5 kenmerken van een reflectieve persoon

Denk jij na voor je handelt? Word je niet gedreven door impulsen? Misschien ben je een reflectief mens.
5 kenmerken van een reflectieve persoon
Elena Sanz

Reviewed and approved by de psycholoog Elena Sanz.

Last update: 03 november, 2022

Misschien als je nadenkt over de vraag of je een reflectieve persoon bent of niet, is het beeld dat bij je opkomt dat van De Denker, dat beeld dat je in de stad Parijs kunt zien. Je hebt het niet helemaal mis.

Als we naar de oorsprong van het woord “reflectief” gaan, deelt de Koninklijke Spaanse Academie (RAE) ons mee dat het een begrip is dat betekent: zorgvuldig en aandachtig over iets nadenken. Zonder twijfel heeft een reflecterend persoon de neiging in zichzelf te duiken om zichzelf beter te leren kennen, impulsief handelen te vermijden en het rustig aan te doen.

Wat is het om een reflectieve persoon te zijn?

Hoewel we je al wat aanwijzingen gegeven hebben, is een reflectieve persoon iemand die niet impulsief handelt, maar de tijd neemt om een bepaalde situatie te analyseren voor hij reageert of handelt. Dit type persoon cultiveert zijn innerlijke wereld uitstekend, waardoor hij weet hoe hij is, wat zijn sterke en zwakke punten zijn, om zo nodig te kunnen veranderen.

Het is van cruciaal belang dat je in gedachten houdt dat dit een persoonlijkheidstrek is die heel moeilijk te cultiveren is als hij niet verworven is. Dit betekent echter niet dat je geen reflecterende persoon kunt worden.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door meditatie te beoefenen of andere activiteiten zoals yoga. Je luistert dan naar je innerlijke stem, observeert je gedachten en vermindert je impulsen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Spiritueel ontwaken: de 13 ware tekenen van ontwaken

De voordelen van een reflectieve persoon zijn

Vrouw mediteert op een berg
Meditatie leidt ons ertoe onszelf te leren kennen en ons innerlijk te verkennen.

Een reflectieve persoon zijn heeft zo zijn voordelen. Om te beginnen neem je geen overhaaste beslissingen, iets wat meestal ernstige gevolgen heeft.

Iemand die van baan wil veranderen en dat doet zonder eerst gesprekken te hebben gevoerd om een nieuwe functie te kunnen bekleden en niet werkloos te worden, is geen reflectieve persoon. Het zorgvuldig afwegen van opties is een belangrijke eigenschap.

Andere voordelen zijn dat deze mensen, dankzij dit gebrek aan impulsiviteit, beter voor hun relaties zorgen, omdat ze bij ruzies geen dingen zeggen waar ze spijt van kunnen krijgen. Al met al zijn de beslissingen die ze nemen, dankzij dit vermogen tot reflectie, meer coherent met wie ze zijn en de waarden die ze aanhangen.

De 5 eigenschappen van een reflectieve persoon

Op dit punt heb je misschien tegen jezelf gezegd “wow, het lijkt erop dat ik een reflectieve persoon kan zijn.” We gaan je echter uitleggen wat die eigenschappen zijn die je kunnen helpen om uit de twijfel te komen. Hoewel het mogelijk is dat sommige meer uitgesproken zijn dan andere, horen ze allemaal bij dit type persoonlijkheid.

1. Weet hoe je moet luisteren

Actief luisteren is in bepaalde sectoren, zoals de geneeskunde, van fundamenteel belang. Zoals de Spaanse Vereniging voor Verpleegkunde in de Geestelijke Gezondheidszorg (AEESME – Engelse link) uitlegt, is het van groot belang je te concentreren op wat de ander zegt, je in te leven in zijn omstandigheden, en die te aanvaarden zonder kritisch te oordelen of te beoordelen.

Niet iedereen is hiertoe in staat en daarom is het een waardevolle eigenschap.

2. Leert van zijn fouten

Een reflectieve persoon is niet bang om toe te geven dat hij een fout gemaakt heeft, om vergeving te vragen, en van dat feit te leren om het niet nog eens te maken. Het ontkennen van fouten komt veel vaker voor dan we denken, maar misschien heb je dit nog nooit gedaan.

Dan behoor je misschien tot degenen die een enorme persoonlijke groei doormaken dankzij dit vermogen om fouten te maken, aan te nemen en te leren.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel interessant vindt om te lezen:
Hygge: tevreden zijn met de kleine dingen

3. Heeft een goed emotioneel beheer

Een van de vele sleutels tot een goed emotioneel beheer is dat je niet handelt in het heetst van de strijd. Dit is niet gemakkelijk.

Niemand leert ons van jongs af aan om ons niet te laten meeslepen door woede, wraak of haat. Als je in staat bent na te denken voor je handelt en spreekt, laat je je niet door je gevoelens overheersen. Zo voel je je tevredener over je reactie.

4. Geniet van een groot vermogen tot analyse

Vrouw kijkt omhoog
Analytisch zijn in de juiste mate bevordert een goede besluitvorming.

 

Een ander kenmerk van reflectieve mensen is dat hun vermogen tot analyse erg groot is. Wanneer ze met een bepaalde situatie geconfronteerd worden, evalueren ze snel de voor- en nadelen ervan om een gezonde en juiste beslissing te nemen. Ze nemen deze beslissing op basis van hun eigen waarden.

Weten hoe je kunt stoppen en afstand nemen is niet altijd gemakkelijk. Maar als je zo bent, komt het je vast vanzelf aanwaaien.

5. Geduld als deugd

Geduld is bij dit type mens een opmerkelijke eigenschap. Dankzij al het bovenstaande zijn ze kalm omdat ze geen haast hebben om een bepaald resultaat te bereiken. Ook hebben ze meestal geen last van anticiperende angst. Dit is de angst die opkomt voor iets gebeurt omdat het denken eraan het cortisolgehalte al meteen doet stijgen.

Je kunt een reflectieve persoon zijn

Heb je ontdekt dat je een reflectieve persoon bent? Gefeliciteerd! Je hebt een persoonlijkheid met meerdere voordelen die je in staat stellen op persoonlijk vlak te groeien, goed voor je relaties te zorgen en het gevoel te hebben dat je van een volwaardig leven geniet.

Maar maak je geen zorgen als je je gerealiseerd hebt dat je het tegenovergestelde bent. Er zijn aspecten waaraan in therapie gewerkt kan worden, zoals het verminderen van impulsen of het verbeteren van de communicatie. It might interest you...

Leren om zelfstandig na te denken en zelfvertrouwen te vergroten
Gezonder Leven
Read it in Gezonder Leven
Leren om zelfstandig na te denken en zelfvertrouwen te vergroten

Ik heb veel tijd verspild aan het denken over uiterlijkheden en wat anderen denken. Het is tijd om zelfstandig na te denken.  • Ayala, A. E. G. (2012). Trastornos de ansiedad: agorafobia y crisis de pánico. Farmacia profesional26(6), 32-39.
  • De la Cuesta-Benjumea, C. (2011). La reflexividad: un asunto crítico en la investigación cualitativa. Enfermería clínica21(3), 163-167.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.