Hygge: tevreden zijn met de kleine dingen

Hygge is een term die verwijst naar de warmte van thuis en het geluk van leven vanuit eenvoud. Hoe kunnen we het in onze levensstijl inbouwen en tevreden zijn met de kleine dingen? Leer er hier meer over!
Hygge: tevreden zijn met de kleine dingen
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hygge, of tevreden zijn met de kleine dingen, is een levensfilosofie die gevolgd wordt door het Deense volk. Zij worden steevast als de gelukkigste op de planeet gerangschikt. Dus wie beter dan de Denen kunnen ons de sleutel geven van de deur die ons naar geluk kan leiden?

Hygge is de naam die gegeven wordt aan de warmte van een huis, aan de handeling van met een hete thee voor een open haard zitten of gewoon genieten van dat moment. Sommigen vragen zich af of het mogelijk zal zijn deze levensstijl uit te voeren naar andere landen waar de tijd te snel voorbij lijkt te gaan.

Dromen van genieten van de heerlijke smaak van kaneelkoekjes, ons huisdier aaien, of ons met een dekbed bedekken zonder ons om iets te bekommeren lijkt een droom. Toch is dit hoe de Denen graag leven.

De uitspraak van hygge is “hu-ga,” en hoewel het woord geen precieze vertaling heeft, zinspeelt het op “gezellig” of “warm.” Maar buiten de betekenis van de term is hygge niet alleen een woord, maar een filosofie of levensstijl van een heel volk dat leeft door te genieten van de kleine dingen in het leven.

Wat is “hygge”?

Blij gezin
Deze levensstijl nodigt ons uit om te genieten van de warmte van thuis, om ongehaast te leven, en om stress los te laten.

De term “hygge” betekent ook “welzijn,” “troost,” “knusheid,” onder andere, hoewel er geen precieze vertaling is. Sinds zijn verschijning in de 19e eeuw, in Denemarken, heeft dit woord zijn weg weten te vinden naar andere culturen.

Dit komt omdat, zoals studies aantonen (Spaanse link), leven onder druk een overload aan spanning opwekt, waardoor veel ziekten ontstaan. Uiteraard wil niemand ziek worden. Daarom zijn veel mensen over de hele wereld waarde gaan hechten aan andere manieren om met minder stress te leven.

In het boek “The Book of Hygge” van Louisa Thomsen Brits vermeldt ze dat hygge een stijl is die ontstaat als “we ons inzetten om van het heden te genieten.” Deze stijl houdt ook in dat je eenvoud omarmt, en kan gevonden worden:

“…in de dingen die we doen die waarde en betekenis geven aan het dagelijkse leven, ons troosten, ons thuis laten voelen, geworteld, en vrijgevig.”

De Denen moeten inderdaad een angstaanjagende winter doorstaan waarin ze de zon maar vier uur per dag zien. Dus moeten ze een manier vinden om hun tijd binnenshuis aangenaam te maken.

Geïnspireerd door deze stijl proberen veel cafés, boekhandels, restaurants en andere bedrijven hun omgeving aan te passen om de mensen zich “thuis” te laten voelen en hun dagelijkse beslommeringen te vergeten.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Het belang van een goede bank in huis

De literatuur over hygge

Er is tegenwoordig veel literatuur en onderzoek over deze stijl, waar veel mensen meer over willen weten. Zo suggereert de schrijfster Helle Russell, schrijfster van het boek “The Year We Live Danishly,” dat:

“Hygge gaat over goed zijn voor jezelf: Jezelf verwennen, jezelf niet straffen of iets ontzeggen… een leuke tijd hebben.”

De Denen delen dit geheim van geluk al verschillende generaties, en de rest van de wereld begint nu pas de warmte te beseffen die de intieme ruimte van ons huis biedt.

Een andere auteur die zich ook in deze filosofie wilde verdiepen was Meik Wiking. Hij schreef het boek “Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well” . Daarin deelt hij zelfs Deense culinaire recepten.

Je hoeft niet in Denemarken te wonen om deel uit te maken van deze beweging die ons uitnodigt om zonder haast te leven. Je hoeft er alleen maar iets van af te weten.

Hoe je de hygge-stijl aanneemt

Vrouw ontspant op de bank
Om de hygge stijl aan te nemen, kunnen we een ontspannende ruimte in ons huis creëren.

De hygge-stijl aannemen is niet zo ingewikkeld. Het enige wat je hoeft te doen is de volgende aanbevelingen toe te passen:

 • Je adopteert hygge als je geniet van een bad met veel bubbels.
 • Je volgt de hygge-filosofie als je naar de zee kijkt of, misschien, door je voeten in het water te weken en het zand te voelen.
 • Als je ongehaast van je koffie geniet en echt geniet van het aroma ervan, is dat hygge.
 • Het is ook de moeite waard om thuis een ruimte te creëren met zachte verlichting, zachte achtergrondmuziek, kaarsen, heerlijk eten en de geur van kaarsen.
 • Het is belangrijk om onderwerpen te vermijden die je angstig maken, zoals economische, religieuze of politieke kwesties. Het gaat erom van de kleine dingen te genieten, zonder stress over de toekomst te produceren.
 • Eer je voorouders, want dit is fundamenteel voor de Denen. Daarom smaakt koffie lekkerder als hij geserveerd wordt in servies dat waarde heeft voor de familie. Dit helpt ook om herinneringen op te halen aan plezierige gebeurtenissen en te genieten.
 • Pak een boek, blijf in je pyjama, en begin te genieten van de voordelen van lezen onder de warmte van je dekbedden.
 • Doe traditionele dingen en vermijd videospelletjes, televisie, of mobieltjes.
 • Maak contact met je innerlijke zelf.

Tot slot

Behalve deze richtlijnen volgen, kun je ook de term hygge in je vocabulaire integreren. Zeg tegen je vrienden: “Laten we samenkomen en een moment van hygge beleven.” Behalve dat je de term gebruikt en doet wat we je hebben aangeraden, is het ook belangrijk dat je je ervan bewust bent. Dat zal ervoor zorgen dat je de verrukking echt voelt.

Deze filosofie gaat over ontspannen, waarderen hoe gezellig thuis kan zijn, leven in het heden, en delen met onze geliefden. Zonder twijfel is hygge een van de meest plezierige ervaringen die er zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Altman, A. (2016). The year of Hygge, the Danish obsession with getting cozy. The New Yorker.
 • Bigelow, D. (2017). Hygge: The Danish Art of Happiness. In Library Journal.
 • Beltagui, A., & Schmidt, T. (2017). Why Can’t We All Get Along? A Study of Hygge and Janteloven in a Danish Social-Casual Games Community. Games and Culture. https://doi.org/10.1177/1555412015590062
 • Jensen, R. H., Strengers, Y., Raptis, D., Nicholls, L., Kjeldskov, J., & Skov, M. B. (2018). Exploring hygge as a desirable design vision for the sustainable smart home. DIS 2018
 • Linnet, J. T. (2011). Money can’t buy me hygge Danish middle-class consumption, egalitarianism, and the sanctity of inner space. Social Analysis. https://doi.org/10.3167/sa.2011.550202

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.