Kun je calorieën verbranden met yoga?
Yoga is een sport die almaar populairder wordt onder mensen die goed voor zichzelf willen zorgen, en een balans zoeken tussen lichaam en geest. Veel mensen vragen zich af of je ook calorieën kunt verbranden met yoga. In dit artikel ontdek je de relatie tussen yoga en gewichtsverlies. Lees gauw verder!
Waarom is het goed om aan yoga te doen?
Voor veel mensen is yoga de ideale lichamelijke activiteit. De oefeningen houden rekening met de grenzen van het lichaam en overbelasten de spieren en gewrichten niet.
Het is dan ook geen toeval dat miljoenen mensen van alle leeftijden yoga kiezen als een manier om gezond te blijven. Naast de emotionele en mentale balans die yoga oplevert, zorgt yoga er ook voor dat je spieren strakker worden en je gewrichten sterker.
Het beoefenen van deze sport kan je veel voordelen opleveren:
- Meer flexibiliteit van je lichaam
- Een sterker lichaam
- Een beter evenwichtsgevoel
- Een verbeterde concentratie
- Meer energie
- Ontspanning
Daarnaast kan yoga blessures helpen voorkomen, omdat de oefeningen gericht zijn op het verbeteren van de flexibiliteit van het lichaam. Bovendien worden plotselinge bewegingen vermeden.
Yoga beoefenen is dus een effectieve en risico-vrije manier om calorieën te verbranden. Het helpt je om geleidelijk gewicht te verliezen, terwijl je tegelijkertijd je lichamelijke mogelijkheden vergroot en je innerlijke kracht ontwikkelt.
Hoeveel calorieën verbrand je met de verschillende vormen van yoga?
Zoals bij elke vorm van lichamelijke inspanning, zul je ook bij yoga calorieën verbranden. Er zijn echter veel soorten yoga, en die verschillen allemaal.
- Een aantal yogavormen focust met name op ontspanning, meditatie en de ademhaling.
- Andere yogavormen daarentegen zijn wat dynamischer. Hierbij werk je via houdingen en bewegingen aan het verbeteren van je flexibiliteit en uithoudingsvermogen.
Zoek je een sport waarbij je veel energie verbruikt, dan kun je beter kiezen voor een actievere vorm van yoga. Ben je juist op zoek naar een manier om te ontspannen en angstgevoelens en gespannenheid tegen te gaan, dan is het beter om te kiezen voor een meer ingetogen vorm van yoga.
Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat je onderzoekt hoe het komt dat je niet afvalt.
We willen tot slot nog even een specifieke vorm van yoga aanstippen: Bikram Yoga. Deze vorm van yoga wordt gedaan in een ruimte met een constante temperatuur van 42 graden. Het doel is dat je gaat zweten, zodat je hartslag omhoog gaat en je meer calorieën verbrandt.
Ook leuk om te lezen:
Yoga voor kinderen heeft drie fantastische voordelen te bieden.
Gezonde voeding is minstens zo belangrijk
Als je calorieën wilt verbranden dan moet je, naast een aantal keer per week sporten, ook aandacht besteden aan je voeding. Vandaag de dag zien we calorieën tellen als een ouderwetse methode, die niet altijd effectief is en daarbij ook nog eens frustratie en stress veroorzaakt.
Om gewicht te verliezen, kiezen voedingsdeskundigen steeds vaker voor een gezond en natuurlijk dieet. Het simpelweg gebruiken van je gezonde verstand is de beste manier om het jojo-effect te voorkomen.
Probeer de volgende tips eens, in plaats van je te focussen op het aantal calorieën :
- Eet meer groentes: je kunt ze koken, of rauw eten in salades, sappen of smoothies.
- Kies altijd voor volkoren producten, die zijn namelijk rijk aan vezels. Vermijd geraffineerde voeding.
- Schrap suiker uit je voeding, en vervang het door gezonde zoetstoffen zoals bijvoorbeeld honing, stevia of kokosbloemsuiker.
- Verminder de consumptie van bewerkte producten en kook zoveel mogelijk zelf.
- Ten slotte: vergeet niet om slechte vetten uit je dieet te bannen. Kies alleen nog voor vetten van goede kwaliteit, zoals bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie, noten, ghee, vette vis, etc.
Tips om calorieën te verbranden met yoga
Ten slotte geven we je nog een paar richtlijnen om je stofwisseling te activeren en als resultaat daarvan je calorieverbruik te verhogen:
- Drink minstens 6 tot 8 glazen water per dag tussen de maaltijden door.
- Vermijd het om te lang achtereen te zitten. Sta minstens elk uur even op.
- Voeg wat vaker pittige kruiden toe aan je gerechten, zoals bijvoorbeeld cayennepeper en gember.
- Douche met koud of hoogstens lauwwarm water. Gebruik echter voor je hoofd géén koud water!
- Probeer zoveel mogelijk te slapen.
- Vermijd stress.
- Sla geen maaltijden over, vooral het ontbijt niet. Eet minstens de drie hoofdmaaltijden en, als je wilt, een tussendoortje halverwege de ochtend en in de middag.
- Verhoog je eiwitinname, maar zorg er wel voor dat de verhouding tussen plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen klopt.
- Tot slot: je kunt groene thee en koffie drinken, maar alleen met mate!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Field, T. (2016). Yoga research review. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2016.06.005
- Garfinkel, M., & Schumacher, H. R. (2000). Yoga. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-857X(05)70126-5