Daarom is het verstandig zeer voorzichtig te zijn met het drinken van bier tijdens de borstvoeding.

Bier drinken tijdens de borstvoedingsperiode

Vrouw geeft borstvoeding
Raadpleeg je arts voordat je bier drinkt tijdens de borstvoeding.

Sommige specialisten suggereren dat je bier tijdens de borstvoeding het beste in zeer kleine hoeveelheden kunt drinken. Volgens hen is het raadzaam om niet meer dan 1 glas van deze drank per dag te drinken, zolang de concentratie niet hoger is dan 10 graden of 5% alcohol. Het Trimbosinstituut in Nederland geeft aan dat je drie uren na het drinken van 1 glas bier geen borstvoeding moet geven.

Er is geen bewijs dat zelfs een laag alcoholgebruik “nul” risico oplevert voor de baby. In dit verband zijn er twee problemen. De eerste is dat informatie over de hoeveelheid alcohol in een drankje niet altijd accuraat is. De tweede is dat de gezondheidstoestand en omstandigheden van elke baby anders zijn.

De veiligheid van de baby

Alcohol gaat rechtstreeks over in de moedermelk. De niveaus van deze stof zijn het hoogst in de eerste 30 tot 60 minuten na inname. In sommige gevallen is het echter tot twee tot drie uur na consumptie aanwezig.

Maar hoe groter de hoeveelheid geconsumeerde alcohol, hoe langer het in het lichaam blijft. Dat houdt in dat de kans dat het meer uren in de moedermelk aanwezig zal zijn groter is. Op dit moment zijn er geen berichten dat het drinken van 5% bier schadelijk is voor een zogende baby.

De factoren die de duur van alcohol in het lichaam beïnvloeden zijn, naast de hoeveelheid, de snelheid waarmee het wordt ingenomen, het gewicht van de moeder en of het met of zonder voedsel wordt genuttigd. Met al deze factoren moet rekening worden gehouden bij het drinken van bier tijdens de borstvoeding.

Over een andere boeg is het belangrijk er rekening mee te houden dat alcoholgebruik (Engelse link) het beoordelingsvermogen van degene die voor een baby zorgt kan beïnvloeden. Dit kan de veiligheid van de kleine in gevaar brengen.

Vermeende voordelen van bier drinken tijdens de borstvoeding

Er bestaan veel mythen en geruchten over de vermeende voordelen van bier drinken tijdens de borstvoeding. Een van de meest verbreide is dat sommige bestanddelen van deze drank, zoals gerst en hop, de productie van moedermelk verhogen. Daar is echter geen bewijs voor.

Integendeel, er zijn aanwijzingen dat overmatig alcoholgebruik de melkuitstootreflex, ook wel “milk let-down” genoemd, kan verstoren. Drinken remt de productie van oxytocine en dit vermindert de productie van moedermelk met 10 tot 25%.

Deze mythe komt waarschijnlijk voort uit een verifieerbaar feit – dat alcohol de prolactinespiegel verhoogt. Deze verhoging is echter verwaarloosbaar en gaat lang niet ver genoeg om de moedermelkproductie te verhogen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Borstvoeding en het immuunsysteem van de pasgeborene

Risico’s en voorzorgsmaatregelen

Borstvoeding geven
Er is geen bewijs dat bier drinken tijdens de borstvoeding de melkproductie verhoogt.

Elke moeder kan het beste met haar arts overleggen of bier drinken tijdens de borstvoeding gepast is. Dit kan riskant of zelfs gevaarlijk zijn bij een premature of medisch kwetsbare baby.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het niveau van alcohol in de bloedbaan van de moeder hetzelfde is als dat in moedermelk. Als een moeder echter besluit bier te drinken tijdens de borstvoeding, is het raadzaam rekening te houden met enkele aanbevelingen.

Aanbevelingen

 • Matig drinken. Het wordt aanbevolen niet meer dan één biertje per dag te drinken, of het equivalent daarvan, zoals in het begin uitgelegd.
 • Wacht twee uur. Het is raadzaam om borstvoeding te geven voordat je een biertje drinkt, of twee uur daarna. Anders kunnen er onnodige risico’s ontstaan.
 • Het gewicht van de moeder. Zwaardere moeders moeten tweeënhalf tot drie uur wachten met het geven van borstvoeding. Hoe zwaarder de persoon, hoe langer het duurt voordat de alcohol uit het lichaam is geëlimineerd.
 • Vermijd co-slapen. Deel geen bed met je baby na het drinken van alcohol. Dit is in verband gebracht met sudden infant death syndrome.
 • Druk vooraf melk af. Een goede optie voor het drinken van bier tijdens het geven van borstvoeding is het afkolven van melk voor het drinken. Op die manier kan de afgekolfde melk aan de baby gevoed worden totdat de alcohol het lichaam van de moeder heeft verlaten en ze weer borstvoeding kan geven.
 • Alcohol komt niet vrij bij het afkolven van melk. Men denkt dat het afkolven van melk na het drinken van alcohol het alcoholgehalte in het lichaam zal verlagen. Dit is niet juist. Wacht altijd twee tot drie uur.
 • Het ongemak van volle borsten. Als je ongemak in de borsten ervaart en melk moet uitdrukken vóór de aanbevolen wachttijd na alcohol, dan is het juist om het weg te gooien en niet aan de baby te geven.
 • Een alternatieve verzorger. Het is verstandig om iemand te kiezen die voor de baby kan zorgen als de moeder daarvoor niet beschikbaar is omdat ze besloten heeft bier te drinken tijdens de borstvoeding.

Raadpleeg je arts over de risico’s van bier drinken tijdens de borstvoeding

De alcohol die de baby via de moedermelk binnenkrijgt kan veel bijwerkingen hebben. Daaronder psychomotorische vertraging, lagere cognitieve prestaties, sedatie, prikkelbaarheid, slaperigheid, enz. Daarom is het heel belangrijk om voorzichtig te zijn met het drinken van bier tijdens de borstvoeding.

De beste optie is niet om het drinken van bier tijdens de borstvoeding helemaal te vermijden, maar om het verantwoord te doen. Dat betekent slechts heel af en toe drinken, in gematigde hoeveelheden, en de richtlijnen voor veilige borstvoeding volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pérez Medina, T., Argila Fernández-Durán, N. D., Pereira Sánchez, A., & Serrano González, L. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutrición Hospitalaria.
 • Sterling Clarren.(1990), International Journal of Gynecology & Obstetrics. Maternal alcohol use during breast-feeding and infant mental and motor development at one year.
 • Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology, 2014, 114, 168–173. Alcohol and Breastfeeding.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.