Leer hoe je bonsaibomen maakt en verzorgt

Ben je gefascineerd door bonsaibomen? In dit artikel vertellen we je alles over hun geschiedenis en hoe je ze kunt maken en verzorgen!
Leer hoe je bonsaibomen maakt en verzorgt

Geschreven door Facundo Martin Desimone

Laatste update: 23 augustus, 2022

De trend van bonsaibomen komt uit het Verre Oosten. De techniek, oorspronkelijk afkomstig uit China, werd overgenomen en hernoemd door de inwoners van Japan, waar ze de naam kregen die we vandaag kennen.

Het woord bon-sai, een interpretatie van Japanse ideogrammen, wordt meestal vertaald als ‘geplant in een kleine pot’. Dit begrip verwijst naar miniatuurboompjes die in ondiepe potten en het comfort van onze huizen kunnen worden gehouden door de juiste technieken toe te passen om hun groei te stuiten.

Geschiedenis van de bonsai

Volgens het artikel in het tijdschrift Ciencias de la Universidad Nacional Autónoma de México (Spaanse link) is de kunst van de bonsai ontstaan in het oude China, waar het punsai, penjing of pensai werd genoemd.

Taoïstische monniken die geïsoleerd in kloosters leefden en behoefte hadden aan geneeskrachtige planten en hun inspanningen te beperken, begonnen gewone bomen in kleine potten te planten. Deze bomen bleven daardoor veel kleiner.

Tegelijkertijd probeerden zij de takken en stammen van de nieuwe kleine bomen zo te vormen dat ze de dieren van de Chinese cultuur nabootsten, zoals vogels, luipaarden en draken.

Chinese missionarissen exporteerden de techniek tussen de 10e en 11e eeuw naar Japan. Zij geloofden dat het kweken en verzorgen van deze kleine boompjes hen dichter bij de goden kon brengen. De Japanners namen de techniek over, verfijnden hem en gaven hem een nieuwe naam.

In de westerse wereld maakten bonsaibomen hun debuut in de stad Londen. Dit gebeurde op de Great Exhibition of the Works of Industry of All Nations, gehouden tijdens het Victoriaanse tijdperk in 1851. Pas jaren later werd de eerste Europese verhandeling over het onderwerp gepubliceerd in het bulletin van de Botanische Vereniging van Frankrijk en geschreven door J. Vallot in 1889.

Welke planten kan ik gebruiken om bonsaibomen te maken?

Bonsaiboom in een pot

Hoewel er geen strenge beperkingen zijn bij de keuze van de soorten om bonsaibomen te maken, raden de meesten aan variëteiten te gebruiken die grote hoogten kunnen bereiken, met een overblijvende stam bedekt door een stevige bast. Hieronder geven we enkele aanbevelingen.

Coniferen

Vandaag de dag behoren bonsai gemaakt van coniferen tot de meest bewonderde op grote tentoonstellingen van de soort. Bovendien gebruiken mensen al eeuwenlang naaldbomen om bonsaibomen van te maken. Dat komt misschien omdat het een van de oudste plantensoorten op aarde is die tot op de dag van vandaag heeft standgehouden.

Struiken

Struiken zijn een goede keuze voor het maken van bonsaibomen omdat ze meestal sierlijke bloemen en bladeren hebben. Bovendien hebben de meeste van hen kleine bladeren en zijn ze zeer gemakkelijk in de groei te beknotten.

Klimplanten

De klimplanten die  gebruikt kunnen worden om deze techniek toe te passen zijn de soorten met een houtachtige stam. Je moet ze echter regelmatig snoeien, zodat ze hun energie in de verdikking van de stam kunnen steken.

Bomen

Tenslotte kun je ook verschillende boomsoorten gebruiken om bonsai te produceren. Bomen zijn ideaal voor deze techniek omdat de meeste goed tegen snoeien kunnen en een houtige stam hebben.

Het is echter belangrijk te weten dat ze niet allemaal geschikt zijn. Enkele van de meest aanbevolen soorten voor bonsai zijn iepen, esdoorns, en kleinbladige ficussen.

Hoe kan ik een bonsaiboom maken?

