Lees meer over maagzuur tijdens de zwangerschap

Maagzuur, zoals de naam al doet vermoeden, is een probleem dat optreedt in de maag wanneer verteerd voedsel van de maag naar de slokdarm gaat wanneer de klep die ze scheidt zich ontspant. Het verergert vaak tijdens de zwangerschap.
Lees meer over maagzuur tijdens de zwangerschap
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Maagzuur komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Het heeft niets te maken met het hart of de longen, maar mensen die het ervaren melden vaak een branderig gevoel op de borst.

Dit symptoom treedt meestal op tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Hoewel het geen teken is van ernstige problemen, is het absoluut ongemakkelijk en pijnlijk.

Wat is de oorzaak van maagzuur tijdens de zwangerschap?

Wat kun je doen tegen maagzuur tijdens de zwangerschap

Maagzuur is een spijsverteringsprobleem dat optreedt wanneer verteerd voedsel dat maagzuur bevat (een zuur dat helpt bij de vertering van voedsel), vanuit de maag in de slokdarm (de buis tussen de mond en de maag) terechtkomt.

Wanneer dit gebeurt is er een branderig gevoel achter het borstbeen, een branderig gevoel dat begint in de maag en zich naar boven verplaatst. Een zwangere vrouw kan ook een bepaalde bittere smaak in haar mond hebben of een soort kokhalzend gevoel.

Onder normale omstandigheden (Engelse link) gaat het voedsel, eenmaal doorgeslikt, door de slokdarm en vervolgens de maag in. Er is een ronde klep aan de onderkant van de slokdarm die de verbinding tussen de slokdarm en de maag afsluit als we eten. Het doel van deze klep is om te voorkomen dat maagzuur terug komt in de slokdarm.

Als we slikken, ontspant de klep om voedsel en vloeistof door te laten stromen. Wanneer iemand last heeft van brandend maagzuur, ontspant de klep zich wanneer iemand niet eet, zodat maagzuur de slokdarm weer in kan gaan. Hierdoor raakt dit orgaan geïrriteerd en veroorzaakt het een branderig gevoel.

Maagzuur tijdens de zwangerschap: vatbaar makende factoren

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat de klep gemakkelijker ontspant. Ze hebben allemaal te maken met het eten van de volgende soorten voeding:

 • Gefrituurde of vette voedingsmiddelen
 • Chocola
 • Cafeïnehoudende dranken
 • Ui, knoflook, pittige kruiden
 • Bepaalde medicijnen
 • Overmatige voedselinname
 • Liggen na het eten

Hormonen zijn een andere oorzaak van brandend maagzuur

Als een vrouw zwanger is, scheidt haar lichaam een reeks hormonen uit (Engelse link). Deze stoffen bemiddelen verschillende fysiologische processen in het lichaam en ontspannen de spieren van het spijsverteringsstelsel. De slokdarmklep maakt hier deel van uit. Progesteron is het hormoon dat het meest betrokken is bij brandend maagzuur.

Om deze reden is de kans groter dat maagzuren in de slokdarm terecht komen en dit probleem veroorzaken. Deze situatie verergert wanneer de zwangere vrouw in horizontale positie ligt. Zoals we hierboven vermeldden, verschijnt maagzuur meestal in het tweede of derde trimester. Dit is wanneer de baarmoeder op de maag begint te drukken.

Maagzuur tijdens de zwangerschap – behandeling

Ga niet meteen na het eten liggen

Ondanks dat het een vrij algemeen symptoom is en moeilijk te vermijden, zijn er verschillende maatregelen die een zwangere vrouw kunnen helpen haar ongemak en haar symptomen te verminderen. Onder deze maatregelen kun je de volgende eens proberen:

 • Verdeel je maaltijden in kleinere porties en eet niet te veel tegelijk.
 • Houd je gewicht zoveel mogelijk vast. Een paar kilo’s aankomen tijdens de zwangerschap is onvermijdelijk en normaal, maar probeer het niet te veel te overschrijden. Het oefent namelijk druk uit op de maag, wat leidt tot brandend maagzuur.
 • Ga niet direct na het eten liggen. Artsen raden aan om minstens 1 uur te wachten voordat je gewoon even wilt liggen en minstens 3 uur als je van plan bent om te gaan slapen.
 • Zwangere vrouwen moeten proberen om tussen de maaltijden door ongeveer 9 glazen water per dag te drinken, maar niet tijdens de maaltijd. Dit bevordert namelijk ook maagzuur.
 • Vermijd tot slot voedsel dat zuur opbouwt, zoals pittige kruiden, gefrituurd en vet voedsel, evenals de voeding die we al eerder noemden.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.