kweekbakken en mini-kassen: Hoe er thuis een op te zetten

Kassen en andere structuren om planten beter te laten groeien hebben een aantal economische, ecologische en gezonde voordelen. Ontdek hier hoe je kweekbakken en mini-huiskassen kunt opzetten.
kweekbakken en mini-kassen: Hoe er thuis een op te zetten

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 17 september, 2022

Zelf kweken is een praktijk die door miljoenen mensen wordt toegepast, zelfs in grote steden. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun eigen groenten te verbouwen, wat talrijke voordelen heeft uit milieu- en voedingsoogpunt. Maar het is mogelijk een stap verder te gaan door kweekbakken en minikassen te plaatsen.

Dit zijn bouwsels die aan een bepaalde ruimte in huis aangepast kunnen worden, en waarmee het mogelijk is de variëteit en hoeveelheid van gewassen te vergroten. Thuis een minikas plaatsen heeft een reeks voordelen die het tot een productie- en voedingstrend maken. Bovendien is het geen ingewikkelde klus.

Wat zijn kweekbakken en minikassen en waar dienen ze voor?

Thuis- of kleinschalige landbouw wordt steeds populairder. Huis-tuinieren en stadstuinen zijn een wijdverbreid verschijnsel geworden voor wie een eigen tuin heeft.

Ze bestaan echter ook in woningen die maar een kleine ruimte hebben op het balkon of terras. Om het kweekproces te versnellen en te verbeteren kun je het beste een stel kweekbakken en minikassen samenstellen. Dit zijn ruimtes die aangepast zijn aan de ideale groeiomstandigheden voor groenten.

Je eigen groenten kunnen oogsten is voordelig. Daarom kiezen veel mensen voor het opzetten van minikassen met verschillende stijlen, materialen en maten.

Deze bouwsels worden gekenmerkt door het omvormen van een kleine ruimte tot een plaats met optimale omstandigheden voor het kweken. Binnenin een minikas is het mogelijk een microklimaat op te wekken door zonlicht, vochtigheid, lucht en ventilatie te regelen. Groenten en fruit groeien daardoor beter.

Stappen om kweekbakken en minikassen op te zetten

Het opzetten van een minikasje is een uitstekende manier om de ruimte in huis te benutten en te besteden aan planten en vegetatie. Bovendien kun je er je eigen voedsel mee verbouwen, met economische, ecologische en voedingsvoordelen.

1. Kies de juiste ruimte

Het is belangrijk een deel van het huis te zoeken met voldoende ruimte om het bouwsel comfortabel in elkaar te zetten. Dit is eenvoudiger in huizen met kleine balkons en terrassen.

Het is essentieel dat het op een plaats staat die zonlicht ontvangt, zodat het licht- en warmteniveau van de gewassen geregeld kan worden.

2. Kies de materialen

Voor deze stap is het belangrijk rekening te houden met de afmetingen van de te plaatsen kweekbakken en minikassen. Op basis van deze informatie worden de plastic materialen gekozen die de structuur zullen vormen.

De afmetingen moeten een extra ruimte omvatten om staand te kunnen werken. Met andere woorden, de afmetingen moeten iets breder zijn dan nodig.

3. Bereid de grond voor kweekbakken en minikassen voor

Als je een tuin hebt, is het plaatsen van kweekbakken en minikassen gemakkelijker, omdat je grond kunt gebruiken, gemakkelijk toegankelijke plaatsen en voldoende zonlicht. Om ze in elkaar te zetten moet je de grond egaliseren, de grond gelijk maken, en het terrein zo goed mogelijk schoonmaken.

Baken dan het gebied af dat door het bouwsel ingenomen moet worden, door de hoeken en hoeken te markeren. Plaats ten slotte het anker en de buizen van de minikas.

4. Zet het dak in elkaar

Als de basisstructuur stevig staat, moet je er dik plastic overheen leggen. Dit is een speciaal materiaal voor dit soort bouwsels, dat beter bestand is tegen zonnestralen en bestand is tegen andere omgevingsinvloeden.

5. Toegangen

Als de basis en de structuur van de minikas geïnstalleerd zijn, is de laatste stap het maken van de toegangssectoren. Deze kunnen met sluitingen, een oprolsysteem, of zelfs met schuifdeuren, maar het is belangrijk dat ze goed afdichten. Zo wordt het klimaat van het interieur geregeld.

Kweekbakken in kassen als alternatieve optie

Een tuinkasje
kweekbakken lossen het probleem op van de beperkte ruimte in grote steden.

Behalve het kweken van groenten in minikassen is er nog een andere optie, aangepast aan de kleinste planten van het huis. Kweekbakken zijn kleinere bakken die een microklimaat scheppen voor de planten.

Met kweekbakken is het mogelijk de planten weg te houden van contact met rook, parfums, en andere soorten stoffen die schadelijk kunnen zijn. kweekbakken zijn perfect voor complexe specimens die speciale groeiomstandigheden vereisen.

