Hoe kunnen hormonen je gewicht beïnvloeden?
De voedingsgewoonten van alle mensen hebben veel te maken met hun gewichtscontrole. Maar dit is niet de enige factor die te maken heeft met gewichtstoename of -verlies. Kunnen hormonen je gewicht beïnvloeden? Sterker nog, ze spelen een belangrijke rol.
Er zijn enkele hormonen die de leiding hebben over verschillende belangrijke lichaamsfuncties. Deze functies omvatten je metabolisme, eetlust, spijsvertering en andere functies die te maken hebben met je gewicht.
Hierdoor kan er zwaarlijvigheid in het spel komen als deze hormonen uit balans zijn. Houd er echter rekening mee dat juist overgewicht verantwoordelijk kan zijn van deze onbalans.
Omdat ze zo belangrijk zijn voor je gezondheid gaan we in dit artikel de belangrijkste hormonen en hun relatie tot gewicht bespreken.
Hoe kunnen hormonen je gewicht beïnvloeden?
Leptine
Dit hormoon wordt afgescheiden door de vetcellen. Het vertelt je hersenen dat je genoeg energie hebt opgeslagen en dat je niet meer calorieën hoeft te eten.
Hierdoor staat het bekend als de “eetlustremmer”. Het in evenwicht zijn van dit hormoon is belangrijk voor een gezond gewicht.
Het probleem is dat te veel vet zijn niveau te veel verhoogt waardoor je hersenen geen aandacht meer schenken aan de signalen.
Om dit te voorkomen moet je meer fruit, groente en andere voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan antioxidanten.
Insuline
Insuline is misschien wel een van de meest bekende hormonen. Dit komt omdat het zijn rol is om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Naast deze belangrijke functie speelt het echter ook een rol bij de vetstofwisseling van voedingsstoffen. Het verhoogt je energieverbruik.
Wanneer je last hebt van een soort van verandering of als het niet in balans is slaat het suikers op als vet. Dit maakt het moeilijk om af te vallen. Dus zo kunnen hormonen gewicht beïnvloeden.
Cortisol
Deze stof staat bekend als het stresshormoon. Cortisol is gerelateerd aan een hogere opslag van buikvet.
Het werkt om je vet-, eiwit-, en suikermetabolisme onder controle te houden. Het speelt ook een rol bij je bloeddruk.
De negatieve reacties worden veroorzaakt wanneer het in grote hoeveelheden wordt uitgescheiden. Dit kan komen door stress of andere redenen.
Oestrogenen en androgenen
Oestrogenen zijn een groep van voornamelijk vrouwelijke hormonen. Androgenen zijn de mannelijke.
Beide hebben te maken met de verdeling van vet in je lichaam. Dit verklaart waarom je lichaamsmassa verandert afhankelijk van je activiteit in elk stadium van je leven.
Vrouwen in de voortplantingsfase bijvoorbeeld hebben de neiging om vet op te slaan in het onderste deel van hun lichaam. Maar tijdens de menopauze is er een grotere neiging om het op te slaan op de buik. Het is dus een duidelijk antwoord op de vraag: kunnen hormonen je gewicht beïnvloeden?
Het groeihormoon
Om gemakkelijker af te vallen moet je een hoger niveau van dit hormoon hebben. Het werkt samen met je vetcellen. En het helpt deze cellen te transformeren in energie.
Om het te stimuleren moet je intensief sporten en ten minste 8 uur per dag slapen.
Epinefrine
Deze hormoon staat beter bekend als adrenaline. Het is erg belangrijk bij de omzetting van vet in energie.
Het onderdrukt je eetlust, verhindert de ophoping van buikvet en is de sleutel voor het voorkomen van overgewicht.
De beste manier om het te stimuleren en stabiel te houden is door middel van dagelijkse lichaamsbeweging.
Adiponectine
Adiponectine is een hormoon dat wordt aangemaakt door vetweefsel. Het speelt een rol bij het verbranden van glucose en vetzuren.
Het verhoogt het vermogen van je spieren om energie te halen uit koolhydraten. Het verhoogt ook de snelheid waarmee je lichaam vetten afbreekt. Daarnaast regelt het je eetlust.
Lichaamsbeweging en het eten van onverzadigde vetten zijn enkele van de manieren waarop je de niveaus van dit hormoon in balans kunt houden.
Irisine
Irisine is een hormoon dat wordt geproduceerd door lichaamsbeweging. Het is zijn taak om calorieën efficiënter te helpen verbranden. Ook na het sporten.
Het gaat via je bloed naar wit vet (“slecht vet”) en verandert het in bruin vet (“goed vet”).
Cholecystokinine
Cholecystokinine is een hormoon en heeft als taak je eetlust onder controle te houden. Het doet dit door je calorie-inname te beheersen.
Wanneer het wordt aangemaakt vermindert het de hoeveelheid die je eet. Het verlengt ook de tijd dat je je vol voelt na elke maaltijd.
Dus zowel lichaamsbeweging als de hormonale balans spelen een belangrijke rol bij het beheersen van je lichaamsgewicht.
Door altijd goede gewoonten beoefenen en regelmatig jezelf laten onderzoeken zijn essentieel bij het voorkomen van hormonale onevenwichtigheden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Universidad Mayor de San Simón. Facultad de Ciencias Médicas., M., & Carvajal Garcés, C. F. (2010). OBESIDAD Y RESISTENCIA A LA LEPTINA. Gaceta Médica Boliviana. https://doi.org/10.1016/j.jamcollsurg.2004.07.014
- Almanza-Pérez, J. C., Blancas-Flores, G., García-Macedo, R., Alarcón-Aguilar, F. J., & Cruz, M. (2008). Leptina y su relación con la obesidad y la diabetes mellitus tipo 2. Gaceta Medica de Mexico. https://doi.org/10.1016/j.phpro.2012.05.036
- Vasquez-Machado, M., & Ulate-Montero, G. (2010). Regulación del peso corporal y del apetito. Acta Médica Costarricense.
- Fernando Carrasco, N., José Eduardo Galgani, F., & Marcela Reyes, J. (2013). Síndrome de resistencia a la insulina. estudio y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(13)70230-X