Kiespijn verzachten op natuurlijke wijze

Kiespijn kan heel vervelend zijn en je wilt er meestal snel vanaf. Dan zijn er gelukkig een aantal natuurlijke middelen die je kunnen helpen. Maar vergeet niet ook een afspraak te maken met de tandarts!
Kiespijn verzachten op natuurlijke wijze

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je op een natuurlijke wijze van ernstige kiespijn af wilt komen, dan moet je er vooral voor zorgen dat je mondhygiëne uitstekend is. Dit kun je dan vervolgens aanvullen met verschillende natuurlijke middelen.

Tand- of kiespijn is een van de meest onaangename dingen waar je in je leven last van kunt krijgen en het is bovendien een teken waar je goed op moet letten. Dit kan namelijk een waarschuwing zijn dat er iets mis is in je mond.

Deze aandoening wordt omschreven als een ernstige, gedempte en kloppende pijn die in slechts een paar uur erger kan worden en zelfs gepaard kan gaan met andere lichamelijke symptomen.

Dankzij de technologische vooruitgang in de afgelopen jaren en het onderwijs dat tandartsen dezer tijd kunnen volgen, is het tegenwoordig een stuk makkelijker geworden om dit probleem te behandelen en erachter te komen wat de oorzaak ervan is.

Toch kan het echter nog voorkomen dat je bijvoorbeeld op het moment dat je last krijgt van pijn niet in de buurt van een tandartsenpraktijk bent of dat je geen beschikking hebt over de medicijnen die nodig zijn om de pijn te verlichten.

Daarom is het verstandig om jezelf op de hoogte te stellen van een paar huismiddelen die je, samen met een paar andere ingrediënten die je misschien wel al in huis hebt, kunt gebruiken in geval van nood.

Kiespijn verzachten op natuurlijke wijze

1. Goede mondhygiëne

Flossen is belangrijk tegen kiespijn

Een van de eerste maatregelen die je moet treffen om dit soort pijn te behandelen, is de mondhygiëne tiptop in orde brengen. Vaak wordt kiespijn namelijk veroorzaakt doordat zich veel bacteriën hebben verzameld tussen de tanden, op het tandvlees of op de tong. Om de pijn te verlichten kun je deze bacteriën bestrijden.

Hoe doe je het?

 • Begin door rondom de kies of tand die pijn doet grondig te flossen. Zorg ervoor dat er geen voedselresten meer achterblijven.
 • Poets je tanden vervolgens als gebruikelijk en spoel je mond tot slot nog even schoon met wat mondwater.

2. Peterselie

Peterselie bevat ontstekingsremmende bestanddelen die het ongemak in het aangedane gebied kunnen verzachten, vooral in het geval van een ontsteking.

Hoe gebruik je het?

 • Probeer om meerdere keren gedurende de dag te kauwen op een beetje peterselie.
 • Dit zal ervoor zorgen dat de pijn gekalmeerd wordt en is ideaal om een slechte adem tegen te gaan.

3. Zout

Dit ingrediënt heeft een krachtige antiseptische werking die pijn veroorzaakt door een blaasje of infectie in staat is te verlichten. Deze blaasjes en infecties worden veelal veroorzaakt doordat voedsel tussen de kiezen afbreekt.

Hoe gebruik je het?

 • Los een eetlepel zout op in een half glaasje water.
 • Gebruik dit mengsel om na elke maaltijd mee te gorgelen.

4. Knoflook

Knoflook tegen kiespijn

Door de krachtige antibiotische en ontstekingsremmende werking is knoflook een van de beste ingrediënten om infecties en de pijn die deze infecties veroorzaken tegen te gaan.

Hoe gebruik je het?

 • Plet een beetje knoflook om het sap eruit te persen.
 • Breng dit sap vervolgens direct aan op de kies en het aangedane tandvlees.

5. Zwarte thee

Dankzij het hoge gehalte looizuur heeft zwarte thee een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Hierdoor kan de thee gebruikt worden om tand- of kiespijn te verzachten.

Hoe gebruik je het?

 • Maak een beetje zwarte thee. Wanneer de thee is afgekoeld, breng je het aan op het aangedane gebied.
 • Je kunt zwarte thee ook drinken om van binnenuit te profiteren van de pijnstillende werking.

