Het belang van een goede bank in huis

Ben jij van plan een goede bank te kopen? Beknibbel dan niet op tijd en budget! In dit artikel geven we je de beste tips om de juiste keuze te maken.
Het belang van een goede bank in huis

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een goede bank is een van de beste investeringen die je in je leven kunt doen. Het is een meubelstuk waarop je een comfortabele plek hebt om met vrienden en familie te delen, te slapen, te studeren, te lezen, te eten en naar een wedstrijd of film te kijken.

Volgens het boek “Illustrated History of Furnitue: From the Earliest to the Present Time”, geschreven door Frederick Litchfield, werden de oudste banken die zijn gevonden door de Assyriërs gemaakt van hout en metaal. Het waren echter de Grieken en Romeinen die dit meubilair glorie gaven.

Het belang van een goede bank in huis

De bank is een essentiële hoofdrolspeler in huis omdat het een groot meubelstuk is dat opvalt tussen de rest. Hij staat meestal in een gemeenschappelijke ruimte, waar gasten voortdurend toegang hebben. Ongeacht zijn grootte, zal het altijd de aandacht trekken, waar hij ook geplaatst wordt.

Banken hebben vele functies, die variëren naargelang de levensstijl van elk gezin of persoon. Ze zijn niet beperkt tot de woonkamer. Je kunt ze namelijk ook in slaapkamers, studeerkamers en entertainmentruimten plaatsen.

Bovendien kun je ze gebruiken om op te zitten en te praten met bezoekers, videospelletjes te spelen, een dutje te doen, te lezen, eten, van de open haard te genieten, sport te kijken, enzovoort. Je kunt er zelfs een extra bed van maken.

De hedendaagse binnenhuisarchitectuur is niet alleen gebaseerd op voorwerpen die een esthetische functie vervullen; ze moeten ook comfortabel, nuttig en van goede kwaliteit zijn.

Daarom moet een goede bank thuis je stijl weerspiegelen en comfort bieden aan je huis. Ontdek deze functies van je bank waaraan je misschien nog niet gedacht had:

 • Als je vaak bezoek krijgt en niet over een logeerkamer beschikt, dan zal een goede slaapbank je goed van pas komen.
 • In een tv-kamer zal een grote en comfortabele bank essentieel zijn om deze ruimte optimaal te benutten.
 • Als je een baby hebt, zal een extra bank in de babykamer je een ideale plek bieden voor het geven van borstvoeding.
 • Als een slaapkamer erg groot is, kan een extra bank verschillende stijlen brengen en een plek zijn waar je je kleren klaar kunt leggen of waar je kunt lezen.

Tips om een goede bank voor je huis te kiezen

Een goede bank is comfortabel in elke positie

We hebben reeds gewezen op het belang van een goede bank omwille van zijn nut. Van het kiezen van de ideale afmetingen tot het kiezen van bijpassende kussens, zijn er verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden.

De aankoop van een bank is dan ook geen beslissing die je licht moet opvatten. Je moet de opties evalueren en de bank kiezen die het beste bij je stijl, je budget en je behoeften past.

Het kiezen van de juiste grootte

Geloof het of niet, maar veel mensen hebben de bank van hun dromen gekocht om er vervolgens achter te komen dat hij niet door de deur past of te groot of te klein is voor de woonkamer. Daarom is het essentieel om de ruimtes goed op te meten en te vergelijken met de afmetingen van het meubilair.

Houd er ook rekening mee dat de bank vergezeld zal worden door andere elementen, zoals stoelen, fauteuils, tafels en lampen. Daarom moet je ook rekening houden met de afmetingen van deze meubels en accessoires.

Bepaal waar de bank voor gebruikt gaat worden

Een bank kan vele functies hebben. In dit opzicht is het, alvorens hem te kopen, het beste om te bepalen wat het gebruik zal zijn.

 • Als je huisdieren hebt en ze mogen op je bank klimmen, moet de bank bestand zijn tegen krassen, niet snel vuil worden en haren van huisdieren mogen niet veel opvallen.
 • Wil je dat je bank als logeerbed dienst doet, dan kun je het beste een stevig exemplaar nemen.
 • Als je echter een chique en elegante bank wilt, kun je een delicate bank nemen die veel stijl toevoegt aan het interieur, ook al is hij niet comfortabel om op te slapen.
 • Als je er met je gezin films op wilt kijken, is een bank met een gewatteerde bekleding het beste.

