Kipfilet met kaassaus: een heerlijk recept
Heb je zin in kip, maar ben je nog op zoek naar een origineel gerecht? In dit artikel artikel leren we je hoe je kipfilet met kaassaus kunt klaarmaken, een heerlijk recept dat je beslist eens moet proberen.
Kipfilet met kaassaus
Ingrediënten
De volgende ingrediënten zijn voldoende om dit recept voor kipfilet met kaassaus voor 4 personen te bereiden:
- 250 ml room
- 1 kopje gerijpte cheddarkaas (200 g)
- 2 kipfilets (500 g)
- Olijfolie (naar smaak)
- Zout en peper (naar smaak)
- 4 teentjes knoflook (5 g)
- 1 ui (60 g)
Bereiding
Dit recept voor kipfilet met kaassaus is eigenlijk best eenvoudig! We hebben het extra gemakkelijk voor je gemaakt en het in twee delen verdeeld:
1. De kipfilet bereiden
- Snijd eerst de kipfilets in hapklare blokjes en breng ze op smaak met zout en peper.
- Verhit vervolgens wat olijfolie in een grote koekenpan op een hoog vuur.
- Zodra de olie heet is, leg je de stukjes kip in de pan en laat je ze lichtjes schroeien, zodat het vlees geen vocht verliest. Haal na 3 minuten de stukjes kip uit de pan als ze goudbruin zijn, maar nog niet helemaal gaar.
2. De kaassaus bereiden
- De stukjes kip hebben waarschijnlijk alle olie in de pan geabsorbeerd, dus voeg wat meer olie toe en zet de pan op een laag vuur.
- Terwijl de olie opwarmt, snijd je de ui fijn en de knoflook in dunne plakjes.
- Doe de ui toe in de pan en laat hem 10 tot 15 minuten op een laag vuur fruiten totdat hij goudkleurig en een beetje doorschijnend wordt.
- Voeg daarna de plakjes knoflook toe en laat ze slechts een paar seconden lang bakken. Het is echt belangrijk dat je ze niet tegelijk met de ui toevoegt, anders verbranden ze voordat de ui goed gebakken is.
- Als de knoflook goudbruin is geworden, voeg je de room en de kaas toe en doe je wat extra zout erover.
- Houd het vuur laag en roer alles goed door elkaar om de kaas te laten smelten tot een homogene saus die goed mengt met de ui en knoflook. Het contrast in textuur tussen de zachte ui en de krokant gebakken knoflook geeft dit recept een heel unieke toets.
- Voeg tot slot de stukjes kip toe aan de pan zodat ze in de saus gaar kunnen worden. Laat ze ongeveer 5 minuten sudderen en dan is het geheel klaar om te serveren.
Kipvingers
We bieden je ook een alternatief recept met kip aan: kipvingers. Dit gerecht kan een leuke manier zijn om kip eens anders te bereiden. Misschien kun je de kipvingers zelfs combineren met de kaassaus uit het recept hierboven!
Deze ingrediënten heb je nodig om krokante kipvingers klaar te maken:
Ingrediënten
- 1 theelepel gehakte peterselie (5 g)
- 1 theelepel paprikapoeder (5 g)
- 300 g geraspte kaas
- 2 kipfilets (500 g)
- Olijfolie (naar smaak)
- Zout en peper (naar smaak)
- 2 teentjes knoflook (3 g)
- 3 eieren (150 g)
Bereiding
- Snijd eerst de kipfilet in vingerbrede reepjes.
- Plet vervolgens de knoflook, peterselie, paprikapoeder, met een stamper en vijzel en voeg wat zout en olijfolie toe.
- Giet het mengsel daarna in een aparte kom, voeg de eieren toe en klop ze goed door elkaar.
- Voeg de kipreepjes toe en roer stevig totdat ze een mooi laagje van het mengsel hebben.
- Zet de kom vervolgens 1 tot 2 uur in de koelkast om het mengsel grondig in te laten trekken.
- Als de reepjes een paar uur in de koelkast hebben gelegen, haal je ze eruit en rol je elke reep in paneermeel. Zorg ervoor dat de kip volledig bedekt raakt.
- Verhit een grote hoeveelheid olie in een pan, voeg de kipreepjes toe en bak ze aan de buitenkant goudbruin en aan de binnenkant goed gaar.
- Leg de reepjes tenslotte op keukenpapier om de overtollige olie te verwijderen. Op die manier wordt het veel gemakkelijker om de kipvingers in de kaassaus te dippen.
Begin je al te watertanden? Probeer dan zeker deze recepten met kipfilet zelf eens uit!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Oakley, B. B., Lillehoj, H. S., Kogut, M. H., Kim, W. K., Maurer, J. J., Pedroso, A., … Cox, N. A. (2014). The chicken gastrointestinal microbiome. FEMS Microbiology Letters. https://doi.org/10.1111/1574-6968.12608
- Marangoni F, Corsello G, Cricelli C, et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food Nutr Res. 2015;59:27606. Published 2015 Jun 9. doi:10.3402/fnr.v59.27606
- Caillaud, B., & Jullien, B. (2003). Chicken & Egg: Competition among Intermediation Service Providers. The RAND Journal of Economics. https://doi.org/10.2307/1593720
- Cogburn, L. A., Porter, T. E., Duclos, M. J., Simon, J., Burgess, S. C., Zhu, J. J., … Burnside, J. (2007). Functional genomics of the chicken – A model organism. Poultry Science. https://doi.org/10.1093/ps/86.10.2059