Kenmerken van kweekbakken

kweekbakken kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar ze moeten doorzichtig zijn om licht door te laten. In het algemeen hebben ze glazen wanden. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en ze hebben een grote verscheidenheid aan ontwerpen en stijlen, om zich aan de inrichting van het huis aan te passen.

Alvorens de plant erin te zetten, moet de plaats goed ontsmet worden. Bovendien moet een bak als ondergrond geplaatst worden, voor het geval die er niet is. Vorm dan een bodem met klei en een beetje water.

Het glas moet schoon en doorzichtig gehouden worden, zodat de planten het nodige licht krijgen, al is het niet aan te bevelen dat de zonnestralen er direct op vallen. Tenslotte is het een goed idee om het deksel af en toe te openen, om de urn te ventileren en het substraat met een sproeier te bevochtigen.

Voordelen van thuis groenten kweken met kweekbakken en minikassen

Eetbare groenten kweken is niet alleen een esthetische of milieukwestie. Groenten kweken heeft economische en voedingsvoordelen.

Het is mogelijk om 100% biologische producten te verkrijgen, geoogst uit eigen controle. Hoewel het geen ingewikkelde klus is, is het raadzaam met eenvoudige producten te beginnen, en dan over te gaan op minikassen.

Alle groenten die thuis gekweekt worden hebben een aantal voordelen uit het oogpunt van duurzaamheid. Dat komt doordat transportkosten en uitstoot beperkt zijn, terwijl seizoensgroente voorrang krijgen.

Andere voordelen zijn de volgende:

  • Ecologisch: met onze eigen gewassen zijn we er zeker van dat we groenten produceren op een ecologische manier. Dat wil zeggen, zonder chemicaliën die het milieu schaden.
  • Minder verspilling: zelf groenten verbouwen moedigt je aan om meer groenten in je dagelijkse voeding op te nemen. Bovendien verspil je zo minder voedsel.
  • Milieu: zelf kweken is een van de individuele acties die bijdragen tot de vermindering van de koolstofvoetafdruk.
  • Betere smaak: zelfgekweekte verse groenten hebben een betere smaak. Bovendien vermijd je op deze manier het gebruik van conserveringsmiddelen.
  • Gezond: het vermijden van agrochemische middelen en conserveringsmiddelen is ongetwijfeld een voordeel bij de consumptie van allerlei soorten voedsel.

Verbeter je gewassen

kweekbakken en minikassen zijn ideale opties om de groeiomstandigheden van thuisvegetatie te verbeteren. Met de eerste optie is het mogelijk een microklimaat te genereren voor gevoelige en moeilijk te verzorgen planten. Minikassen creëren hun eigen gezonde voedselbron.

Enkele ideale exemplaren voor deze bakken zijn bijvoorbeeld varens en orchideeën. Terwijl binnenshuis kleinbladige klimop, phytonia of Afrikaanse viooltjes goede keuzes zijn voor kweekbakken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martínez-Gutiérrez, Gabino Alberto, López-Cruz, Juana Y., Juárez-Luis, Griselda, Díaz-Pichardo, René, Ortiz-Hernández, Yolanda D.,  CARACTERIZACIÓN DE LAS UNIDADES DE PRODUCCIÓN DE TOMATE EN INVERNADEROS DE OAXACA. Agricultura, Sociedad y Desarrollo [Internet]. 2014;11(2):153-165. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=360533099002
  • Blázquez Abellán, Gemma et al. “Alimentación saludable y autopercepción de salud” [Healthy eating and self-perception of health]. Atencion primaria vol. 48,8 (2016): 535-542. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6877839/
  • Gil Meseguer, Encarnación, Gómez Espín, José María ,  CULTIVOS BAJO CUBIERTA EN EL SURESTE DE ESPAÑA. Papeles de Geografía [Internet]. 2011; (53-54):155-170. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40721572011
  • Delgado-Zegarra, Jaime et al. “Uso indiscriminado de pesticidas y ausencia de control sanitario para el mercado interno en Perú” [Indiscriminate use of pesticides and lack of sanitary control in the domestic market in PeruUso indiscriminado de pesticidas e falta de controle sanitário do mercado interno no Peru]. Revista panamericana de salud publica = Pan American journal of public health vol. 42 e3. 13 Apr. 2018. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6386114/
  • Alviter Ponce, D., Granados Sánchez, D.,  CONSTRUCCIÓN  Y  MANEJO  DE  INVERNADEROS  EN  LA PRODUCCIÓN  DE  JITOMATE  (Licopersicum  esculentum,   Mill) PARA  EL  VALLE  DEL  MEZQUITAL,  HIDALGO. Revista Chapingo Serie Zonas Áridas [Internet]. 2006;V(1):13-17. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=455545053002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.