Kinderen die bedplassen: oorzaken en behandeling

Heb jij zelf een kind of jong familielid dat nog wel eens in bed plast? Dan wil je dit artikel absoluut lezen!
Kinderen die bedplassen: oorzaken en behandeling

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Artsen en psychologen noemen dit probleem nachtelijke enuresis (of urine-incontinentie). We kennen het echter allemaal als “bedplassen“. Het gebeurt als de kleintjes hun blaas nog niet onder controle hebben en ze plassen terwijl ze slapen.

Er zijn ook gevallen waarbij enuresis gedurende de dag voorkomt. Alle ouders zouden dit artikel hoe dan ook eens goed moeten lezen. Kinderen die bedplassen: wat is de oorzaak en hoe kunnen we het oplossen? Daar hebben we het in dit artikel over.

Wat is enuresis?

Slapende Baby

Dit is het onopzettelijke urineverlies bij kinderen van vier jaar of ouder. Dit gebeurt veelal tijdens de slaap maar ook kan gedurende de daggebeuren. In dit artikel zullen we het hebben over de kinderen die ‘s nachts in bed plassen, wat veel voorkomt, en hoe je het kunt oplossen.

Controle over de darmen en de blaas is een natuurlijk proces dat zich ontwikkelt als het kind groeit, verandert en leert. Dit proces zou het einde moeten bereiken tussen de leeftijden van 15 en 18 maanden.

Het hangt af van vele factoren. Denk hierbij aan of de ouders het kind hebben geleerd om alleen naar het toilet te gaan, en zo langzamerhand begonnen zijn met het vervangen van luiers door ondergoed, enzovoorts. Op dit moment weet het kind al hoe hij alleen moet plassen (of is het op zijn minst aan het leren).

Er zijn veel technieken die door ouders worden gebruikt om hun kinderen te leren naar het toilet te gaan, zoals ondergoed aan doen in plaats van luiers, zodat ze leren hoe het voelt om in je broek te plassen. Kinderartsen, boeken en grootouders (dit zijn altijd experts) kunnen helpen wat dit betreft.

Als het leerproces succesvol verloopt, wordt het kind “een grote jongen of meid.” Hij of zij gaat naar het toilet net zoals de volwassenen doen en laat iemand het weten als hij of zij moet plassen.

Het schijnt dat het kind rond de vier of vijf jaar oud in staat is om de psychologische drang onder controle te houden. Hij of zij heeft dan geen hulp meer nodig om de blaas te legen.

Boos Kind

De gevolgen van bedplassen

Tot nu toe gaat alles goed. Het probleem ontstaat wanneer het kind het na vele pogingen niet leert. Dat geldt vooral als hij of zij slaapt en zich niet realiseert dat hij voelt dat hij moet plassen. Het kind vergeet dat er geen luier meer is die alles opvangt en laat alles lopen.

Het resultaat is echter natte lakens en dekens, huilen, nachtmerries en bezorgde ouders. Bedplassen gebeurt vooral rond de leeftijd van vijf jaar. Het kan vaak voorkomen of iedere nacht en in ernstige gevallen voortduren tot de volwassenheid.

Er zijn veel verschillende manieren om dit ongemak te behandelen, van psychologische tot geneeskundige manieren. Het probleem kan worden opgelost als de oorzaak bekend is. B ovenal is het belangrijk dat de ouders niet hun geduld verliezen, niet kwaad worden en het kind niet straffen.

Denk eraan dat het bedplassen ervoor kan zorgen dat het kind depressief wordt, zich schaamt, zich kan terugtrekken en dat het zelfvertrouwen eronder kan gaan lijden. Als de ouders het kind straffen, zal dat de situatie verergeren in plaats van verbeteren.

Met geduld en begrip voor de omstandigheden en door het kind de problemen te laten overwinnen, zullen de resultaten zonder twijfel positief zijn.

Opa en kind

De mogelijke oorzaken van bedplassen zijn:

  • Een kleine blaas (als het kind gedurende de dag vaak naar de wc moet, kunnen we merken dat dit de oorzaak is).
  • Niet voldoende toilettraining.
  • Stress, nervositeit, angst, veranderingen thuis, scheiding van de ouders, problemen op school, ruzie met broers of zussen, enzovoorts.
  • Te laat of te vroeg beginnen met toilettraining.

Dingen om op te letten als kinderen in bed plassen

Het is belangrijk om het kind de tijd te geven

Als het kind vijf jaar oud is en ‘s nachts eenmalig in bed plast, ren dan niet meteen naar de huisarts. Als het iedere nacht gebeurt of meerdere keren per nacht, dan is het een goed idee om een arts te raadplegen. Anders, zelfs als ze acht zijn, is er geen reden voor paniek.

Verwijt het kind niets, word niet kwaad en plaag het kind niet

Straf zal niet tot het gewenste resultaat leiden, want het kind heeft de situatie niet onder controle. Hij of zij is niet verantwoordelijk. Het zal alleen leiden tot meer stress, zorgen, nervositeit en het gevoel ongehoorzaam te zijn of te falen.

Ga niet weer luiers gebruiken

Slapend kind en hond

Dit vanwege aantal redenen: ten eerste omdat het kind volwassen moet worden en niet terug moet worden gebracht naar de babytijd; ten tweede, als je luiers gaat gebruiken zal het kind opnieuw leren om gewoon in bed te plassen; ten derde omdat het niet prettig voor het kind is en hij of zij zich zal zich schamen en zich depressief kan gaan voelen.

Maak niet de fout het kind te verbieden water te drinken

De waterconsumptie vermijden zal niet helpen en het zal de situatie niet verbeteren. Het doel is niet dat het kind minder plast, maar dat hij of zij leert het gevoel om te moeten plassen te leren herkennen en te controleren ‘s nachts.

Maak het kind ‘s nachts niet wakker

Op deze manier leert het kind naar het toilet te gaan wanneer jij dat wil, maar dit leidt ertoe dat het slaappatroon van het kind en ook dat van jou wordt onderbroken en dit is niet goed. Het is beter dat het kind leert het gevoel van een volle blaas leert herkennen en hierdoor wakker wordt, zelfs als hij of zij diep slaapt.

Ten slotte, als reflectie, is het goed om de gevoelens van het kind in gedachten te houden. Hij of zij is nu op een leeftijd waarbij hij of zij weet wat er aan de hand is. Leer het kind om vertrouwen in je te hebben en te kunnen zeggen hoe hij of zij zich voelt, waarom hij of zij denkt dat bedplassen nog aan de orde is, enzovoorts.

Zorg dat het kind deelnemer is in de behandeling en de technieken die ervoor zorgen dat het bedplassen zal afnemen en ophouden door samen voor de oplossing zorgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.