7 te vermijden voedingsmiddelen bij reflux

Hoewel het technisch gezien niet wordt beschouwd als een voedingsmiddel, is tabak een product die reflux kan veroorzaken. Het is dus het beste om deze slechte gewoonte op te geven als je je gezondheid wilt verbeteren.
7 te vermijden voedingsmiddelen bij reflux
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb je je je ooit afgevraagd wat er met je lichaam gebeurt na het eten? Heb je wel eens last van brandend maagzuur of een branderig gevoel? Dit kan zich voordoen wanneer je bepaalde irriterende voedingsmiddelen eet en het staat bekend als reflux.

Om te voorkomen dat je brandend maagzuur krijgt, kun je bepaalde veranderingen in je dieet aanbrengen. Sommige voedingsmiddelen waar je van houdt vermijden is misschien vervelend voor je.

Het is echter makkelijker om aan te passen wat je eet dan dat je medicijnen in moet nemen. Vandaag zullen we een lijst delen met voedingsmiddelen die je zeker moet vermijden.

Waarom ontstaat reflux?

Voordat we uitleggen welke voedingsmiddelen je moet vermijden als je last hebt van reflux, moet je eerst begrijpen waarom het ontstaat. We zullen het niet al te technische uit proberen te leggen. Zodra je iets eet, beginnen de spijsverteringssappen van je lichaam te werken.

Enzymen worden geproduceerd die je spijsvertering en opname van voedingsstoffen verbeteren. Dit is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen die je eet ook daadwerkelijk de organen bereiken die deze stoffen moeten gebruiken.

Spijsverteringssappen blijven meestal in je maag en bereiken geen andere delen van het lichaam. Bepaalde voedingsmiddelen zorgen er echter voor dat ze in de slokdarm terecht kunnen komen, waardoor ze een brandende sensatie en pijn kunnen veroorzaken.

7 te vermijden voedingsmiddelen bij reflux

1. Pittig voedsel

Pittige voedingsmiddelen

De eerste categorie voedingsmiddelen die je moet vermijden als je last hebt van reflux, zijn pittige voedingsmiddelen. Ze kunnen de zuurproductie en reflux stimuleren. Als je niet voorzichtig bent en deze situatie door laat gaan, dan kun je chronische gastritis krijgen.

 • Als je gewend bent om regelmatig grote hoeveelheden pittig voedsel te consumeren, probeer dan een aantal geleidelijke veranderingen in je dieet aan te brengen.
 • Vergeet niet dat je andere specerijen en kruiden kunt gebruiken om smaak te geven aan je voedsel.

2. Koffie

Koffie en koffiebonen

Een beetje slecht nieuws voor koffieliefhebbers, is dat dit één van de voedingsmiddelen is die je moet vermijden als je last hebt van reflux. Hoewel het een aantal aangename voordelen biedt, kan het ook problemen veroorzaken als je het te veel drinkt.

 • Het probleem is de cafeïne, een stof die de reflux kan stimuleren en de zuurproductie in de maag kan verhogen.
 • We stellen voor om in plaats daarvan over te schakelen op groene thee of andere thee.

3. Alcoholische dranken

Alcoholische dranken

Alcoholische dranken kunnen de sluitspier van de slokdarm ontspannen, waardoor maagzuren kunnen ontsnappen en kunnen leiden tot reflux.

 • Probeer geen alcoholische dranken, vooral bier en rode wijn, te drinken tijdens je maaltijden, omdat ze je risico op reflux aanzienlijk kunnen verhogen.
 • Ideaal is om je alcoholconsumptie tot maximaal één biertje of een glas wijn per dag te beperken.

4. Chocolade

Chocolade

Een kleine hoeveelheid chocolade per dag kan je lichaam voorzien van antioxidanten, vitaminen en mineralen, om te helpen je gezondheid en humeur te verbeteren, als je geen last hebt van reflux.

 • Helaas is chocolade nog een voedingsmiddel dat je moet vermijden als je reflux hebt, omdat het de sluitspier van de slokdarm kan ontspannen.
 • Hoge concentraties van vetten, cafeïne en theobromine kunnen bovendien de productie van maagzuren stimuleren.

5. Vette voedingsmiddelen

Vettige voedingsmiddelen

Je lichaam heeft vetten nodig, omdat ze nodig zijn voor de hormoonsynthese en je van kunnen energie voorzien. Producten zoals boter, mayonaise en andere zijn voedingsmiddelen die je moet vermijden als je last hebt van reflux. Ze kunnen je maagslijmvlies irriteren en zodoende mogelijk de goede werking van je slokdarm beïnvloeden.

Dit alles kan leiden tot hogere zuurgehaltes die verergerd kunnen worden door de extra druk in je maag naarmate je spijsvertering vertraagt. Dit kan ervoor zorgen dat voedsel langer in het lichaam blijft zitten dan eigenlijk moet.

 • Vergeet niet dat plantaardige oliën de beste vetten die je kunt kiezen zijn (kokos, olijf, zonnebloemzaad, etc).
 • Als je mayonaise wilt consumeren, probeer het dan thuis te maken om de kwaliteit en kwantiteit van de ingrediënten te controleren.
 • Probeer verschillende oliën om boter te vervangen. Je zult merken dat je nog steeds uitstekende smaken kunt krijgen als je minder gangbare oliën gebruikt, zoals kokos- of sesamolie.

6. Citrusvruchten

Citrusvruchten

Citrusvruchten moeten ook vermeden worden, omdat het de pH-waarde van je maag kan verlagen, wat reflux kan stimuleren. Probeer in plaats daarvan meer alkalische vruchten, zoals appels en peren.

 • Als je sinaasappelsap wilt consumeren voor de voedingswaarde, probeer het dan pas na een goede maaltijd te nuttigen om de zure effecten mogelijk te verminderen.
 • Je kunt ook citrusvruchten en groenten combineren om hun effecten zodoende mogelijk te verminderen.

7. Zuivelproducten

Zuivelproducten

Bepaalde soorten melk en zuivelproducten bevatten veel vet en calcium. Dit kan resulteren in complexere verteringsprocessen dan bij plantaardige alternatieven.

 • Je hoeft ze niet helemaal te vermijden, maar je moet wel het beste moment vinden om ze te nuttigen. Dit is meestal vroeg in de ochtend, zodat je je lichaam tijd kan geven om de voedingsstoffen af te breken en op te nemen.
 • Als je ‘s avonds zuivel consumeert, kun je daarentegen wel last krijgen van reflux terwijl je slaapt.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.