Hoe luizen op een natuurlijke manier verwijderen?

De middelen tegen hoofdluis die je kunt kopen zijn vaak erg agressief. Probeer eens wat natuurlijke remedies om dit probleem te verhelpen.
Hoe luizen op een natuurlijke manier verwijderen?

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alle kinderen die naar school of naar de kinderopvang gaan moeten voor preventie tegen luizen zorgen. Als het echter al te laat is en je kind heeft toch luizen opgelopen, dan bestaan er natuurlijke middelen om van luizen af te komen. Niemand wil luizen hebben, maar zelfs het kleinste kind kan ze mee naar huis brengen.

School, de kinderopvang en het speelplein zijn nog maar enkele van de voorbeelden waar kinderen luizen kunnen oplopen. In dit artikel kom je te weten hoe je luizen op een veilige manier kan doden zonder vergif te moeten gebruiken.

Het is al erg genoeg dat je kind luizen mee heeft gebracht van school, dus is het beter dat je hem of haar daarbovenop niet ook nog eens moet overladen met vergif.

Sommige middelen tegen luizen worden nog steeds gemaakt met gifstoffen die in de landbouw ondertussen al verboden zijn. De meerderheid van deze producten zijn bovendien ook ontvlambaar. Bijna allemaal kunnen ze ernstige problemen veroorzaken wanneer je ze te lang of te vaak gebruikt of wanneer het kind te jong is.

Mocht je toch een dergelijk product tegen luizen kopen, lees dan zeker elk woord van de instructies aandachtig door en volg ze tot op de letter. Een andere optie is de luizen op natuurlijke manier te behandelen. Lees echter wel het volledige onderstaande artikel voordat je start met het behandelen ervan.

Dood de luizen

Luizen kunnen snel, makkelijk, goedkoop en veilig gedood worden met mayonaise.

  • Koop gewoon een nieuwe pot mayonaise bij de supermarkt en neem een handvol ervan in je hand. Smeer er vervolgens het hele hoofd van je kind mee in. Vergeet zeker ook niet achter de oren en aan de basis van de nek te smeren.
  • Bedek het hoofd daarna met een douchekapje of wat vershoudfolie, zodat de mayonaise niet gaat druppen, terwijl het gedurende ongeveer twee uur inwerkt. De bedoeling is de luizen te laten stikken en de eitjes te vernietigen.
  • Verwijder hierna het douchekapje en gooi het weg. Was je handen grondig met zeep en was vervolgens ook het haar van je kind. Was het haar twee of meerdere keren met shampoo totdat het volledig schoon is.

Als je geen mayonaise ter beschikking hebt, kan je ook vaseline gebruiken en dezelfde procedure volgen. Onthoud wel dat de enige manier om vaseline uit je haar te krijgen is dat je babyolie gebruikt en het haar volledig schrobt. Was het haar van je kinderen vervolgens minstens drie keer met shampoo en warm water.

Vaseline in plaats van mayonaise is ook een optie

Je kan de vaseline er ook gedurende de nacht op laten als je wil. Met mayonaise kan dit echter niet, omdat het toxisch wordt als het niet gekoeld is en ‘s nachts zou je kind wel eens in zijn of haar haar kunnen krabben om dan zijn of haar hand in de mond te steken.

Als je niet vertrouwt op mayonaise of vaseline om de luizen te doen stikken, kan je er ook steeds voor kiezen om zelf een natuurlijke shampoo te maken.

Maak zelf een natuurlijke shampoo

  • Voeg vijf druppels etherische olie van de theeboom (tea tree olie), vijf druppels etherische olie van rozemarijn, vijf druppels lavendelolie, vijf druppels muntolie en vijf druppels eucalyptusolie toe aan een basis van vijf eetlepels olijfolie of kokosolie.
  • Voeg vervolgens een klein beetje gewone shampoo toe aan het mengsel. Breng het daarna aan op je hoofd.
  • Laat het onder een handdoek of douchekapje (opdat het niet gaat druppen) gedurende een uur inwerken.
  • Spoel je haar tenslotte uit. Gebruik geen conditioner. Je zal merken dat je haar ook erg makkelijk te borstelen is na het gebruik van dit olieachtige mengsel.