De eerste beslissing die je moet nemen, als je bonsaiboompjes wilt maken, is of je ze in je eigen tuin wilt zetten of binnenshuis. Deze boompjes zien er binnenshuis erg mooi uit als ze deel uitmaken van de decoratie.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit behoeftige planten zijn die de neiging hebben om buiten beter te groeien en te gedijen. Als je eenmaal de bovenstaande beslissing hebt genomen, heb je het volgende nodig:

  • potten met waterafvoer.
  • water.
  • natuurlijk zonlicht.
  • gigantische hoeveelheden liefde voor je bonsaiboom.

Hoe lang duurt het om bonsaibomen te kweken?

Een kleine bonsaiboom

Een van de leukste dingen bij de verzorging van bonsaibomen is dat je ze regelmatig snoeit. Dit moet je doen om ze de vorm te geven die je wilt. Dit proces kan enkele jaren duren, dus het is essentieel dat je veel geduld hebt!

Materialen

Zoals we al hebben gezegd, om bonsaibomen te maken als een deskundige, is het essentieel om aandacht te besteden aan het soort pot waarin de boom zal worden geplant en de kwaliteit van de grond.

Natuurlijk is alles afhankelijk van de soort boom of plant die je hebt gekozen. Laten we eens kijken naar de volgende aanbevelingen:

  • Het kiezen van de boom om bonsai te maken. Er zijn verschillende soorten bomen die je kunt kiezen om bonsaibomen van te maken. Het kunnen ficussen, esdoorns of olijfbomen zijn. De zorg die je aan elke plant moet geven hangt af van het type dat je kiest.
  • Potten. Om de groei van de wortels van de boom effectief te beperken, moet je een pot kiezen met gaten onderin. Bovendien is het aan te raden een pot te kiezen die breed en ondiep is.
  • Bodemkwaliteit. De grond moet korrelig zijn, een goede drainage behouden en niet te gecondenseerd zijn. Anders kan dit tot de dood van de bonsaibomen leiden.

Stap voor stap

Met de onderstaande stappen maak je een zeer bloeiende microtuin van bonsaibomen. De buurt en al je vrienden zullen er jaloers op zijn. Onthoud dat je, om de groei te onderdrukken, bepaalde technieken moet gebruiken. Deze technieken zijn snoeien, een minimale hoeveelheid meststoffen, en het onderscheiden en onderdrukken van de scheuten.

  • Pas de pot aan. Je moet een rooster of licht gaas over de drainagegaten plaatsen om te voorkomen dat overtollig water direct uit de pot loopt en de grond meeneemt.
  • Reinig en conditioneer de wortels. Met een borstel moet je alle sporen van de oorspronkelijke aarde van de wortels van de boom verwijderen, omdat het niet dezelfde is die we zullen gebruiken om de bonsaibomen te maken. Het kan echter zijn dat je sommige wortels moet doorsnijden om de plant er beter in te laten gaan.
  • Plant de boom. Plant tot slot de plant in de pot die je hebt voorbereid en voeg speciale aarde toe. Wees daarbij voorzichtig om het niet te klonterig te maken.

Bonsaibomen in de beeldende kunst

Concluderend kunnen we stellen dat er is geen twijfel mogelijk is dat het kweken en verzorgen van bonsaibomen een kunst op zich is. Dat blijkt ook uit het artikel (Spaanse link) dat in het tijdschrift Agro Productividad is gepubliceerd. De auteur ervan verzekert dat deze bomen schoonheid en majesteit uitstralen.

Hij legt ook de lat hoger voor de kunst van bonsaibomen. Hij vermeldt dat een manier om het interessanter te maken is door miniatuurlandschappen te creëren, met de boom in kwestie als uitgangspunt. Bij de landschapsvormgeving kan men denken aan bergketens, een overhangende klif of rotsen.

Dus waar wacht je nog op? Probeer eens om met bonsaiboom te kweken met de tips die we je vandaag hebben gegeven!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Universidad Nacional Autónoma de México.  Ciencias, Núm. 101. Castilla-Valdés, Yanelis. La Gardenia: características, usos, plagas y enfermedades y aspectos básicos de su cultivo.
  • Agro Productividad, Núm. 2, Vol. 2. Trujillo-Sánchez, E. El bonsái: arte milenario. México 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.