Ook interessant om te lezen:
4 Feng shui-decoratietips voor huurwoningen

Het kiezen van de ideale bekleding en kleuren voor een goede bank

Je kunt de bank opfleuren met gekleurde kussens

De bekleding die je kiest zal afhangen van het gebruik en de stijl die je aan dit meubelstuk wilt geven. Hier zijn enkele van de meestvoorkomende opties om een goede bank te kiezen:

 • Leer. Dit past zich zeer goed aan verschillende soorten stijlen aan, zowel klassiek als modern, industrieel, eigentijds, Brits of Boheems. Het heeft een goede duurzaamheid en is gemakkelijk schoon te maken.
 • Katoen. Dit is een koel materiaal dat het heel goed doet in warme klimaten en bijdraagt tot een natuurlijke stijl. Het is echter delicater in onderhoud.
 • Chenille. Dit is een sterke, dichte stof die een fluweelachtige afwerking heeft. Het is zacht en duurzaam.
 • Microvezel. Dit is een ideaal type materiaal voor meubels die veel gebruikt zullen worden. Je kunt het gemakkelijk reinigen, is goed bestand tegen vloeistoffen en is bijna kreukvrij.
 • Canvas. Dit is een voordelige keuze en de stof is tegen veel bestand.
 • Zijde. Dit is luxe bekleding die zorgt voor een verfijnde en elegante stijl. Het is echter het type stof dat het meest moet worden onderhouden.

Meestal krijgt de kleur alle aandacht op het moment van aankoop. Maar de keuze van het ontwerp van de poten is ook erg belangrijk. Het moet namelijk passen bij de vloer van je huis, vooral als het hout op hout is.

Evalueer het comfort van de bank en de weerstand

Als je een bank gaat kopen, wees dan niet bang om te gaan zitten, te gaan liggen en het comfort en de weerstand te testen. Het beste is om het comfort te evalueren door op verschillende manieren te zitten. We geven je hier enkele tips voor:

 • Probeer niet te diep weg te zakken als je gaat zitten, want dan wordt het moeilijk om rechtop te zitten.
 • In het algemeen moet de zitting steviger zijn dan de rugleuning.
 • Zorg ervoor dat de poten aan de hoofdstructuur van de bank vastzitten, vooral als je de bank veel gaat gebruiken. Als ze vastgeschroefd zijn, hebben ze namelijk de neiging om los te komen bij beweging.
 • Wanneer je achterover leunt, moet je je prettig en ondersteund voelen. Als je het gevoel hebt dat de bank ongemakkelijk aanvoelt, kun je beter niet denken dat je dit wel kunt oplossen met extra kussens. De bank zelf moet comfortabel genoeg zijn, zodat de kussens accessoires zijn.
 • Probeer de armleuningen, die moeten ook comfortabel en op ellebooghoogte zijn.

Een goede bank heeft een goede vulling

Er zijn verschillende soorten vulling met dempende, zachte of stevigere eigenschappen. Terwijl sommige mensen de voorkeur geven aan een zachte vulling om op te slapen, kiezen anderen voor stevigheid voor een rechtopstaande houding. Er zijn bijvoorbeeld vullingen van traagschuim (of geheugenschuim) en polyester op de markt.

Er zijn ook banken met interne veren, vergelijkbaar met die in matrassen. Hoewel deze veel stevigheid bieden, kun je de veren na verloop van tijd voelen als ze niet goed zijn verstevigd in de schuimvulling.

Wees voorzichtig met online winkelen

Online winkelen biedt vele voordelen. Bij de aankoop van een bank moet je echter wel wat voorzorgsmaatregelen nemen. Als het om grote aankopen gaat, is het altijd het beste om het persoonlijk te kunnen zien en uitproberen. Nu je het belang van een goede bank voor je huis kent en de tips weet om de beste optie te kiezen, zul je je waarschijnlijk aangemoedigd voelen om er een te kopen.

Allereerst moet je er zeker van zijn dat de afmetingen, materialen en kleuren die je online ziet overeenkomen met de werkelijkheid. Je moet ook aandacht besteden aan het retour- en garantiebeleid van de winkel. Lees tot slot ook de reviews of beoordelingen van andere kopers.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.