Lichamelijke inactiviteit bij kinderen: een groeiende epidemie

Lichamelijke inactiviteit bij kinderen is een probleem dat in de westerse wereld geleidelijk toeneemt. Tegenwoordig zijn er meer sedentaire dan actieve kinderen.
Lichamelijke inactiviteit bij kinderen: een groeiende epidemie

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Lichamelijke inactiviteit bij kinderen is in bijna alle delen van de wereld een groeiend probleem. Het is zelfs als een epidemie geclassificeerd. Deze situatie is door meerdere factoren ontstaan en is ook een mogelijke trigger voor toekomstige gezondheidsproblemen.

Een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie stelde dat ongeveer 70% van de jongens en tot 88% van de meisjes onder de 10 jaar niet de fysieke activiteit krijgen die ze voor hun leeftijd nodig hebben. Dit betekent dat lichamelijk inactiviteit gemiddeld 79% van de kinderen treft.

Lichamelijke activiteit speelt een sleutelrol in gezondheid op alle leeftijden. Tijdens de kindertijd is het echter een essentiële factor voor een normale ontwikkeling.

Om die reden is er veel zorg in de medische sector vanwege de geleidelijke toename van lichamelijke inactiviteit bij kinderen. In dit artikel zullen we deze wijdverbreide epidemie nader bekijken.

Lichamelijke inactiviteit bij kinderen

Jongen en een voetbal

Clubs die sport bij kinderen promoten, zijn een goede optie om een sedentaire levensstijl en obesitas bij kinderen te bestrijden. Het woord ‘sedentair’ komt van de Latijnse wortel ‘sedentarĭus’, wat ‘zitten’ betekent.

Lichamelijke inactiviteit wordt op veel manieren gedefinieerd. Toch is een van de meest geaccepteerde die stelt dat een persoon als sedentair wordt beschouwd als hij minder dan 150 kilocalorieën per dag verbrandt door lichamelijke activiteit met matige intensiteit.

In het geval van lichamelijke inactiviteit bij kinderen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard dat een kind sedentair is als het minder dan 60 minuten per dag aan lichaamsbeweging doet. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de overgrote meerderheid van de westerse kinderen het quotum van dagelijkse activiteiten niet haalt.

Het ergste van alles is dat lichamelijke inactiviteit tijdens de kindertijd vaak met andere schadelijke factoren gepaard gaat, zoals verkeerde voeding. Deze combinatie schept de voorwaarden om meer zwaarlijvige kinderen te krijgen dan ooit, met alle gevolgen van dien.

Risicofactoren

Beweging tijdens de kindertijd is een doorslaggevende factor in de psychomotorische ontwikkeling. Op dezelfde manier is beweging wat kinderen in staat stelt om zichzelf en de wereld te ontdekken.

Dit beïnvloedt op zijn beurt sterk hun intellectuele en psychosociale ontwikkeling. Waarom is lichamelijke inactiviteit bij kinderen tegenwoordig zo gewoon? Dit zijn enkele van de factoren die het bevorderen:

  • Fysiologische factoren. Hoe dichter kinderen bij de puberteit komen, hoe minder fysieke en meer intellectuele activiteiten ze gewoonlijk doen.
  • Socioculturele factoren. De veranderingen in games (Spaanse link) en vormen van amusement, evenals het niet beschikbaar zijn van ouders, beïnvloeden de ontwikkeling van lichamelijke inactiviteit bij kinderen. Beweging bij kinderen wordt ook niet voldoende gestimuleerd.
  • Psychologische factoren. Een gebrek aan lichaamsbeweging beperkt de ontwikkeling van vaardigheden (Spaanse link). Dit maakt kinderen op hun beurt weer sedentair vanwege hun zelfperceptie door incompetentie bij activiteiten waarvoor fysieke vaardigheden vereist zijn.

De effecten van lichamelijke inactiviteit bij kinderen

Kinderen die zitten of liggen

Lichamelijke inactiviteit bij kinderen heeft negatieve gevolgen en sommige hebben langdurige effecten. Naast andere problemen zijn de belangrijkste onder andere:

  • Ten eerste overgewicht en obesitas. Een gebrek aan lichaamsbeweging, vooral als het hand in hand gaat met ongezonde voeding, leidt tot overgewicht en obesitas. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.
  • Stagnatie van psychosociale ontwikkeling. Studies hebben aangetoond dat kinderen die niet fysiek actief zijn, minder zeker van zichzelf zijn, minder sociale vaardigheden hebben en over het algemeen slechtere academische prestaties leveren.
  • Tot slot de ontwikkeling van verslavend gedrag. Nieuwe technologieën hebben een verslavend effect, vooral bij onvolwassen geesten zoals kinderen. Dit beperkt hun normale psychologische ontwikkeling en kan tot andere persoonlijkheids- of gedragsproblemen leiden.

Zeken om in gedachten te houden

Het is niet overdreven om te zeggen dat fysieke inactiviteit iemands leven aanzienlijk kan schaden. Als kinderen niet de normale fysieke en intellectuele vaardigheden ontwikkelen die bij hun leeftijd passen, dan bouwen ze een leven met ernstige beperkingen op.

Als er problemen zoals overgewicht of obesitas optreden, dan is er ook een ernstig risico op chronische ziekten. Volwassenen moeten kinderen bewegingsmogelijkheden bieden. Zowel ouders als leerkrachten spelen hierin een essentiële rol.

Je kunt een sedentaire levensstijl met veranderingen in de levensstijl bestrijden. Kinderen voelen zich van nature geneigd om aan lichaamsbeweging te doen en hun vroege jaren zijn hierin cruciaal.

Volwassenen moeten zich daarom inzetten om hun kinderen te ondersteunen in hun verlangen om de wereld te verkennen door te bewegen, met andere kinderen te spelen en in contact met de natuur te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cigarroa, I., Sarqui, C., & Zapata-Lamana, R. (2016). Efectos del sedentarismo y obesidad en el desarrollo psicomotor en niños y niñas: Una revisión de la actualidad latinoamericana. Revista Univ. Salud, 18(1), 156-169.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.