Lichaamsgeurtjes natuurlijk bestrijden

· 21 januari 2016
Ben je een hevige zweter, dan kan baking soda of zuiveringszout dé oplossing voor jou zijn. De antibacteriële eigenschappen van zuiveringszout zorgen ervoor dat de bacteriën die slechte geurtjes veroorzaken, verdwijnen.

Lichaamsgeurtjes ontstaan als de zweetklieren overactief zijn en er een opeenstapeling van bacteriën plaatsvindt omdat de huid niet voldoende zuurstof krijgt. Heb je vaak last van overmatig zweten en een onfrisse lichaamsgeur, dan wordt aangeraden je arts te raadplegen om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten. Bovendien kan de aanwezigheid van een lichaamsgeur emotioneel belastend zijn en ondersteuning nodig zijn.

Mensen die met een nare lichaamsgeur te maken hebben, voelen zich vaak geïsoleerd en kunnen soms volledig uitgesloten worden uit de maatschappij of de sociale groep waartoe ze behoren. Zelfs als je niet continu met deze kwaal te maken hebt, kan het toch gebeuren dat een incidentele slechte lichaamsgeur je in een ongemakkelijke sociale situatie terecht brengt. Genant voor jou en ongemakkelijk voor degenen rondom je heen. Gelukkig bestaan er natuurlijke middeltjes om deze vervelende kwaal op een natuurlijke en eenvoudige manier aan te pakken.

Heb jij te maken met slechte lichaamsgeurtjes of ken je iemand die hiermee te kampen heeft, dan brengen de volgende remedies die makkelijk thuis bereid kunnen worden vast soelaas.

Saliethee om geurtjes te bestrijden

Salie behoort tot de medicinale kruiden en heeft de opmerkelijke eigenschap dat het de lichaamstemperatuur kan regelen. Daarom is het een middeltje bij uitstek om hevig zweten en een vieze lichaamsgeur tegen te gaan:

Wat heb je nodig?

 • Vijf blaadjes salie
 • Een glas water of ongeveer 200 ml

Hoe maak je het klaar?

Om deze infusie te bereiden, laat je de blaadjes ongeveer een kwartier in water koken. Je bereikt het beste resultaat als je gedurende een periode deze thee enkele malen per dag drinkt.

Natuurlijke deodorant op basis van munt en rozemarijn

Munt

Munt en rozemarijn zijn heerlijk geurend en beschikken bovendien beiden over antibacteriële eigenschappen. Daardoor zijn ze bijzonder geschikt om het gevecht aan te gaan tegen een nare lichaamsgeur.

Wat heb je nodig?

 • Vijf muntblaadjes
 • Vijf takjes rozemarijn
 • Een glas water (200 ml)

Hoe maak je deze methode klaar?

Kook de muntblaadjes samen met de takjes rozemarijn een kwartier lang in het water. Laat de vloeistof afkoelen en haal nadien door een zeefje. Breng na het douchen de vloeistof aan op de huid onder de oksels en dep voorzichtig droog. Naspoelen hoeft niet.

Een bad met zwarte thee om de huid te reinigen

Zwarte thee is rijk aan tannines die zorgen voor een diepe reiniging van de huid, waardoor het ontstaan van slechte geurtjes vermeden kan worden.

Wat heb je nodig?

 • Vier builtjes zwarte thee
 • Twee liter water

Hoe maak je dit reinigende bad klaar?

Breng het water aan de kook en voeg er de theebuiltjes aan toe. Giet dit mengsel in je klaargemaakte warm bad en relax gedurende een twintigtal minuutjes.

Koriander

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan chlorofyl

Voedingsmiddelen die hoge doses chlorofyl bevatten, hebben een natuurlijk antitranspirerend effect. Door ze regelmatig op het menu te zetten, kan je een nare lichaamsgeur en zelfs een slechte adem effectief bestrijden. Heb je soms met geurtjes te maken, dan wordt aangeraden regelmatig volgende voedingsmiddelen klaar te maken:

 • Verse spinazie
 • Alle variëteiten sla
 • Snijbiet
 • Kale
 • Het lekkere aromatische kruid koriander

Ga ermee aan de slag in de keuken en waarom niet experimenteren met het klaarmaken van een gezonde groene smoothie?

Etherische olie van lavendel om lichaamsgeurtjes aan te pakken

Lavendel

De etherische olie van lavendel is een van de beste natuurlijke methodes om van nare geuren af te raken. Bovendien staat het bekend om zijn ongelofelijke relaxende effect. Het fijne en aangename aroma neutraliseert geuren en wordt daarom aangeraden om zowel geurtjes in huis als lichaamsgeur te bestrijden.

Wat heb je nodig?

 • Een vijftal druppels lavendelolie
 • Een halve liter water

Hoe maak je deze remedie klaar?

Los de lavendelolie op in de halve liter water. Bewaar deze mix in een luchtdichte doos gedurende tien dagen. Na tien dagen kan je dit mengsel gebruiken om aan te brengen op de lichaamsdelen met de onaangename geur.

Baking soda of zuiveringszout helpt ook geurtjes te neutraliseren

Zuiveringszout is een andere prima methode om geuren te neutraliseren en overmatig zweten tegen te gaan. Ook zuiveringszout heeft namelijk antibacteriële eigenschappen die de geurveroorzakende bacteriën bestrijden.

Wat heb je nodig?

 • Zuiveringszout
 • Talkpoeder

Hoe maak je deze remedie klaar?

Neem gelijke delen van de hierboven opgesomde ingrediënten en meng ze goed door elkaar. Na het baden of douchen het poeder op een goed afgedroogde huid aanbrengen op de plaatsen waar je het meest te kampen hebt met nare geurtjes.

Appelazijn voor de voeten

Appelazijn

Heb je vooral te maken met zweetvoeten en de nare geur die hiervan het gevolg is, dan kies je bij voorkeur voor de remedie met appelazijn. Deze eenvoudige huisremedie is namelijk in staat de zuurtegraad van de huid zodanig te regelen dat de bacteriën die de slechte geur veroorzaken, geëlimineerd worden.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • Vijf eetlepels appelazijn
 • Water

Heel eenvoudig klaar te maken

Wil je graag van die vervelende zweetvoeten af, maak dan een voetbadje van appelazijn opgelost in lauw water. Laat je voeten gedurende tien minuten in dit ontspannende badje weken.

Gember tegen lichaamsgeurtjes

Een allerlaatse prima remedie die ook voornamelijk bij zweetvoeten aangeraden wordt, is het gebruik van de verse gemberwortel.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • Een verse gemberwortel van middelmatige grootte
 • Water

Hoe maak je dit klaar?

Schill de gemberwortel en rasp die vervolgens in fijne schilfers. De geraspte gember aan een kom kokend water toevoegen en zachtjes laten koken gedurende vijftien minuutjes. Het water laten afkoelen en nadien gebruiken als badje om de voeten te laten weken. Doe dit gedurende een periode elke avond voor het slapengaan.