Lichaamsgeurtjes natuurlijk bestrijden

Ben je een hevige zweter, dan kan baking soda of zuiveringszout dé oplossing voor jou zijn. De antibacteriële eigenschappen van zuiveringszout zorgen ervoor dat de bacteriën die slechte geurtjes veroorzaken, verdwijnen.
Lichaamsgeurtjes natuurlijk bestrijden
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Lichaamsgeurtjes ontstaan als de zweetklieren erg actief zijn. Ook ontstaan ze als er teveel bacteriën groeien omdat de huid niet voldoende zuurstof krijgt.

Heb je vaak last van overmatig zweten en een onfrisse lichaamsgeur, dan wordt aangeraden je arts te raadplegen. Zodoende kun je onderliggende gezondheidsproblemen uitsluiten.

Ook kan de aanwezigheid van een lichaamsgeur emotioneel belastend zijn. Hiervoor kun je ondersteuning krijgen.

Mensen die met een nare lichaamsgeur te maken hebben, voelen zich vaak geïsoleerd. Ook kunnen zij zich soms erg eenzaam voelen.

Zelfs als je niet continu met deze kwaal te maken hebt, kan het toch gebeuren dat je je ongemakkelijk voelt door een lichaamsgeur. Genant voor jou maar ook ongemakkelijk voor degenen rondom je heen.

Gelukkig bestaan er natuurlijke middeltjes om deze vervelende kwaal op een natuurlijke en eenvoudige manier aan te pakken.

Heb jij te maken met slechte lichaamsgeurtjes of ken je iemand die hiermee te kampen heeft? Dan brengen de volgende remedies die makkelijk thuis bereid kunnen worden vast soelaas.

Saliethee om lichaamsgeurtjes te bestrijden

Salie is een geneeskrachtig kruid en kan de lichaamstemperatuur regelen. Daarom is het een middeltje bij uitstek om hevig zweten en lichaamsgeurtjes tegen te gaan:

Wat heb je nodig?

 • Vijf blaadjes salie
 • Een glas water of ongeveer 200 ml

Hoe maak je het klaar?

Om deze infusie te bereiden, laat je de blaadjes ongeveer een kwartier in water koken. Je bereikt het beste resultaat als je gedurende een periode deze thee enkele malen per dag drinkt.

Natuurlijke deodorant op basis van munt en rozemarijn

Munt

Munt en rozemarijn ruiken heerlijk geurend. Ook beschikken ze over antibacteriële eigenschappen. Daardoor zijn ze bijzonder geschikt om het gevecht aan te gaan tegen een nare lichaamsgeur.

Wat heb je nodig?

 • Vijf muntblaadjes
 • Vijf takjes rozemarijn
 • Een glas water (200 ml)

Hoe maak je deze methode klaar?

Kook de muntblaadjes samen met de takjes rozemarijn een kwartier lang in het water. Laat het vocht hierna afkoelen en haal nadien door een zeefje.

Breng na het douchen de vloeistof aan op de huid onder de oksels en dep hierna voorzichtig droog. Naspoelen hoeft niet.

Een bad met zwarte thee om de huid schoon te maken

Zwarte thee is rijk aan tannines die zorgen voor een diepe reiniging van de huid. Hierdoor kan het ontstaan van slechte geurtjes vermeden worden.

Wat heb je nodig?

 • Vier builtjes zwarte thee
 • Twee liter water

Hoe maak je dit reinigende bad klaar?

Breng het water aan de kook en voeg er de theebuiltjes aan toe. Giet dit mengsel vervolgens in je warm bad en relax voor twintig minuutjes.

lichaamsgeurtjes verse koriander

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan chlorofyl

Voedingsmiddelen met veel chlorofyl, zijn van nature zweet remmend. Door ze vaak op het menu te zetten, kan je een nare lichaamsgeur en zelfs een slechte adem bestrijden.

Heb je soms met geurtjes te maken, dan wordt aangeraden regelmatig deze voedingsmiddelen te eten:

 • Verse spinazie
 • Alle variëteiten sla
 • Snijbiet
 • Kale
 • Het lekkere geurige kruid koriander

Ga ermee aan de slag in de keuken en waarom niet experimenteren met het klaarmaken van een gezonde groene smoothie?

Etherische olie van lavendel om lichaamsgeurtjes aan te pakken

lichaamsgeurtjes lavendel

De etherische olie van lavendel is een van de beste natuurlijke methodes om van nare geuren af te raken. Bovendien staat het bekend om zijn ongelofelijke relaxende effect.