6. Een beetje alcohol

Let wel op! Dit is niet hetzelfde soort alcohol als het alcohol dat gebruikt wordt om wonden te desinfecteren. We hebben het in dit geval gewoon over het alcohol dat alcoholische dranken als whisky en rum en dergelijke bevatten.

In kleine hoeveelheden hebben deze dranken een antiseptische en antivirale werking, waardoor het gebruik van deze dranken een veilige en snelle manier is om infecties die in de mond ontstaan tegen te gaan.

Hoe gebruik je het?

 • Schenk een beetje drank in een klein drinkglas.
 • Gorgel hier een paar minuten mee en spuug het dan uit.

7. Hele kruidnagel

Kruidnagel tegen kiespijn

Dit veel gebruikte specerij bevat een bestanddeel dat bekend staat als eugenol. Dit bestanddeel is een geweldig verdovingsmiddel om pijn te verzachten.

Hoe gebruik je het?

 • Houd de kruidnagel een paar minuten direct tegen het aangedane gebied aan.
 • Een andere optie is om vijf hele kruidnagels toe te voegen aan een beetje mondwater en hier drie keer per dag je mond mee te spoelen.

8. Citroensap

Citroensap heeft antiseptische, ontstekingsremmende en samentrekkende eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen helpen om je mond gezonder te maken en zo verschillende soorten infecties te behandelen en tegen te gaan.

Hoe gebruik je het?

 • Pers het sap uit een citroen en breng dit sap direct aan op het aangedane gebied.
 • Een andere manier om citroensap te gebruiken is het te combineren met een beetje zout en dit mengsel te gebruiken om mee te gorgelen.

9. Ui

Ui tegen kiespijn

Uiensap bevat een hoge concentratie antibiotische en ontstekingsremmende bestanddelen die kunnen helpen om ontsteking rondom de (verstands)kies te remmen.

Hoe gebruik je het?

 • Snijd een dun schijfje van de ui en leg dit schijfje op de kies.
 • Druk het sap eruit.

10. Waterstofperoxide

In het geval je tand- of kiespijn veroorzaakt wordt door een infectie en je hierdoor ook last hebt van een slechte adem of halitose, dan kan een beetje waterstofperoxide je misschien wel helpen.

Hoe gebruik je het?

 • Week een watje in wat waterstofperoxide en houd dit watje tegen de tand of kies aan.
 • Je kunt ook mondwater maken door één deel waterstofperoxide te mengen met drie delen water. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cohen, L. A., Bonito, A. J., Akin, D. R., Manski, R. J., Macek, M. D., Edwards, R. R., & Cornelius, L. J. (2009). Toothache pain: Behavioral impact and self-care strategies. Special Care in Dentistry29(2), 85–95. https://doi.org/10.1111/j.1754-4505.2008.00068.x
  • Ashu Agbor M, Naidoo S. Ethnomedicinal Plants Used by Traditional Healers to Treat Oral Health Problems in Cameroon. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:649832. doi:10.1155/2015/649832
  • Huynh, N. C. N., Everts, V., Leethanakul, C., Pavasant, P., & Ampornaramveth, R. S. (2016). Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS ONE11(7). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0159843
  • Bhat G, Kudva P, Dodwad V. Aloe vera: Nature’s soothing healer to periodontal disease. J Indian Soc Periodontol. 2011;15(3):205–209. doi:10.4103/0972-124X.85661
  • Wallock-Richards, D., Doherty, C. J., Doherty, L., Clarke, D. J., Place, M., Govan, J. R. W., & Campopiano, D. J. (2014). Garlic revisited: Antimicrobial activity of allicin-containing garlic extracts against Burkholderia cepacia complex. PLoS ONE9(12). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0112726
  • Taher YA, Samud AM, El-Taher FE, et al. Experimental evaluation of anti-inflammatory, antinociceptive and antipyretic activities of clove oil in mice. Libyan J Med. 2015;10:28685. Published 2015 Sep 1. doi:10.3402/ljm.v10.28685
  • Singh, R., Shushni, M. A. M., & Belkheir, A. (2015). Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arabian Journal of Chemistry8(3), 322–328. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2011.01.019
  • Vieira, D. R. P., Amaral, F. M. M., Maciel, M. C. G., Nascimento, F. R. F., Libério, S. A., & Rodrigues, V. P. (2014). Plant species used in dental diseases: Ethnopharmacology aspects and antimicrobial activity evaluation. Journal of Ethnopharmacology155(3), 1441–1449. https://doi.org/10.1016/j.jep.2014.07.021

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.