Enkele belangrijke kanttekeningen:

  • Een baby of kind jonger dan 5 jaar zou een tragere ademhaling kunnen krijgen of zou in het uiterste geval zelfs helemaal kunnen stoppen met ademen wanneer ze in contact komen met eucalyptusolie of muntolie.
  • Door de etherische olie van munt kunnen hypertensieklachten erger worden.
  • Munt en rozemarijn kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Gebruik dan bovenstaand recept zonder deze schadelijke oliën.

Verwijder de eitjes

Na het haar met shampoo gewassen te hebben moet je je hoofd en haar reinigen met azijn. Dit maakt de lijm los die de eitjes aan de basis van je haar vasthoudt. Spoel met zo warm mogelijk water (dat verdraagbaar is voor het kind).

Verwijder de eitjes van de luizen met azijn

Een groot deel van de eitjes zal weg zijn nadat je de behandeling met azijn uit je haar gespoeld hebt. Er zullen meestal echter nog enkele eitjes achterblijven. Mayonaise kan de eitjes ook niet allemaal doden, omdat de luizen nog niet geboren zijn en dus minder afhankelijk zijn van zuurstof.

Dus ook al zijn alle luizen dood, toch laten scholen en opvangcentra de kinderen meestal niet terugkomen totdat ook alle eitjes weg zijn.

Kam het haar met een normale kam. Gebruik hierna een extra fijne kam die gemaakt is voor het verwijderen van eitjes en luizen. Je kan zo’n kam bij de apotheek kopen.

Het haar checken

Wanneer je denkt dat alle luizen en eitjes weg zijn, gebruik dan voldoende licht om het hele hoofd van je kind te checken zodra het volledig droog is. De eitjes zijn namelijk makkelijker te zien in droog haar. Ze zijn erg klein, maar zullen vanuit een bepaald hoek glinsteren.

De eitjes zitten veelal ook aan de schacht van het haar. De nieuwste eitjes zitten vlak naast de schedel; de oudere zitten ongeveer 2 cm verderop in het haar.

Controleer het haar in kleine gedeeltes en specifiek aan de basis van het haar, ter hoogte van de nek en achter de oren (ook al kunnen ze overal zitten).

Als je eitjes vindt, kan je ze verwijderen met je vingers of met de kam. Je kan ook ieder haartje uittrekken waarop zich eitjes bevinden. Zorg dat je alle eitjes en alle uitgetrokken haartjes in een kom azijn legt of in een kom warm water met zeep en ammoniak.

Opnieuw spoelen

Als je meer dan enkele eitjes ziet, kan je het haar nogmaals behandelen met azijn. Bevochtig daarvoor een handdoek met een mengsel van gelijke delen azijn en water. Wikkel het hoofd van je kind in deze doek en laat het een uur lang inwerken. Laat het haar vervolgens drogen en controleer opnieuw op eitjes.

Wenkbrauwen en wimpers

Als er zich eitjes in de wenkbrauwen of wimpers bevinden, kan je ze bedekken met vaseline. Dit schaadt de haartjes niet, maar zal wel de luizen doden. Herhaal dit vier keer per dag.

Opnieuw checken

Je zal het haar van je kind vervolgens elke dag moeten checken om na te gaan of er geen eitjes vergeten zijn, die je voorheen gemist hebt of niet kon zien omdat ze nog te klein waren.

Als er eitjes achterblijven, zullen nieuwe luizen ontstaan en dan moet je helemaal opnieuw beginnen. Iedere luis kan dagelijks namelijk tot acht nieuwe eitjes leggen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.