Het fijne en aangename aroma neutraliseert geuren en wordt daarom aangeraden om zowel geurtjes in huis als lichaamsgeur te bestrijden.

Wat heb je nodig?

 • Een vijftal druppels lavendelolie
 • Een halve liter water

Hoe maak je deze remedie klaar?

Los de lavendelolie op in de halve liter water. Bewaar deze mix in een luchtdichte doos gedurende tien dagen. Na tien dagen kan je dit mengsel gebruiken om aan te brengen op de lichaamsdelen met de onaangename geur.

Zuiveringszout helpt lichaamsgeurtjes te neutraliseren

Zuiveringszout is een andere prima methode om geuren te neutraliseren en overmatig zweten tegen te gaan. Ook zuiveringszout heeft namelijk antibacteriële eigenschappen die de geurveroorzakende bacteriën bestrijden.

Wat heb je nodig?

 • Zuiveringszout
 • Talkpoeder

Hoe maak je deze remedie klaar?

Neem gelijke delen van de hierboven opgesomde ingrediënten en meng ze vervolgens goed door elkaar. Nadat je gedouched hebt droog je je huis goed af. Daarna doe je het poeder op de plaatsen waar je het meest te kampen hebt met nare geurtjes.

Appelazijn voor de voeten

lichaamsgeurtjes remedie appelazijn

Heb je vooral te maken met zweetvoeten en de nare geur die hiervan het gevolg is, dan kies je bij voorkeur voor de remedie met appelazijn.

Deze eenvoudige huisremedie is namelijk in staat de zuurtegraad van de huid zodanig te regelen dat de bacteriën die de slechte geur veroorzaken, geëlimineerd worden.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • Vijf eetlepels appelazijn
 • Water

Heel eenvoudig klaar te maken

Wil je graag van die vervelende zweetvoeten af, maak dan een voetbadje van appelazijn opgelost in lauw water. Laat je voeten gedurende tien minuten in dit ontspannende badje weken.

Gember tegen lichaamsgeurtjes

Een allerlaatse prima remedie die ook voornamelijk bij zweetvoeten aangeraden wordt, is het gebruik van de verse gemberwortel.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • Een verse gemberwortel van middelmatige grootte
 • Water

Hoe maak je dit klaar?

Schill de gemberwortel en rasp die vervolgens in fijne schilfers. Voeg vervolgens de geraspte gember aan een kom kokend water toe.  Nadat het vijftien minuutjes heeft gekookt, laat je het afkoelen.

Hierna kun je het gebruiken als badje om de voeten te laten weken. Doe dit gedurende een periode elke avond voor het slapengaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Allen C, Havlíček J, Roberts SC. Effect of fragrance use on discrimination of individual body odor. Front Psychol. 2015 Aug 7;6:1115.
 • Chan EW, Soh EY, Tie PP, Law YP. Antioxidant and antibacterial properties of green, black, and herbal teas of Camellia sinensis. Pharmacognosy Res. 2011 Oct;3(4):266-72.
 • Lam TH, Verzotto D, Brahma P, Ng AHQ, Hu P, Schnell D, Tiesman J, Kong R, Ton TMU, Li J, Ong M, Lu Y, Swaile D, Liu P, Liu J, Nagarajan N. Understanding the microbial basis of body odor in pre-pubescent children and teenagers. Microbiome. 2018 Nov 29;6(1):213.
 • Nieto G, Ros G, Castillo J. Antioxidant and Antimicrobial Properties of Rosemary (Rosmarinus officinalis, L.): A Review. Medicines (Basel). 2018 Sep 4;5(3):98.
 • Mogilnicka I, Bogucki P, Ufnal M. Microbiota and Malodor-Etiology and Management. Int J Mol Sci. 2020 Apr 20;21(8):2886.
 • Shahtalebi MA, Ghanadian M, Farzan A, Shiri N, Shokri D, Fatemi SA. Deodorant effects of a sage extract stick: Antibacterial activity and sensory evaluation of axillary deodorancy. J Res Med Sci. 2013 Oct;18(10):833-9.
 • Sharmeen JB, Mahomoodally FM, Zengin G, Maggi F. Essential Oils as Natural Sources of Fragrance Compounds for Cosmetics and Cosmeceuticals. Molecules. 2021 Jan 27;26(3):666.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.